clanak False

Otvoren dječji vrtić u Iveru

Nakon što je prije 16 mjeseci položio kamen temeljac, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas novi područni objekt Dječjeg vrtića Šegrt Hlapić u naselju Iver u Sesvetskom Kraljevcu.
03.09.2010.

Nakon što je prije 16 mjeseci položio kamen temeljac, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas novi područni objekt Dječjeg vrtića Šegrt Hlapić u naselju Iver u Sesvetskom Kraljevcu. Dječji vrtić s kapacitetom od 200 mjesta prostire se na površini od 2500 m2, a sastoji se od četiri jedinice za jaslice i četiri za vrtić sa pratećim sadržajima poput kuhinje, kotlovnice, dvonamjenskog skloništa te vanjskog igrališta. Ukupna vrijednost radova iznosila je oko 12,9 milijuna kuna, dok je za opremanje izdvojeno 3,1 milijun kuna.

Uoči samog otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Željko Blažinović i ravnateljica DV Šegrt Hlapić Maja Smetana koja je zahvalila Gradu i naglasila da Zagreb iznova pokazuje i opravdava naziv Grada Prijatelja djece.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako se Grad Zagreb može pohvaliti najboljim predškolskim standardom u Hrvatskoj te kako se godišnje, u predškolski odgoj, investira 851 milijun kuna što ga, prema postotnom izdvajanju iz proračuna, svrstava u sam hrvatski, ali i europski vrh.
Usto, najavljen je i novi prijedlog socijalne solidarnosti i pravednosti koji bi se uskoro trebao uputiti prema Skupštini, a prema kojemu bi se od iduće godine cijena boravka u vrtiću, odnosno jaslicama, ovisila o materijalnom statusu roditelja.

Nakon otvorenja i obilaska prostorija dječjeg vrtića, zagrebački gradonačelnik sa suradnicima održao je konferenciju za novinare o stanju u predškolskog odgoju. Kako se čulo trenutno se u 60 gradskih vrtića skrbi za oko 33.000 djece, dok je oko 3.000 djece u privatnim i vjerskim vrtićima, koje Grad subvencionira s tisuću kuna po djetetu. Inače, cjelodnevni program za jaslice roditelji plaćaju 200,00 kn, a za vrtiće 400,00 kn na mjesec, dok se stvarna cijena koštanja procjenjuje na oko 2000 kuna po djetetu.
Ipak, prognoze su da će ove godine 500-600 djece ostati bez svog mjesta u vrtiću – rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić i dodao da se konačna brojka očekuje oko 15. rujna. Osvrnuvši se na te podatke, gradonačelnik je naglasio kako je cilj, otvaranjem novih i dogradnjom te proširivanjem postojećih kapaciteta, do 2012. ukinuti liste za čekanje i stvoriti uvjete da svakom djetetu bude dostupno mjesto u vrtiću.

Na kraju, gradonačelnik je još jednom uputio apel vozačima da, uoči početka nove školske godine, voze opreznije i sporije i tako čuvaju naše male sugrađane. Više


Gradske vijesti - 2010.