clanak False

Otvoren Festival svjetla Zagreb

16.03.2023.
Na platou ispred Ljetne pozornice kina Tuškanac, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević uz laserske svjetlosne atrakcije sinoć je otvorio peti Festival svjetla. U prigodnom govoru naglasio je da je ova manifestacija odličan uvod u bogati turistički program u Gradu Zagrebu. „Sve je ove godine u znaku broja pet. Pet sati programa, pet dana, pet gostovanja, a ja bih rekao i da će ove godine peti festival svjetla biti za pet“ istaknuo je gradonačelnik. Zaželio je dobrodošlicu umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva te pozvao građane na druženje i uživanje u manifestaciji koja na zanimljiv način najavljuje proljeće riječima: „drago mi je da imamo više lokacija, da se širi njihov broj tako da budu manje gužve. Očekujem da će Zagrepčani, ali i gosti iz Hrvatske i iz drugih zemalja izaći na ulice,  prošetati gradom po različitim lokacijama i vidjeti sve poznate lokacije u drugom svjetlu“.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Martina Bienenfeld u čijoj organizaciji je Festival svjetla pozvala je sve da uživaju u ovom posebnom spektaklu. „Vidjet ćete i brojne nove lokacije koje će nadam se u budućnosti postati i tradicionalne. Ovo je samo početak ozbiljne turističke zagrebačke godine. Ono što nas posebno veseli su naši dragi prijatelji iz Šibenika, Njemačke, Francuske, Italije i Nizozemske“.

Ovogodišnje izdanje proširilo se na Ribnjak, Staru Vlašku, Kurelčevu ulicu, Trg hrvatskih velikana i Trg žrtava fašizma kojima je zaokružen istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina. Gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje.
Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Posjetitelji će moći uživati u različitim svjetlosnim atrakcijama na 28 lokacija s 33 atrakcije do 19. ožujka u vremenu od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodilo se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno. Time je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.
 

Gradske vijesti - 2023.