clanak False

Najbolje od hrvatskog dizajna u zagrebačkoj Laubi

11.01.2023.
Jedinstven dizajnerski bienale održan je sinoć u Laubi, kući za ljude i umjetnost, a brojne okupljene je uime zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića pozdravio njegov zamjenik Luka Korlaet. Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj.
 
Istaknuvši bogatstvo i raznolikost hrvatske dizajnerske scene, zamjenik Korlaet je objasnio kako je dizajn odavno prestao biti puko oblikovanje lijepih objekata. Korlaet je čestitao i svim dobitnicima nagrada za najbolja dizajnerska ostvarenja, a posebice Borisu Ljubičiću, dobitniku Nagrade za životno djelo: „Njegov rad je kročenje neočekivanim putevima i sagledavanje fenomena novom optikom.“
 
Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada iz svih sfera dizajna (u ukupno osam profesionalnih i studentskih kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn), što je dosad najveći broj prijavljenih radova, kao i najobimnija selekcija. U Laubi su izložena 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je također najveći broj u posljednje 24 godine, otkad se održavaju HDD-ove Izložbe hrvatskog dizajna. Osim u Laubi, radove je moguće pogledati i online (https://izlozba.dizajn.hr/2122/).
 
 
Sinoć je dodijeljeno 55 nagrada, a Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva osvojio je Centar za posjetitelje Crna Roda u Lonjskom polju, rad Clinica studia iz Zagreba.

Gradske vijesti - 2023.