clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana Roma

06.04.2023.
U povodu Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, na jarbolu ispred sjedišta Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak postavljena je romska zastava, kao izraz potpore obilježavanju jednog od značajnijih datuma vezanih uz romski identitet.

Tim je povodom održan i radni sastanak na temu položaja i uvjeta života Roma te mogućnostima njihovog poboljšanja u toj gradskoj četvrti. Poseban naglasak je bio na infrastrukturnim poboljšanjima u postojećim romskim naseljima, posebno u Vrtnom putu, stvaranju humanijih uvjeta života te iznalaženju dugoročnog rješenja stambenog zbrinjavanja obitelji koje su prošle godine iseljene iz naselja Struge. 

Dane su informacije o tijeku izrade Akcijskog plana za uključivanje Roma za Grad Zagreb, koji će sadržavati ciljeve, mjere i aktivnosti važne za bolju integraciju romske populacije i suzbijanje njihove diskriminacije. Sastanku su prisustvovali članovi Vijeća GČ, predstavnici organizacija civilnog društva, Gradske uprave i Vijeća romske nacionalne manjine, gradska zastupnica,  predstavnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te ostali romski predstavnici.

Gradske vijesti - 2023.