clanak False

Konstituirajuća sjednica gradskog Vijeća za prevenciju

Pod predsjedavanjem gradonačelnika Milana Bandića, jutros je održana konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Grada Zagreba na kojoj je donesen Poslovnik o radu Vijeća...
22.04.2010.


Pod predsjedavanjem gradonačelnika Milana Bandića, jutros je održana konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Grada Zagreba na kojoj je donesen Poslovnik o radu Vijeća koje broji 15 članova među kojima je, u funkciji zamjenika predsjednika, i načelnik Policijske uprave Zagrebačke Tomislav Buterin.

S ciljem koordinacije aktivnosti svih društvenih subjekata na postizanju što većeg stupnja sigurnosti, zaštite ljudi i imovine te kvalitete življenja na području grada, Vijeće za prevenciju osnovao je zagrebački gradonačelnik na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Policijske uprave zagrebačke (PUZ-a).

Osim gradonačelnika i načelnika PUZ-a, članovi Vijeća su predstavnici različitih društvenih subjekata (Grada Zagreba, Policijske uprave zagrebačke, Centra za socijalnu skrb Zagreb, pravosudnih tijela, Gospodarske komore Zagreb i Obrtničke komore Zagreb).

Prema osnovnoj ideji, osim Vijeća za prevenciju na razini grada, osnovat će se i vijeća za prevenciju gradskih četvrti (u kasnijoj fazi i mjesnih odbora) koja će, u suradnji sa žiteljima određene gradske četvrti, najbrže i najučinkovitije detektirati probleme i predlagati adekvatne mjere i aktivnosti.

U skladu s donesenim Poslovnikom, prema potrebi, a radi što učinkovitijih rješavanja određenih aktualnih pitanja, Vijeće će moći osnivati i ekspertne radne skupine.

Na sjednici je, među ostalim, naglašeno da je riječ o važnom projektu s područja sigurnosti građana kojim se mogu postići kvalitetni rezultati, zahvaljujući koordiniranom angažiranju šire društvene zajednice na prevenciji kriminalnog oblika ponašanja.

Kako se čulo, ovo je prvi put, ne samo u Hrvatskoj i u njezinom bližem okruženju, već i u mnogo širim okvirima, da se na ovakav, sveobuhvatan način pristupa prevenciji nasilja.


Gradske vijesti - 2010.