clanak False

Satelitski internet - Back up sustav za hitne situacije

31.01.2019.
Ured za upravljanje u hitnim situacijama završio je prvu fazu projekta „Satelitski internet – Back up sustav za hitne situacije“. Radi se o sustavu satelitske komunikacije kojim se omogućava alternativna komunikacija i pristup internetu kad tzv. zemaljska infrastruktura zakaže što je čest slučaj u velikim nesrećama ili prirodnim katastrofama.
Ured je u prvoj fazi projekta, tijekom druge polovice 2018., ovim satelitskim internetom povezao petnaest lokacija i to: sve vatrogasne postaje, bolničke centre Dubrava, Rebro i Sveti Duh, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba „Dr. Andrija Štampar“, zgradu gradske uprave, Zagrebački holding, ZET i naravno, Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Sve navedene službe će u slučaju pada standardnih komunikacijskih veza u slučaju velike nesreće ili katastrofe, moći kroz korištenje satelitskih veza nastaviti sa svojim radom pomaganja i zbrinjavanja građana.
U drugoj fazi projekta, koja će se završiti tijekom ove godine, planira se postaviti oprema na još petnaest lokacija i to u središnja Dobrovoljna vatrogasna društva, Domove zdravlja i zaraznu bolnicu „Dr. Fran Mihaljević“. Cijena prve faze projekta, i to kupnja uređaja i instalacija na petnaest lokacija, jest oko 140.000,00 kn., a za drugu fazu je osiguran isti iznos.
 

Aktualnosti