clanak False

Obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite

01.03.2023.
Danas je na Europskom trgu u Zagrebu u organizaciji Grada Zagreba obilježen 1. ožujka, Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava se u spomen na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.
 
Svim pripadnicima Civilne zaštite Grada Zagreba kao i svim pripadnicima civilne zaštite diljem Hrvatske zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera Luka Korlaet je čestitao njihov praznik, te zahvalio na vremenu i trudu uloženom u rad za dobrobit zajednice. Ujedno je pozvao sve zainteresirane punoljetne osobe s prebivalištem na području grada Zagreba da se priključe postrojbama civilne zaštite opće namjene i doprinesu spremnosti našeg Grada na izvanredne događaje.
 
Zainteresirani se mogu javiti na adresu civilna.zastita@zagreb.hr.

Danas Zagreb ima najopremljeniji, najbrojniji i najrazvijeniji sustav civilne zaštite u državi. Osim današnjeg Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost kao krovnog tijela, u Zagrebu djeluje Stožer civilne zaštite, 17 postrojbi civilne zaštite opće namjene u svim gradskim četvrtima, Specijalistička postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina s 13 timova, tim za spašavanje na vodi i dva logistička tima.
 
U sustav Civilne zaštite Grada Zagrebu uključeno je preko 5000 ljudi koji su obučeni i organizirani na način da u slučaju potrebe mogu izaći na teren i pružiti pomoć ugroženima. Svi ti kapaciteti, na načelu kontinuiteta obavljanja djelatnosti, pripremaju se za zajedničko operativno djelovanje u kompleksnim izvanrednim situacijama i katastrofama, a svoju spremnost pokazali su tijekom potresa i epidemije. Operativne snage sustava civilne zaštite Grada Zagreba danas su brojnim građanima prezentirale svoje aktivnosti i opremu kojom raspolažu, edukativne materijale i korisne savjete, a najmlađi građani imali su priliku kroz igru i zabavu učiti kako se ponašati u kriznim situacijama.
 

Gradske vijesti - 2023.