clanak False

Srpanj 2004.

19.04.2017.
 31.srpnja 2004. – Obilazak Gradske četvrti Stenjevec

Radovi na Aleji Bologne pred završetkom


Gradski čelnici, koje je predvodio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i ove su subote bili u obilasku –ovoga puta u GČ Stenjevec.
Na lokaciji Špansko – Oranice, gdje, u okviru programa POS-a, do veljače 2006. treba niknuti naselje od 30 zgrada, s kompletnom prometnom i komunalnom infrastrukturom, za ukupno 1560 obitelji, čulo se da su izvođači radova na petnaest građevina već uvedeni u posao i da je za 23 građevine ishođena pravomoćna građevinska dozvola.
Za preostalih sedam postupak je u tijeku. Prve bi zgrade trebale biti dovršene u svibnju 2005..

Kada u produženoj Ulici Dobriše Cesarića u Malešnici bude sagrađen novi dječji vrtić, kronični problem nedostatka slobodnih mjesta u vrtićima za djecu iz okolnih naselja bit će adekvatno riješen ili, barem, ublažen. Prema projektu, na 3189m2 bruto (zatvorene) površine bit će mjesta za šest jasličkih i osam vrtićkih grupa. Prema informaciji dobivenoj od Ureda za izgradnju, u tijeku je provedba javnog nadmetanja za izvođenje radova, a početak gradnje očekuje se ove jeseni.

Pored postojećeg mosta u Jankomiru, koji je već dugo usko prometno grlo, u skoroj bi budućnosti trebao biti sagrađen i novi koji bi sa starim, činio jednu prometnu cjelinu.
U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a početak gradnje mosta, kroz koji bi trebao prolaziti i magistralni vodoopskrbni cjevovod, predviđen je za 2005.


Predstavnici Grada i Gradske četvrti na povratku su provjerili tijek radova na rekonstrukciji Aleje Bolonje u dužini od tri kilometra (od Vrapčanske do ulice Dubravica) na kojoj Zagrebačke ceste skidaju gornji sloj asfalta i postavljaju novi. Prema informaciji izvođača, sjeverna strana kolnika je dovršena , na južnoj je skinut asfalt u dužini od oko 500 metara i postavljen novi u dužini od 200 metara. Radovi bi, predviđaju, mogli biti dovršeni sljedećeg tjedna.
29. srpnja konferencija za novinare gradonačelnice Vlaste Pavić

O problemu s prostorom Studija dizajna

Na današnjoj konferenciji za novinare, sazvanoj zbog napisa u medijima po kojima je za nastalu situaciju s prostorom u Frankopanskoj 12, u kojem djeluje Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta, kriv Grad, gradonačelnica je podsjetila na kronologiju ovoga slučaja.
Napomenula je, također, da je Grad, iako bi Sveučilište i resorno ministarstvo bili pozvaniji, nastojao pomoći otkupom prostora od vlasnika koji su to postali u postupku povrata nacionalizirane imovine.
O tome je Poglavarstvo, u kolovozu 2003., donijelo i Zaključak, ali zbog negativnog mišljenja Općinskoga državnog odvjetništva (s obrazloženjem da se Grad nije zaštitio od potraživanja trećih osoba), ugovor se nije mogao potpisati. Nisu pomogle ni naknadne izjave korisnika da se odriču potraživanja za ulaganja u prostore.
Dodala je, također, da je cijena u to vrijeme za 2000m2 bila 17,1 milijuna kuna, a, prema novom prijedlogu, za prostor od 1000m2 cijena je čak 14,8 milijuna kuna. Osim toga, u novom prijedlogu stoji i klauzula da se Studiju za dizajn, kao trećoj strani, isplate 764.000 kuna na ime ulaganja u objekt, a čega se Studij, izjavom od prošle godine, bio odrekao. U takvim okolnostima, imajući u vidu obvezu da štiti gradsku imovinu, obrazložila je gradonačelnica, prijedlog nije mogla staviti na dnevni red sjednice Poglavarstva.
Žaleći zbog činjenice da se Studio za dizajn našao u teškoj situaciji, istaknula je da unatoč dobroj volji Grada na predloženi način nije bilo moguće doći do rješenja, što ne znači da Grad i dalje ne želi pomoći, a ponovila je da bi se više trebale angažirati i neke druge institucije. Ilustrirajući politiku Grada koja je konstruktivna i usmjerena na pružanje pomoći i onda kada to nije izrijekom propisana obveza, naglasila je da je, na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva, donesen Zaključak o zamjeni nekretnina s Državom (Grad bi dobio prostore bivše Vojne bolnice u Vlaškoj) na temelju koje bi se riješio problem prostora za niz zagrebačkih srednjih škola koje se nalaze u sličnoj situaciji kao i Studij dizajna. Na istoj je sjednici i Sveučilištu, koje se nikako ne može zaobići u rješavanju problema Studija za dizajn, dodijeljeno deset milijuna kuna, na temelju Sporazuma što ga je inicirala gradonačelnica.29. srpnja 2004. - Sjednice skupština trgovačkih društava

