clanak False

Konferencija SMART CITIES

09.04.2019.
Danas je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić na Zagrebačkome velesajmu otvorila 5. međunarodnu konferenciju SMART CITIES što ju je organizirala Lider media.

Nakon što je pozdravila nazočne, zamjenica je istaknula da je Zagreb grad pametnih ljudi s vizijom i strategijom. Važan aspekt povećanja kvalitete života čini povećanje profitabilnosti i učinkovitosti, odnosno koncept što ga je omogućio SMART CITIES. Danas govorimo o razvijenom poslovnom modelu učinkovite Gradske uprave kojemu je u fokusu djelovanje i participacija građana te tehnologija koja će svima biti na raspolaganju. Također, zamjenica je naglasila kako je tehnologija ključni faktor s pomoću koje će građani do informacija dolaziti 0 – 24 sata, 7 dana u tjednu, a sve ulazi u Okvirnu strategiju Grada Zagreba –  Zagreb Smart City, vizija do 2030. godine.

Glavni urednik tjednika Lider Miodrag Šajatović je dodao kako su ovakva predavanja idealna prilika da se gradonačelnicama i gradonačelnicima olakša ionako zahtijevan posao. Nije nimalo lagan i jednostavan zadatak iz lepeze tehnoloških postignuća odabrati ona koja će biti korisna za njihove građane. Gradovi i gradska infrastruktura iznimno su kompleksni sustavi koji moraju udovoljavati mnogim potrebama građana.

Na konferenciji je oko 250 sudionika iz akademske zajednice i javnog sektora imalo prilike podijeliti najnovija saznanja na spomenutu temu. Kroz panele i diskusije brojni inozemni predavači i poduzetnici su navodili primjere inozemnih gradova koji su svoje modele uspješno implementirali u svakodnevni život.

Istaknute su prednosti gradova koji su uspjeli u podizanju kvalitete života svojih građana, održivomu razvoju i višemu životnomu standardu u gradovima.

Na konferenciji je uz zamjenicu gradonačelnika i urednika Lidera sudjelovala bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac te koordinator programa u njemačkoj političkoj zakladi Konorad Andenauer Stiftung Ivan Matanović.
 
 

 

Gradske vijesti - 2019.