clanak False

Održan sastanak o razvoju kampusa Borongaj i njegovom prometnom povezivanju

19.05.2023.
Danas je u auli Sveučilišta u Zagrebu održan radni sastanak između čelnika Grada Zagreba, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, i Sveučilišta u Zagrebu o razvoju Kampusa Borongaj te njegovoj prometnoj povezanosti s infrastrukturom Grada Zagreba.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako Kampus Borongaj smatra izuzetno važnim projektom koji će transformirati cijeli Zagreb, posebice zbog poveznice između Sveučilišta, Grada Zagreba, države i privatnog sektora radi razvoja startupova i poticanja inovacija. Zato je nužno da svi dionici sudjeluju u njegovoj realizaciji, što podrazumijeva dogovor tko će biti zadužen za pojedinu fazu projekta i njezino financiranje. „Iako još treba riješiti određena imovinsko-pravna pitanja, Grad i ZET sigurno će krenuti u produljivanje tramvajske pruge prema Kampusu. Također, zalažemo za povezivanje Kampusa s građanima susjednih naselja te razvoj zajedničkih aktivnosti, kao i za preseljenje gradskoga Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) u prostor Kampusa, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Rektor Stjepan Lakušić istaknuo je kako će razvoj prometne infrastrukture prema Kampusu povezati i revitalizirati pojedine dijelove grada te promijeniti cjelokupnu vizuru Zagreba, a potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković snažno je podržao cjelokupni projekt i istaknuo važnost da se procesi maksimalno ubrzaju, posebno u pogledu izrade projektno-tehničke dokumentacije. S obzirom da cjelokupni proces nije moguće financirati samo s državne razine, važno je koristiti sredstva koje pojedine institucije mogu dobiti iz europskih programa financiranja te putem kredita, u čemu važnu ulogu svakako ima i Grad Zagreb, ali i Hrvatske željeznice. Stoga je nužna dobra suradnja svih dionika i zajedničko planiranje pojedinih aktivnosti u kojem će svaka institucija biti zadužena za određeni aspekt pripreme i realizacije projekta.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, pročelnik Gradskoga ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Stanko Kordić, pročelnik Gradskoga ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost Andro Pavuna, te predstavnici drugih relevantnih dionika.

*foto: Sveučilište u Zagrebu

Gradske vijesti - 2023.