Predstavnici radnika u nadzornim odborima u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba

Na danas održanim sjednicama skupština trgovačkih društava donesene su odluke o razrješenjima i izboru članova u nadzornim odborima u trgovačkim društvima, u skladu sa Zakonom o radu koji propisuje obvezu da u trgovačkim društvima sa više od 200 zaposlenih, a kojih je više od 25% vlasnik jedinica lokalne samouprave, jedan član mora biti predstavnik radnika. U četrnaest trgovačkih društava povećan je broj članova u nadzornim odborima sa pet na sedam članova, a u preostalih osam društava, nadzorni odbori kojih i sada imaju po sedam članova, broj članova nadzornih odbora ostaje isti.
Povećanje broja članova neće dovesti i do povećanja ukupne svote za naknade jer je odlučeno da naknada, umjesto 74,5% od prosječne mjesečne bruto-plaće radnika gradskih trgovačkih društava, ubuduće bude 61%.
Kako je na konferenciji za novinare izvijestio predsjednik Skupštine Ladislav Prežigalo, na sjednici Skupštine u trgovačkom društvu Gradska plinara d.o.o. donesena je odluka da će KB Dubrava Trgovačkom društvu uplatiti 1,2425 mil. kuna glavnice i troškove parničnog postupka, a Plinara će odustati od zateznih kamata u iznosu od 2,058 milijuna kuna.
Na zajedničkoj sjednici odobrena je donacija Gradske plinare Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj za nabavu klima-uređaja, u iznosu od 25 tisuća kuna, te donacija Robnih terminala KB Dubrava, u iznosu od 50 tisuća kuna, za kupnju intraoperacijskoga transezofagijskog ultrazvučnog aparata.
28.srpnja 2004. sjednica Gradskog poglavarstva

Besplatni udžbenici za zagrebačke osnovnoškolce


Konsolidirani financijski izvještaj Proračuna i proračunskih korisnika našao se danas, po prvi puta, na sjedici Gradskog poglavarstva. Radi se o novoj obvezi, prema Zakonu o proračunu, a tim su izvješćima obuhvaćeni podaci svih gradskih upravnih tijela te sredstva od prodaje stanova
Gradsko je poglavarstvo danas donijelo i zaključak kojim, načelno, prihvaća prijedlog Republike Hrvatske o zamjeni nekretnina. Država bi dala bivšu Vojnu bolnicu u Vlaškoj 87 čime bi grad riješio problem prostora za srednje škole koje sada djeluju u prostorima vraćenima bivšim vlasnicima, a Grad bi, zauzvrat, dao prostor na lokaciji Krajiška 20, za smještaj dijela Državne uprave. Prije toga Grad treba kupiti tu nekretninu od tvrtke M-elektronika d.o.o..
U nastavku sjednice članovi Poglavarstva bez primjedaba su susaslušali Informaciju o realizaciji upisa učenika u I. razred srednjih škola u ljetnom upisnom roku, prema kojoj su ostala još 1773 slobodna mjesta. Jesenski upisni rok započinje objavom nepopunjenih upisnih mjesta na školskoj oglasnoj ploči, najkasnije do 20. kolovoza, a učenici će se prijavljivati 23. kolovoza (najkasnije do 12,00 sati). Upisi će biti 25. kolovoza od 8 do 16 sati.
Pozornost je izazvao Zaključak o kriterijima za raspodjelu sredstava za poticanje vrhunskog športa i Zaključak o sklapanju ugovora o nabavi obveznih udžbenika za učenike osnovnih škola prema kojem će taj posao ove godine, na temelju neposredn e pogodbe, obaviti Narodne novine. Kataloška cijena potrebnih knjiga je oko 38,378 milijuna kuna, a ponuda Narodnih novina za 12% je niža i iznosi 33,927 milijuna kuna.
Za podmirivanje duga prema dobavljačima Poglavarstvo je izdvojilo 1,8 milijuna kuna, za bolnicu Sveti Duh.
Na sjednici je također donesen Zaključak prema kojem Grad ima namjeru s Klarom Zagreb d.d. u stečaju , od koje potražuje 64,3 milijuna kuna, sklopiti sudsku nagodbu. Budući da je potraživanje osigurano hipotekom na nekretnine Klare u Paromlinskoj, Grad bi odustao od kamata na iznos toga duga, a namirio bi se, ako Klara Zagreb d.d. pristane na nagodbu, nekretninama u Paromlinskoj .

