clanak False

Održana izvanredna sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća

03.09.2019.
Danas je u Gradskoj upravi održana izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Gradu Zagrebu na temu nove porezne reforme, kojoj je predsjedavao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća doc.dr.sc. Olivera Majić naglasila je da je ova Sjednicu sazvana iz nekoliko razloga. Htjeli smo čuti mišljenje tripartitnog tijela o novoj poreznoj reformi i drago mi je da smo svi govorili o poreznoj reformi na isti način. S druge strane jako nam je važno da smo Sjednicu sazvali na inicijativu gradonačelnika da pokažemo da je jedino dijalog socijalnih partnera način rješavanja svih problema. Zamjenica je dodala da svi o poreznoj reformi misle isto, naravno sa stajališta poslodavca, stajališta Grada Zagreba i stajališta sindikata. Istaknula je, također, da funkcioniranje GSV-a u Gradu Zagrebu treba biti primjer kako se uspostavlja kvalitetan socijalni dijalog. U konačnici kvaliteta dijaloga vodi jednome, da u ovakvoj gospodarskoj,, odnosno, prije svega demografskoj situaciji, uspijemo zadržati naše radnike jer su oni najvažniji resurs, i za jedinice lokalne regionalne samouprave, poslodavce, i gospodarske subjekte. Najvažniji resursi Grada Zagreba i Republike Hrvatske jesu ljudski resursi.
Naši pokazatelji govore kako je ova reforma u stvari samo ad hoc zahvat u poreznu politiku, što će se za jedinice lokalne i regionalne samouprave odraziti kroz konkretne brojke. Fiskalna decentralizacija je vrlo upitna.

Dopredsjednik GSV-a sa strane Udruge poslodavaca Igor Škrgatić rekao je da je zajednički zaključak sve tri strane da nisu zadovoljni s poreznom reformom i da su zato sazvali izvanrednu sjednicu jer je tema prevažna da bi se čekalo da dođe na red. Grad nije zadovoljan s alokacijom poreznih prihoda, a sindikati s tim kako se porezna reforma reflektira na zaposlene. Poslodavci također nisu zadovoljni zbog toga kako se mjere odražavaju na njihovo poslovanje. Zajednički zaključak je da ovakav set blagih, površinskih i paušalnih mjera ne vodi do rezultata s kojima bi svi bili zadovoljni. Dodavši da se u ovoj državi mora dogoditi značajan rast plaća, Igor Škrgatić je naglasio da nije dovoljno da plaće rastu za nekoliko stotina kuna, jer u nekim kategorijama trebaju biti dva ili tri puta veće. Ovo nije reforma koja će dovesti do toga. Prošli krug porezne reforme je bio pozitivan po tome što je krenulo približavanje poreza na dohodak porezu na dobit.

Naš zajednički zaključak bi bio da to nije reforma i ne može se nazvati reformom bar što se tiče sindikata, rekao je Darko Kleinberger, član GSV-a sa sindikalne strane. To je čista kozmetika jer kad vi radniku dignete plaću za 50 ili 100 kuna u ovim uvjetima naravno da će on otići van. Darko Kleinberger je istaknuo da ćemo se uskoro suočiti s tim da više neće biti radne snage u Hrvatskoj, bar ne naše, jer nitko više neće i ne može raditi za te novce zbog toga što ne može preživjeti, i to je ključni problem. Drugi problem je preskupi državni aparat, to je očigledno i evidentno s obzirom na broj i lokalne samouprave i zaposlenih, tako da dok se to malo ne stabilizira, a ovim mjerama se sigurno neće stabilizirati, ne možemo ići naprijed i ne možemo ići dalje. Zato ćemo se uskoro suočavati, zapravo se već i suočavamo s manjkom radne snage, a šta će biti sljedećih par godina to si samo možete zamisliti.
 

Gradske vijesti - 2019.