clanak False

Vježba "Sava 2019"

11.11.2019.
Dana 09. studenog 2019. godine održana je vježba civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“ – u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Vježba simulira zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba te operativnih snaga u slučaju jakog potresa.
Prema scenariju, 9. studenog 2019. u 7:10 sati, Zagreb je pogodio jak potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na Žumberku. Zbog velike magnitude potresa, došlo je do oštećenja stambenih zgrada u naselju Blato. Ured za upravljanje u hitnim situacijama zaprimio je dojavu o većem broju ozlijeđenih osoba, te je mobilizirao postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba i uputio ih na lokaciju. Također, na lokaciju su izašle i PU zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama okupile su se na zbornom mjestu Vatrogasne postaje Jankomir. Zbog upitne stabilnosti mostova preko Save i zakrčenosti prometnica postrojbe specijalističke namjene izlaze na rijeku kod Kanu kluba Končar te timovi za spašavanje na vodi provjeravaju uvjete za prebacivanje snaga plovilima preko Save. Zbog jačine potresa Ured je mobilizirao i postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec čije je zborno mjesto na parkiralištu kod zgrade Vodoprivrede. Operativne snage izvršavaju svoje zadaće i pružaju operativnu potporu spasiteljima.
„Sava 2019“ je četvrta i posljednja vježba Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ove godine. Cilj vježbe je uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, prelazak Save čamcima u otežanim uvjetima, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava primarnih veza te testiranje alternativnih načina komunikacije putem satelitske infrastrukture, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju jakog potresa.
Podsjećamo, prva ovogodišnja vježba održana je u Grafičkoj školi na Peščenici. Specifičnost te vježbe bila je što je poslužila i kao obuka i polaganje ispita za dobrovoljne vatrogasce za specijalnost spašavanje iz ruševina. Na Zagrebačkom velesajmu održana je druga vježba na kojoj je posebno zahtjevno bilo pretraživanje podrumskih prostorija nekadašnjeg kluba Amazona. Prošla je vježba održana na Ciglani Črnomerec, gdje su timovi imali prilike spašavati iz prave ruševine. Današnjom vježbom, osim pretraživanja i spašavanja uvježbavamo i vrlo zahtjevan prelazak Save u čamcima. Ove godine je u sve četiri vježbe sudjelovalo više od 1000 pripadnika civilne zaštite, a vježbe su bile rasprostranjene po raznim dijelovima grada.
Nositelj vježbe „Sava 2019“ je Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a na vježbi je sudjelovalo oko 350 pripadnika civilne zaštite i operativnih snaga i to: postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Ravnateljstvo civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radio-amaterski savez i udruge za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.
 

Aktualnosti