27. srpnja 2004.

Otvoren novozagrebački bazen Utrina

Bazen što su ga Zagrepčani, posebno stanovnici Utrine i Novoga Zagreba, već dugo, s nestrpljenjem isčekivali, otvorila je danas gradonačelnica Vlasta Pavić.
Ne krijući zadovoljstvo zbog još jednoga vrijednog športskog objekta koji će obogatiti športski život grada i služiti djeci i mladima za zdravo i korisno provođenje slobodnog vremena, posebno se ispričala zbog prekoračenja rokova izgradnje objekta i najavila jednomjesečno besplatno korištenje bazena za sve sugrađane.
S objektom vrijednim 71,3 milijuna kuna, koliko je koštala gradnja bazena s infrastrukturom, zagrepčani su dobili zatvoreni olimpijski bazen, mali bazen za neplivače, mali bazen za skokove u vodu, manju športsku dvoranu, trim kabinet, prostore za saunu i masažu i hladni bazen. Osim adekvatnih pratećih sadržaja i gledališta od petstotinjak mjesta, bazen ima i svoju garažu.
Objektom će, prema odluci Gradske skupštine, upravljati ustanova za upravljanje športskim objektima Mladost.25. srpnja 2004. u Palači Dverce

Prijem za sudionike Smotre folklora

Posljednjeg dana ovogodišnje Međunarodne smotre folklora sudionike i organizatore u palači Dverce pozdravio je , u ime Grada Zagreba, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.
U ime Vlade Republike Hrvatske i kao predsjednica Vijeća 38. međunarodne smotre folklora, prisutne je pozdravila i čestitala im potpredsjednica Jadranka Kosor.

Predstavnicima brojnih folklornih skupina iz zemlje i svijeta uručene su i prigodne zahvalnice kao znak sjećanja na još jednu uspješnu zagrebačku smotru na kojoj su nastupili izvođači iz 44 zemlje.24 srpnja 2004. - Obilazak Gradske četvrti Trnje

Tramvaj broj 3 opet vozi

Obilazeći trnjanska gradilišta i mjesta koja će to biti uskoro, gradski su čelnici, predstavnici četvrti i komunalnih trgovačkih društava, najprije razgledali radove na obnovi koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na kojoj se mijenja preostali dio aluminijskoga ostakljenog pročelja, preuređuju sanitarije i garderobe , postavlja novi mikrorazdjelnik, te izvodi niz drugih radova. To će omogućiti da zagrebačka palača glazbe spremnija i ušminkana dočeka svoje goste.
Radovi na fasadi trebali bi biti završeni do 1. rujna.
Dvorana Lisinski, nakon više od 30 godina rada, zaslužuje, istaknuo je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, temeljitu obnovu.
U Držićevoj su u tijeku radovi na obnovi tramvajske pruge vrijedni 3,63 mil. kuna, a planira se završiti ih do početka školske godine.
Tramvajska linija broj 3, ukinuta zbog ovih radova, ponovno se vraća, jer su uočene teškoće u prijevozu građana istočnog dijela grada.
Uskoro bi trebali početi i radovi na sanaciji i rekonstrukciji DV Savica. Ispod novoga kosog krova vrtić će dobiti dodatni prostor za pet odgojnih skupina.
Predstavnici Grada i gradske četvrti obišli su i Trg Franje Šepera na kojem su uteđeni parkiralište i zelena površina i Kninski trg na kojem žitelji očekuju da se ograde igrališta, što će umanjiti opasnost od stradavanja djece na prometnicama koje okružuju taj prostor.
Čulo se, također, da su Paška, Rapska, Vrbik I. i Vrbik VI. uređeni sredstvima iz malih komunalnih akcija, a da su prilazi Strojarskom i Filozofskom fakultetu prilagođeni invalidima.


