clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o limfomima

12.09.2019.
Danas su u prostorijama Matice hrvatske, u povodu Svjetskog dana svjesnosti o limfomima koji se u svijetu obilježava 15. rujna, održana stručna predavanja na temu podizanja svjesnosti o ovoj skupini bolesti radi što boljeg prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja ovog oblika raka.

Ovogodišnji moto Dana je Male stvari grade povjerenje, a organizira ga Hrvatska udruga leukemije i limfoma (HULL). Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima ulogu u zaštiti od infekcija, a spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti.
 
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnik dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako je uloga Grada Zagreba pružiti podršku udrugama koje pomažu oboljelima i njihovim članovima obitelji. Edukacijom i podizanjem senzibiliteta zagrebačke  javnosti, upoznajemo je s oblicima prevencije i liječenja ovoga tipa bolesti. Neizostavna je uloga i psihološke pomoći pri čemu se naglasak stavlja na podizanje kvalitete života bolesnika i članova njihovih obitelji.

Predsjednik HULL Dražen Vincek kazao je kako Udruga ovom obljetnicom slavi 25 godina postojanja. Uz stručna izlaganja na okruglom stolu, sudionici će imati priliku čuti i iskustva pacijenata.

Pročelnik Zavoda za hematologiju pri KBC-u Dubrava i profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu Vlatko Pejša naglasio je kako je budućnost liječenja limfoma optimistična. Mjera opreza je nužna kao i suradnja pacijenta s timom liječnika. Statistika ide u prilog oboljelima budući da postotak uspješnih liječenja agresivnih vrsta limfoma prelazi 60 posto. Imamo odličan kadar liječnika po pitanju znanja i volje, no moramo osuvremeniti dijagnostiku u svakodnevnoj praksi i biti uporni da novi lijekovi stignu što prije u Hrvatsku.
 

Gradske vijesti - 2019.