clanak False

S prezentacije u Starogradskoj vijećnici

19.04.2017.

Trenutne mogućnosti korištenja fondova EU-a za Grad Zagreb i priprema za korištenje strukturnih fondova, tema je današnjeg predavanja, održanog u Starogradskoj vijećnici, koje su organizirali Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a i Služba za europske integracije i fondove EU-a Grada Zagreba, a u povodu obilježavanja Europskog tjedna. 

Na predavanju je bilo riječi o predpristupnim fondovima CARDS, PHARE, ISPA I SAPARD koje je Hrvatska koristila od 2001. pa sve do 2007., kada je spomenute programe zamijenio novi predpristupni program IPA. Obzirom da će RH ulaskom u EU moći koristiti velika financijska sredstva, bilo je važno čuti koje su trenutne mogućnosti za financiranje projekata EU-a i na koje će se fondove Grad Zagreb moći prijaviti u budućim strukturnim fondovima. 

Pozdravivši prisutne, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da Grad Zagreb već godinu dana radi na pripremi onog što nam slijedi za koju godinu, a to je ulazak u EU. Promet, ekologija i centar biotehnološke izvrsnosti, tri su glavna područja u kojima očekujemo najviše sredstava EU-a. Od 2,2 milijarde eura koliko bi Hrvatska trebala dobiti, Grad Zagreb proporcionalno svom značaju sredstva očekuje ponajviše na ova tri područja, istaknuo je Gradonačelnik. 

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a, istaknuo je da će nam se ulaskom u EU otvoriti velike financijske mogućosti, ali važna tri preduvjeta za povlačenje sredstava su: pripremljeni strateški dokumenti, pripremljeni projekti i odgovarajući administrativni kapaciteti za provedbu. Time nam se otvara široki opseg ulaganja, no moramo imati spremne projekte, kao i educirane ljude. 

Najteža zadaća upravo su pregovori, ali nadam se da će Hrvatska do 2012. ući u EU, i stvoriti preduvjete korištenja instrumenata kohezijske politike, riječi su. Paula Vandorena, veleposlanika, šefa Delegacije Europske Unije u RH. U okviru kohezijske politike dvije su važne stvari, a to su: učiti iz iskustva korištenja predpristupnih fondova te početi pripreme projekata za budućnost. Također je istaknuo dva glavna primjera koja se mogu primijeniti na Zagreb, a to su modernizacija željezničkog kolodvora, i izgradnja biocentra, regionalnog centra Zagreb.