22. srpnja u Gradskom poglavarstvu

Spajanje evidencija katastra i zemljišnih knjiga

Gradonačelnica Vlasta Pavić i ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić, u ulozi naručitelja i direktor tvrtke Vještačenje Bajilo, Dragutin Bajilo kao izvršitelj, potpisali su, 22. srpnja u Gradskom poglavarstvu, Ugovor o nabavi za obavljanje geodetsko – katastarskih usluga tehničke reambulacije u svrhu izrade katastra nekretnina za ko Centar i Trešnjevka.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 453.750,00 kuna, koje će Grad i Državna geodetska uprava pokriti u omjeru 90:10%.
To je, rečeno je, prvi korak u realizaciji projekta usklađivanja stanja na terenu, katastra i zemljišnih knjiga, a u roku od četiri godine, Zagreb bi trebao imati ažuriranu bazu zemljišnih podataka.22. srpnja ispred zgrade Poglavarstva

Maslinova grančica za mir i toleranciju

Gradonačelnica Vlasta Pavić dočekala je, 22. srpnja, bicikliste, sudionike Projekta Tolerancijom do Mira i, u znak mira, baš kao i tri dana ranije gradonačelnica Ljubljane, uručila im maslinovu grančicu.

U povodu Olimpijskih igara u Ateni, biciklisti, splitski studenti krenuli su iz Ljubljane, preko Zagreba do Atene, promičući tako toleranciju i mir među ljudima, druženje i zdravo življenje.

Organizatori projekta su Studentski zbor – Split i Sveučilišna športska udruga.
22. srpnja, 125. sjednica Poglavarstva

Proračun ostvaren 50,67% od godišnjeg plana

U prvih šest mjeseci ove godine prihodi i primici Proračuna ostvareni su u iznosu od 2.525.682.295,00 kuna ili 50,67% od godišnjeg plana – rezime je polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna sa 125. sjednice Poglavarstva na kojoj su prihvaćeni i izvještaji o zaduživanju i upravljanju dugom koji će, zajedno s paketom izvještaja o izvršenju programa javnih potreba naći na jesenskoj skupštinskoj sjednici.

Bez glasa protiv utvrđena su dva programa za pozivne arhitektonsko – urbanističke natječaje: za Petrinjsku 42 i za prostor uz okretište u Dubcu, te programi za izradu urbanističkog plana uređenja Vrbani III i za Vrbik – Savska - Slovenska.

Većinom glasova, odlučeno je o pokretanju postupka pred Službeničkim sudom protiv pročelnika za upravaljanje imovinom Željka Uhlira, zbog teške povrede službene dužnosti. Riječ je o nepoštivanju privremene mjere Općinskog suda i mogućoj šteti za Grad u iznosu od oko 3,7 milijuna kuna. Na press konferenciji nakon sjednice, pročelnik Uhlir je demantirao navode ističući da će svoju obranu iznijeti pred nadležnim tijelom.

U nastavku sjednice donesen je Zaključak o postavljanju turističke i ostale signalizacije o čemu će se sklopiti ugovor s Turističkom zajednicom. Time je dano zeleno svjetlo postavljanju tzv. smeđe signalizacije kojom bi se posjetitelji Zagreba upućivali na kulturne, umjetničke i turističke znamenitosti.

Zaključeno je i o ustroju novih odgojno – obrazovnih skupina produženog bo ravka u 24 osnovne škole u nadolazećoj školskoj godini. Sredstva će se osigurati rebalansom Proračuna

Besplatno ljetovanje za djecu branitelja i za djecu iz socijalno ugroženih obitelji s područja Zagreba

Odjel za branitelje i udruge branitelja iz Domovinskog rata Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb uputit će ovo ljeto 1050 djece branitelja, članova udruge proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zagreba, na ljetovanje u odmaralište Crvenog Križa u Novom Vinodolskom.

U četvrtak, 22. srpnja, u 16,00 sati, ispred Muzeja Mimara na more kreće treća, od ukupno sedam grupa djece.
Ostale grupe kretat će u isto vrijeme i s istog mjesta u sljedećim terminima: 29. srpnja, 5. kolovoza, 12. kolovoza i 19. kolovoza.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ove godine organizira besplatno ljetovanje za djecu iz socijalno ugroženih obitelji Grada Zagreba, koji su u evidenciji ovog Ureda i Centra za socijalnu skrb.

Ljetovanje je organizirano u odmaralištima Vladimira Nazora d.o.o. na sljedećim lokacijama: Stoimena – Crikvenica, Veli Jože – Savudrija, Cvrčak – Duga Uvala, Zlatokrila – Veli Lošinj i Loda – Skradin, a uključuje besplatni prijevoz, smještaj i prehranu, te niz aktivnosti i program uz stručno vodstvo.

U četvrtak, 22. srpnja, u 14,00 sati, u Crikvenicu polazi 115 djece s južne strane stadiona Dinamo, Borongaj.

20. srpnja, predsjednik RH i gradonačelnica Zagreba obišli Tehnološki park

Tehnološki park u novim prostorima do kraja godine

Predsjednik RH Stjepan Mesić i gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić obišli su, 20. srpnja, Tehnološki park, trgovačko društvo u vlasništvu Grada, prvi poduzetnički inkubator u Hrvatskoj koji je, nakon desetgodišnjeg uspješnot rada prerastao u najveću koncentraciju poduzetnika na području razvoja i visokih tehnologija u zemlji.

- Ovdje se nudi otvaranje novih radnih mjesta i razvoj novih tehnologija – zadovoljno je komentirao predsjednik Mesić nakon obilaska, naglasivši da je fasciniran onim što je vidio.

Prema riječima gradonačelnice Pavić, obilazak je ujedno i najava preseljenja Tehnološkog parka u nove prostore u Petruševcu, u gradnju kojih je Grad investirao 30 milijuna kuna. Kako je rekla, riječ je o šest tisuća četvornih metara prostora koji bi trebali biti useljeni do kraja godine.

U kratkoj prezentaciji direktor Tehnološkog parka Marijan Ožanić, izdvojio je, među ostalim, podatak da poduzetnici najveće rezultate ostvaruju u razvoju i izvozu novih proizvoda. Svake godine proizvedu 30 do 40 novih proizvoda koji su rezultat vlastitog razvoja i izvoze se u mnoge europske zemlje.
17. srpnja, obilazak GČ Donji grad

2005. temeljita obnova Kvatrića

Obilazak GČ Donji grad, gradski su čelnici, predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem, započeli na Kvaternikovom trgu kojega iduće godine čeka temeljita obnova – rekonstrukcija plohe sa komunalnim instalacijama, podzemna garaža za 350 automobila i obnova kontaktnih ulica. Za investiciju vrijednu 90 milijuna kuna, prema projektu arhitekta Miroslava Genga, Arhitektonski će fakultet do kraja godine izraditi tehničku dokumentaciju.

Još ove godine – do 15 rujna - trebao bi, pak, biti rješen problem odvodnje oborinskih voda sa plohe tržnice Kvatrić i to, s obzirom da još traje jamstveni rok, na teret izvođača radova.

U nastavku, predstavnici Grada i Gradske četvrti te gradski zastupnici obišli su park B. Kašića s novim dječjim
igralištem, i novouređenu Makančevu ulicu, trg J. Juraja Štrosmajera gdje se uređuje i sanira biskupov spomenik te kazalište lutaka u kojem su u tijeku intenzivni radovi na uređenju scene i gledališta. Nakon trogodišnje pauze, rekonstrukcija je nastavljena prošle godine i trebala bi biti dovršena do sredine rujna. Tada će Zagreb, istaknuto je, dobiti jedno od najsuvremenijih lutkarskih kazališta u ovom dijelu Europe. Ukupna investicija vrijedna je oko 40 milijuna kuna.
15. srpnja, nakon sedam godina

Centralna ljekarna ponovo otvorila vrata

Simboličnim rezanjem vrpce, u nazočnosti zamjenika gradonačelnice Milana Bandića i Stipe Tojčića, članova Poglavarstva, predstavnika zadravstva i drugih uzvanika, gradonačelnica Vlasta Pavić i državni tajnik za zdravstvo Velimir Božikov, otvorili su,15. srpnja, obnovljene prostore Centralne ljekarne Zagreb u Radićevoj ulici.

Suvremena se ljekarna prostire na 220 četvornih metara. Tu je i podrum od 180 m2 u kojem su smješteni skladišni prostori i prostorije za odmor osoblja.

Investiciju od šest milijuna kuna u cijelosti je pokrila Gradska ljekarna Zagreb, kako bi, rečeno je, njena Centralna ljekarna koja će biti otvorena od 0 – 24 sata, bila prilagođena urbanom životu Zagreba i njegovih stanovnika.
Od 13. do 15. srpnja izaslanstvo Nikozije u Zagrebu

Potpisana Zajednička deklaracija o suradnji

Na poziv gradonačelnice Vlaste Pavić u Zagreb je, u trodnevni službeni posjet, 13. srpnja doputovalo izaslanstvo Nikozije što ga predvodi gradonačelnik Michael Zampelas.

Drugog dana boravka u Zagrebu, u palači Dverce, potpisana je Zajednička deklaracija o suradnji dvaju gradova.

Potpisivanje ove deklaracije označava početak dobre suradnje, ocijenio je M. Zampelas, izrazivši zadovoljstvo jutrašnjim sastankom s gospodarstvenicima u HGK – Zagreb, te razgovorima u trgovačkim društvima Jarun i Zrinjevac.

Nakon svečanosti potpisivanja Deklaracije gosti su posjetili javnu garažu na Langovu trgu gdje im je rukovodstvo Zagrebparkinga predstavilo aktualne i buduće projekte, s posebnim osvrtom na već poznatu inovaciju M – parkinga.

Visoki je gost uputio poziv gradonačelnici Vlasti Pavić da posjeti glavni grad Cipra, što će, po svoj prilici, uslijediti u listopadu, kad će se konkretizirati suradnja, ponajprije na području kulture.

Inače, dolazak gradonačelnika Nikozije i članova Gradskog vijeća dogovoren je u vrijeme boravka Zagrebačke gradonačelnice na Konferenciji u Bruxellesu.
13. srpnja, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Čistoća traži poskupljenje odvoza otpada iz domaćinstava

Primanje na znanje Izvješća direktora Autobusnog kolodvora o pozajmicama društvu Croatia bus s posebnim osvrtom na sporove, imenovanje Ane Trohe Dreksler direktoricom Vladimira Nazora, prihvaćanje Plana poslovanja Zagreb filma i Izvješća Uprave – direktora ZGOS-a o poslovanju u 2003, te pozitivno mišljenje na prijedlog Čistoće kao većinskog vlasnika tgovačkog društva PUTO za pokretanje stečajnog postupka.

Rezime je to sjednica skupština u tim trgovačkim društvima održanim 13. srpnja, što ga je na press konferenciji iznio predsjednik skupština i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.

Na Skupštini trgovačkog društva Čistoća, primljena je na znanje informacija o zahtjevu za povećanje cijene odvoza kućnog otpada za domaćinstva u prosjeku za 15%. Prema obrazloženju L. Prežigala, primanje na znanje ne znači i pristanak na povećanje cijene, što je u ingerenciji Poglavarstva.
No, kada bi se to dogodilo, za stan prosječne veličine 60 četvornih metara, mjesečni troškovi odvoza otpada tri puta tjedno povećali bi se za 5,08 kuna.
Kako stoji u zahtjevu Čistoće, postojeća cijena odvoza otpada iz domaćinstava ne pokriva troškove odvoza glomaznog otpada i reciklažnih dvorišta koji su prošle godine ostvarili gubitak od 22,4 milijuna kuna. Smanjeni prihod od gospodarstva više ne može kompenzirati troškove te djelatnosti, a u Proračunu Grada nisu planirana sredstva za tu namjenu.

Istoga su dana održane sjednice T ržnica Zagreb, Vodoopskrbe i odvodnje i Vodoprivrede Zagreb.
Obavijest iz Ureda za upravljanje imovinom

Anketa o POS stanovima u Sesvetama

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, na sjednici 12. veljače 2004., donijelo je zaključak o dopuni Zaključka o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za provođenje postupka za odobravanje zahtjeva za kupnju stanova kojim se Povjerenstvu stavlja u nadležnost i provođenje ankete među kandidatima s Konačne liste reda prvenstva za kupnju stanova iz programa POS-a, radi utvrđivanja zainteresiranosti za kupnju stanova iz navedenog Programa na pojedinoj lokaciji.

Povjerenstvo za provođenje postupka za odobravanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, na sjednici 30.lipnja 2004., utvrdilo je tekst ankete i dopisa kojim se obraća svim osobama raspoređenim na Konačnoj listi reda prvesntva za kupnju stanova iz Programa POS-a. Cilj je ankete utvrditi zainteresiranost za kupnju stanova na lokaciji Sopnica-Jelkovec u Sesvetama, za provođenje koje je zadužen Gradski ured za upravljanje imovinom.

Ured je obavio sve pripreme i potrebne radnje za provedbu ankete, koja je, 10. srpnja 2004., upućena na kućne adrese.

Osobe raspoređene na Listi primit će dopis i anketu, u kojoj trebaju zaokružiti jedan od ponuđenih odgovora, upisati ime i prezime te redni broj na Konačnoj listi i u dostavljenoj je koverti poštom vratiti pošiljaocu u roku od osam dana od dana primitka.

Posebno napominjemo da podaci iz ankete nisu obvezujući, odnosno da odgovor iz ankete ne znači obvezu kupnje stana na predmetnoj lokaciji. Radi što realnijeg pl aniranja izgradnje stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje na lokaciji Sopnica – Jelkovec u Sesvetama, molimo građane s Liste da se u što većem broju odazovu anketi.Od 12. srpnja

Isplata pomoći umirovljenicima za srpanj

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec srpanj 2004., započinje 12. srpnja preko Hrvatske pošte.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 12. do 23. srpnja 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupni m prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 26. do 31. srpnja 2004., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 31. srpnja pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec srpanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.
12. srpnja

Kuća za punoljetne štićenike Doma u Nazorovoj

Predsjednik RH Stjepan Mesić i gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić predali su, 12. srpnja, kuću u Borovju na korištenje Domu za djecu iz Nazorove.

Kuća u nisu površine 115,56 četvornih metara s garažom i dvorištem, vlasništvo je Grada Zagreba, a 1996. dana je na privremenu uporabu Uredu predsjednika RH.

Na zamolbu Doma za djecu, Ured predsjednika je inicirao dodjelu, a Poglavarstvo je na 199. sjednici donijelo Zaključak o najmu kuće za simboličnu najamninu na vrijeme od tri godine.

Kuću u Borovju koristit će štićenici koji nakon punoljetnosti više nemaju mogućnost smještaja u Domu. Stambena zajednica, koja radi u okviru Doma, na taj im način pomaže pri osamostaljivanju.
Inače, riječ je o prvoj kući za tu namjenu, a Grad je unatrag nekoliko godina dodijelio četiri stana.
12. srpnja, 123. sjednica Gradskog poglavarstva

U pripremi cjelovito rješavanje linijskog prometa u Zagrebu

Dva dana prije sjednice Gradske skupštine sazvane za 14. srpnja, Poglavarstvo je, u postupku davanja mišljenja, razmotrilo i zaključilo da nema primjedbi na Prijedlog zaključka o zaduženju Poglavarstva za podnošenje izvješća o svojem radu, a u vezi s utvrđivanjem i objavom u dnevnom tisku oglasa Istina je , što ga je predložio Klub gradskih zastupnika Hrvatskog bloka.

S obzirom da će nadležni ured Poglavarstvu predložiti cjelovito rješavanje linijskog prometa u Zagrebu i u skladu s tim predložiti izmjene postojeće Odluke, Poglavarstvo je u postupku davanja mišljenja na prijedlog Kluba gradskih zastupnika Hrvatske stranke prava, zaključilo da Odluku nije potrebno sada mijenjati.

