clanak False

Najava Svjetskog tjedna sigurnosti pacijenata

20.09.2019.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u petak, u povodu prvog Svjetskog dana sigurnosti pacijenata i Svjetskog tjedna sigurnosti pacijenata, da Zagreb nastoji jačati sigurnost pacijenata brojnim zdravstvenim nadstandardima i ulaganjem u podizanje kvalitete zdravstvene usluge.

"Specijalna bolnica za plućne bolesti jedina je ustanova iz sustava javnog zdravstva koja ima međunarodnu akreditaciju kvalitete zdravstvene usluge, čime se ističe ne samo unutar gradskog nego i nacionalnog sustava, a dodatno priznanje dala joj je Svjetska zdravstvena organizacija koja ju je uvrstila na interaktivnu mapu sigurnosti pacijenata", rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Najavio je gradnju dva hospicija, jedan na istoku i drugi na zapadu grada, a uskoro će se odrediti na kojim će se lokacijama graditi. "Hospiciji, koji nisu ništa drugo nego humaniziranje smrti, nasušno su potrebni", poručio je Bandić. 

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti Marinko Artuković izrazio je ponos jer je tu bolnicu jedinu u regiji Svjetska zdravstvena organizacija stavila na interaktivnu mapu sigurnosti pacijenata, čime su preuzeli i obvezu obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenata.

Održali su tribine o radu s pacijentima i njihovim obiteljima te izradili planove daljnjeg razvoja palijativne skrbi, a osobito pozicioniranja kronično i kritično bolesnih pacijenata u zasebnu kategoriju. Također su, kaže Artuković, izradili normative za liječenje tih pacijenata.

Rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić pozvao je sve ljude da brigu o bolesnima svjedoče djelima, a ne samo riječima, kao što to svjedoče u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

Međunarodni dan sigurnosti pacijenata obilježavao se od 2015. u organizaciji stručnih društava za sigurnost pacijenata brojnih zemalja, a u svibnju 2019. inicijativu preuzima Svjetska zdravstvena organizacija i proglašava ga svjetskim danom. Prvi svjetski dan sigurnosti pacijenata obilježen je 19. rujna pod geslom "Sigurnost na svim razinama".

Gradske vijesti - 2019.