clanak False

Radionica „Alternativna mobilnost - Razmjena iskustava unutar Nacionalne grupe podrške projektu Ele.C.Tra“

22.10.2014.
U sklopu projekta Ele.C.Tra, sufinanciranog od strane programa Intelligent Energy Europe, a kojeg provodi Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, na Tribini Grada Zagreba je 21. listopada 2014. održana radionica „Alternativna mobilnost - Razmjena iskustava unutar Nacionalne grupe podrške projektu Ele.C.Tra“.
 
Jedna od predviđenih aktivnosti projekta je osnivanje Nacionalnih grupa za podršku projektu Ele.C.Tra, čiji je cilj uključivanje što većeg broja dionika u stvaranje zajedničke vizije, koja bi u budućnosti trebala olakšati implementaciju sharing sustava električnih skutera. Također, održavanje samih sastanaka omogućuje razmjenu ideja među dionicima projekta Ele.C.Tra, kao i identifikaciju mogućih poteškoća, prednosti ili nedostataka kod uvođenja takvog sustava.

Na početku radionice, predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Bruna Jakšić sudionike je upoznala s dosadašnjim i nadolazećim aktivnostima planiranim u sklopu projekta Ele.C.Tra te najboljim praksama u području elektromobilnosti gradova pilota – Genova, Barcelona i Firenca. Predstavnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Darinka Jug predstavila je pilot projekt Grada Zagreba "Bob - biciklom na autobus", financiran od strane Grada Zagreba i EU programa Civitas Capital, unutar kojeg će se omogućiti prijevoz bicikala autobusom na linijama 102,103 i 140. Predstavnik Energetskog Instituta Hrvoje Požar Marinko Perović predstavio je projekt PRO-E-BIKE, sufinanciran od strane programa Intelligent Energy Europe, kojim se promovira korištenje električnih bicikala i skutera u svrhu dostave robe i tereta te za prijevoz putnika u europskim gradovima, kao okolišno prihvatljive alternative motornim vozilima na fosilna goriva. Također, prezentaciju je održao i Krešimir Dvorski koji je predstavio Nextbike – sustav javnih bicikala, koji se zasniva na ekonomski i ekološki održivom sustavu mobilnosti, čime doprinosi smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, pridonosi zaštiti okoliša, obogaćuje turističku ponudu i općenito utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu.