clanak False

2. sastanak nacionalne grupe podrške projektu Ele.C.Tra

01.10.2015.
U sklopu projekta Ele.C.Tra, sufinanciranog od strane programa Intelligent Energy Europe, a kojeg provodi Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, na Tribini Grada Zagreba je 30. rujna 2015. održan 2. sastanak nacionalne grupe podrške projektu Ele.C.Tra na temu elektromobilnosti i uspješnosti projekta.

Na početku radionice, sudionicima se pozdravnim govorom obratio predstavnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Miljenko Kovačević te održao uvodnu prezentaciju o Akcijskom planu energetski održivog razvoja Grada Zagreba, s naglaskom na prometni sektor. Zatim je Marko Kućan iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba održao prezentaciju o dosadašnjim i nadolazećim aktivnostima planiranim u sklopu projekta Ele.C.Tra s obzirom da projekt završava krajem ove godine. Također je ukratko predstavio i najbolje prakse u području elektromobilnosti gradova pilota (Genova, Barcelona i Firenca).

S obzirom da svi ne-pilot gradovi moraju izraditi studiju izvodljivosti za prijenos Ele.C.Tra modela (jedan od važnijih izlaznih dokumenata cijelog projekta), za Grad Zagreb studiju radi Energetski institut Hrvoje Požar. Prezentaciju o studiji održala je Željka Fištrek iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.
 
Predstavnik ZGparkinga Damir Čančarević održao je prezentaciju o njihovom doprinosu razvoju elektromobilnosti u Gradu Zagrebu. U pet javnih garaža (Javna garaža Langov trg, Javna garaža Petrinjska, Javna garaža Tuškanac, Javna garaža Kvaternikov trg i Javna garaža Gorica) kojima upravlja Zagrebparking, instalirane su punionice za električne automobile. U javnim garažama instalirana je po jedna punionica na kojoj se istodobno mogu puniti dva električna vozila. Korištenje punionica je besplatno. Vlasnik električnog vozila plaća istu cijenu parkirališne karte u javnoj garaži kao i ostali korisnici, a cijena pretplatne karte za parkiranje hibridnih i električnih vozila u svim garažama umanjena je za 50 posto.
 
Prezentaciju „Projekt Srednjoeuropski zeleni koridori “ (Central European Green Corridors - CEGC) sufinanciranom od strane EU programa infrastrukture TEN-T, održao je Nikola Petković iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba. Glavni cilj projekta je izgradnja 115 brzih  punionica za punjenje električnih automobila u  regiji centralne Europe te njihova integracija u jedinstvenu mrežu kako bi se omogućilo održavanje i rad mjesta za punjenje putem Interneta te neometani pristup i slobodno kretanje kupaca u svim regionalnim mrežama.

O suradnji na projektu Ele.C.Tra prezentaciju su održali Natko Janković iz Electa sol d.o.o. i Martina Horvat iz Ema e-skuteri j.d.o.o.

U drugom dijelu sastanka prezentirani su i drugi projekti na području elektromobilnosti. Projekt PRO-E-BIKE, sufinanciran od strane programa Intelligent Energy Europe, kojim se promovira korištenje električnih bicikala i skutera u svrhu dostave robe i tereta te za prijevoz putnika u europskim gradovima, kao okolišno prihvatljive alternative motornim vozilima na fosilna goriva predstavila je Željka Fištrek iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

O primjeni  projekta „Spin City – Zagreb“ u gradu Zagrebu prezentaciju je održao Matija Krznar iz Urban mobility d.o.o. Projekt se odnosi na takozvani “car sharing” (ili e-car sharing), uslugu sličnoj kao što je rent-a-car, samo što se registracija obavlja preko Interneta, a automobil otključava preko mobilne aplikacije na pametnom telefon.

O iskustvima grada Koprivnice na području elektromobilnosti prezentirao je Nebojša Kalanj. Nabavljena su dva autobusa na električni pogon, izgrađeno je 5 brzih punionica, uveden je Sustav zajedničkog korištenja e-vozila (gradska uprava i povezana poduzeća) sa 7 vozila na inovativni pogon (5 potpuno električnih, 1 hibrid i 1 plug in hybrid).

Na kraju sastanka je za sudionike organizirana probna vožnja električnih automobila, električnih skutera i električnih bicikala.

Projekt Ele.C.Tra sufinanciran je od strane Intelligent Energy Europe (IEE) programa. Cilj projekta je smanjenje emisija CO2 u putničkom prijevozu promoviranjem novog, održivog modela prijevoza električnim skuterima u pilot gradovima (Firenza,Genova,Barcelona) te prilagodba modela ostalim gradovima i regijama sudionicima na projektu (Murcia, Zagreb, Atena, Skopje, Suceava, Lisabon i La Valletta).
 

PREZENTACIJE:

1. Miljenko Kovačević, Grad Zagreb, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj
2. „Projekt Ele.C.Tra“ –Marko Kućan, Grad Zagreb, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj
3. „Studija izvodljivosti za prijenos modela Ele.C.Tra u Grad Zagreb“ – Željka Fištrek, Energetski institut Hrvoje Požar
4. „Punionice za električna vozila“ – Damir Čančarević, ZGparking
5. „Projekt Srednjoeuropski zeleni koridori“ – Nikola Petković, Grad Zagreb, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj
6. "Suradnja na projektu Ele.C.Tra" – Natko Janković, Electa sol d.o.o.
7. „Spin City – Zagreb“ – Matija Krznar, Urban mobility d.o.o.
8. „Projekt ProE-Bike“ – Željka Fištrek, Energetski institut Hrvoje Požar
9. "Elektromobilnost - Iskustvo Grada Koprivnice" – Nebojša Kalanj, Grad Koprivnica