clanak False

Predstavljen 33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023

24.05.2023.
U Galeriji Kranjčar održana je danas konferencija za medije uoči početka 33. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2023 koji se od 5. do 10. lipnja odvija u Kinu SC, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama.

Filmski program čini više od 300 djela, gostuje rekordnih 400 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte tu je i veliki tematski blok posvećen znanstvenoj fantastici u animiranom filmu.

Zahvalivši organizatorima na trudu, okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je naglasio da Animafest stavlja Zagreb na kulturnu kartu svijeta na najbolji mogući način te kako je već godinama poznat kao jedan od najvažnijih svjetskih festivala animacije. Ovo je jedan od četiri najcjenjenija festivala animacije u svijetu, a kroz njega Zagreb postaje jedan od "najzačudnijih" svjetskih gradova. Brojke filmova i autora uistinu su impresivne i pozivam sve sugrađane da se pridruže ovom svjetskom festivalu i uživaju u animiranim djelima renomiranih umjetnika.“ rekao je.

Ravnatelj festivala Daniel Šuljić podsjetio je da su na prošlom izdanju proslavili 50. rođendan. Istaknuo je da, uz nekoliko filmova nominiranih za Oscara, Festival ima 20-ak svjetskih premijera što pokazuje status Animafesta Zagreb među animatorima i animacijskim studijima diljem svijeta. „Za ovogodišnje izdanje prijavilo se 1800 filmova iz 90-ak zemalja, među njima čak 49 hrvatskih, od kojih je osam odabrano za najjače konkurencije i 19 za Natjecanje hrvatskog filma“, kazao je.

Središnji retrospektivni program „Majstori animacije“ posvećen je Williamu Kentridgeu – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2023. Kentridge je vodeće ime svjetske umjetničke scene čija se djela nalaze u stalnim postavima najvažnijih muzeja i galerija, a kazališne inscenacije u najslavnijim opernim i kazališnim kućama.

Na predstavljanju ovogodišnjeg programa, o svojim su projektima govorili autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima Martina Meštrović, Ivana Bošnjak Volda i Thomas Johnson Volda, a na konferenciji je predstavljena i festivalska špica autora Dalibora Barića i glazbenika Tonija Starešinića. 

Gradske vijesti - 2023.