clanak False

"Sigurno i vješto u prometu"

Za par dana započinje nova školska godina, a to je vrijeme kada tisuće djece postaju aktivni sudionici u prometu, prvašići po prvi puta, napomenuo je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju 40. akcije Sigurno i vješto u prometu, na glavnome gradskom trgu, naglašavajući potrebu svih nas, a pogotovo vozača, za dodatnim oprezom kako bi sačuvali živote naših najmlađih i najmilijih.
03.09.2010.

Galerija


(Hina) - Središnju manifestaciju 40. prometno-edukativne akcije "Sigurno i vješto u prometu", kojom se žele potaknuti djeca i svi sudionici cestovnog prometa na odgovorno ponašanje u prometu te upozoriti na opasnosti s kojima se djeca susreću na putu od kuće do škole, danas je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Napomenuvši kako u ponedjeljak, 6. rujna djeca kreću u školu Bandić je pozvao vozače da smanje brzinu, jer smo "premali narod i zemlja da nam ne bi svaki ljudski život bio dragocjen".

Glavni tajnik Hrvatskog autokluba (HAK) Zvonko Šmuk rekao je da tom akcijom, koja će se održati u 22 grada diljem zemlje, žele upozoriti sve odrasle, a posebno vozače, na djecu koja se početkom školske godine uključuju u promet. Apelirao je da svi zajedno doprinesu smanjenju stradavanja djece u prometu. Predsjednik AK "Siget" Damir Škaro kazao je da se svake godine u Hrvatskoj oko 40.000 prvoškolaca uključuje u promet, a od toga ih u Zagrebu ima oko osam tisuća.

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke Viktor Forjan rekao je da će policija na početku školske godine, kada će se na cestama naći veliki broj prvoškolaca, sve svoje snage usmjeriti na sigurnost djece.

Upozorio je vozače da je u zonama svih osnovnih škola brzina ograničena na 40 kilometara na sat, a roditelje je pozvao da prvašiće provedu nekoliko puta od škole do kuće te ukažu na opasna mjesta u prometu. Djecu je pozvao da prometnice prelaze samo na obilježenim pješačkim prijelazima.

Na novinarski upit je li smanjeno stradavanje djece u prometu odgovorio je kako, po statističkim pokazateljima u prvih osam mjeseci na nivou cijele zemlje, djeca manje sudjeluju u prometnim nesrećama i manje stradavaju. No, upozorio je da više od pedeset posto slučajeva djeca stradavaju kao putnici u osobnim automobilima koje voze roditelji, pri čemu se djeca ne prevoze na način kako je to propisano zakonom.

Tijekom zabavnog programa Bandić je uručio nagrade djeci koja su, po dobnim skupinama, sudjelovala u vožnji spretnosti na biciklima, rolama i romobilima.

Akcija je održana u organizaciji HAK-a i Autokluba "Siget", a u njenu provedbu su uključeni MUP, zagrebačka Policijska uprava, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH, zagrebački Ured za obrazovanje, kulturu i šport te Agencija za odgoj i obrazovanje.


Gradske vijesti - 2010.