clanak False

Poziv na radionicu tehničke produkcije / EU projekt „Svi za Pogon / Pogon za sve!“

17.07.2019.

 

Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade poziva zainteresirane pojedince da se najkasnije do 16. rujna 2019. godine prijave za sudjelovanje na “Radionici tehničke pripreme i provedbe participativnih kulturnih i umjetničkih programa u kontekstu institucija koje implementiraju model sudioničkog upravljanja”, koja se održava u sklopu projekta „Svi za Pogon – Pogon za sve!“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Savez udruga Operacija grad, a uz Pogon, na projektu kao partneri sudjeluju Grad Zagreb i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva.

Grad Zagreb, kao prvi JLRS koji je osnovao ustanovu u kulturi temeljem civilno-javnog partnerstva, ima dugogodišnje iskustvo u civilno-javnom partnerstvu, a koje će se putem ovog projekta dalje unaprjeđivati i razvijati. Važnost civilno-javnog partnerstva je Grad Zagreb istaknuo i u svojoj Strategiji kulturnog razvitka 2015. - 2022. godine postavivši kao prioritetni cilj razvoj modela civilno-javnog partnerstva i osnivanje društveno-kulturnih centara. Grad Zagreb i Savez udruga Operacija grad nadgledaju rad Pogona, donose važne odluke o djelatnostima i razvoju centra, daju suglasnost na temeljne dokumente i druge akte. U ovom projektu Grad će sudjelovati u istraživačkim, edukacijskim i promotivnim aktivnostima, uz aktivan angažman Gradskog ureda za kulturu i Ureda za programe i projekte Europske unije. Sve navedene aktivnosti, kao i “Radionica tehničke pripreme i provedbe participativnih kulturnih i umjetničkih programa u kontekstu institucija koje implementiraju model sudioničkog upravljanja” održavat će se u Pogonu Jedinstvo, prostoru koji je Grad Zagreb dao Pogonu na dugoročnu uporabu i korištenje.
 
 
Program radionice namijenjen je pojedincima bez ili s malo iskustva u području tehničke provedbe događanja te pojedincima koji su u trenutku prijave članovi/-ice i/ili zaposlenici/-ice organizacija civilnog društva (udruge ili umjetničke organizacije), uz uvjet da je OCD registrirana u Republici Hrvatskoj.
 
U sklopu radionice stječu se znanja iz osnova tehničke produkcije i scenografije događanja, Rigginga, osnova audio produkcije, video sustava te osnova scenske rasvjete.
 
 
Program radionice
 
Program radionice namijenjen je pojedincima bez ili s malo iskustva u području tehničke provedbe događanja, a sastoji se od 5 modula, svaki u trajanju od 3 dana, koji će se održavati u Pogonu Jedinstvo, u Zagrebu, a prema sljedećem rasporedu:
 
1. modul: Osnove tehničke produkcije i scenografija događanja (organizacija i planiranje događanja, tehnički rider, scenografija) 23. - 25. listopada 2019.
2. modul: Rigging (osnove statike aluminijskih truss greda, postavljanje pozornice, spajanje jednostavnih konstrukcija) 27. - 29. studenog 2019.
3. modul: Osnove audio produkcije (osnovna teorija zvuka, ozvučenje, razglasi, spajanje opreme) 4. - 6. prosinca 2019.
4. modul: Video sustavi (uvod u video tehniku i tehnologiju, digitalna tehnika za reprodukciju, prikaz pokretne slike) 22. - 24. siječnja 2020.
5. modul: Osnove scenske rasvjete (dizajn i tehnologija svjetla u praksi, programiranje rasvjete) 19. - 21. veljače 2020.
 
 
Napomena:
 
U prijavnici se kanidati/-kinje mogu prijaviti za sudjelovanje na jednom ili više modula radionice.
 
Ukoliko nakon isteka roka za prijavu na ovaj Poziv ostane slobodnih mjesta na jednom ili više modula, Pogon će ponoviti poziv za sudjelovanje u pojedinom modulu radionice. Pozivi će biti ponovno otvoreni najmanje mjesec dana prije svakog pojedinog modula.
 
U slučaju nepredviđenih okolnosti Pogon zadržava pravo promjene termina održavanja modula o čemu će sudionici/-ice biti pravovremeno obaviješteni/-e.
 
Pogon će omogućiti sudjelovanje ukupno 20 sudionika/-ica po modulu.
 
Sudionici sami snose eventualne troškove smještaja i prijevoza.
 
Sudjelovanje u pojedinom modulu možete otkazati najkasnije 15 dana prije početka modula, nakon toga roka odustajanje nije moguće.

 

 Voditelji radionice i metodologija rada

 
Radionicu će voditi Filip Pacak, voditelj tehnike u Pogonu Jedinstvo i asistent za tehničku realizaciju programa Pogona. Izvoditelji svakog od modula bit će stručnjaci iz različitih područja pripreme i provedbe kulturnih i umjetničkih programa:
 
  • Nenad Barić - organizator i provoditelj događanja, dugogodišnji voditelj Pogona Jedinstvo
  • Ivan Bauk - stručnjak za tehničku produkciju
  • Robert Martinović - tonski tehničar i izvođač
  • Viktor Krasnić - video producent, montažer i snimatelj
  • Andrija Santro - tehničar za rasvjetu - freelance
 
Radionica će se održati u pet modula. Pristup voditelja radionice je participativan i interaktivan, a svaki od modula sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela.

Tko se može prijaviti

 
Prijaviti se mogu pojedinci koji su u trenutku prijave članovi/-ice i/ili zaposlenici/-ice organizacija civilnog društva (udruge ili umjetničke organizacije), uz uvjet da je OCD registrirana u Republici Hrvatskoj.
 
Kandidati/-kinje se mogu prijaviti isključivo putem formulara ovdje. Ogledni primjerak prijavnice možete preuzeti ovdje. Krajnji rok za prijavu je 16. rujna 2019. godine.
 
Zbog uvijek mogućih tehničkih poteškoća savjetujemo da ne čekate krajnji rok za prijavu.
 

 

Odabir sudionika/-ica i objava rezultata

 

Pogon će na Internet stranici objaviti popis organizacija i njihovih predstavnika/-ica odabranih za sudjelovanje na radionici.
 
Pogon će izvršiti odabir sudionika/-ica najkasnije do 24.9.2019.
 
Pogon će sve prijavitelje obavijestiti o rezultatima na e-mail naveden u formularu.
 
Rok za objavu rezultata ovoga Poziva je 15 dana od donošenja odluke o odabranim sudionicima/-ama radionice.
 
Za sve dodatne informacije obratite se na:
Filip Pacak
Voditelj tehnike
filip.pacak@pogon.hr


 


Aktualnosti