Kao dodatna točka prihvaćen je Zaključak o raskidu ogovora o zakupu poslovnog prostora na lokaciji Frane Petrića 7, sklopljenog s društvom Kiko d.o.o., koje bi, najkasnije do 16. kolovoza trebalo taj poslovni prostor, slobodan od stvari i osoba, predati u posjed zakupodavcu.
10. srpnja

Ovih dana potpisivanje ugovora o projektu sanacije klizišta Črešnjevec

Već uobičajeni obilazak gradskih četvrti subotom nastavljen je, 10. srpnja, obilaskom Maksimira, gradske četvrti s 50 tisuća stanovnika i površine 14,349 km2

Gradski su se čelnici, zastupnici s toga područja, predstavnici gradskih trgovačkih društava i mjesne samoprave imali prigodu upoznati aktualnim problemima četvrti, kao što je klizište u ulici Črešnjevac. U rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije u toj ulici investirano je 1,2, a za plin i rekonstrukciju prometnice oko milijun kuna.
Završeni su, također, geomehanički istražni radovi te istražni dren i zdenac za što je izdvojeno oko 1,5 milijuna kuna.
Kako je najavljeno, uskoro bi trebali krenuti radovi na dolinskoj kanalizaciji sa skupnim priključcima, investiciji od 2,5 milijuna kuna. Ovih se dana očekuje i potpisivanje ugovora sa IGH-om o projektu sanacije klizišta, a predstoji zadatak zbrinjavanja 11 obitelji čije su kuće najugroženije. Za njih pet već je dones ena odgovarajuća odluka.

Obilazeći križanja Bukovačka – Petrova – Prilesje i Bukovačka – Kišpatićeva, uvrštena u najveći prometni problem ovoga dijela grada, čule su se različite ideje o mogućim rješenjima. Kako je naglasio Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice, konačni prijedlog dati će prometni stručnjaci, posebno vodeći računa o adekvatnoj zaštiti Maksimirske povijesne matrice.

U Šrapčevoj ulici, najavili su predstavnici gradske četvrti, trebala bi već iduće godine započeti izgradnja (dogradnja) vrtića i objekta mjesne samouprave. Na sljedećoj stanici - u kino dvorani u Švarcovoj 18, čulo se o planovima Centra za informacije i kulturu Maksimir, a obilazak je završen razgledanjem radova na rekonstrukciji platoa u Maksimirskim naseljima.
8. srpnja u palači Dverce

Gradonačelnica primila predsjednika regije Veneto

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 8. srpnja, u gradskoj palači Dverce, predsjednika talijanske regije Veneto, Giancarla Galana.

U kontekstu razgovora o važnosti regionalne suradnje, bilo je riječi o mogućnostima uspostave suradnje Grada Zagreba i regije Veneto, a uvaženi je gost pozvao gradonačelnicu Zagreba u Veneciju.

U delegaciji regije Veneto bio je voditelj Regionalne direkcije Veneto u Bruxwllesu Gianlorenzo Martini, a razgovorima su prisustvovali dr. Nela Sršen i član Poglavarstva Zvonimir Šostar.

Prije susreta u Dvercu, Giancarlo Galan susreo se s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem.8. srpnja, press konferencija nakon sjednice Gradskog poglavarstva

Zagrebu bolji kreditni rejting

Prema analizi uvažene kuće Standard and Purs, Zagreb je, 5. srpnja, dobio kreditni rejting 3B+ i za stranu valutu, što je treće povećanje unatrag tri godine. Kako je naglasio pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, rejting bi mogao biti i bolji, no ne može premašivati državni.
8. srpnja, 122. sjednica Poglavarstva

PUTO ide u stečaj

Poglavarstvo je na 122. sjednici dalo pozitivno mišljenje na prijedlog trgovačkog društva Čistoće kao većinskog vlasnika, za pokretanje stečajnog postupka nad trgovačkim društvom PUTO d.o.o.
Kako stoji u prihvaćenom Zaključku, Poglavarstvo je upoznato sa stanjem u PUTO-u koje je uslijedilo nakon požara na platou međuskladišta, 1. kolovoza 2002., kao i s dva rješenja mjerodavnog ministarstva vezanima uz zabranu rada uređaja. S obzirom da nisu sanirani i uklonjeni nedostaci utvrđeni elaboratim, da nije sigurno hoće li i kada postrojenje proraditi, a da PUTO nema sredstava za podmirivanje dospjelih obveza prema svojim vjerovnicima, ispunjeni su svi uvjeti za otvaranje stečajnog postupka. Inače, na ime dospjelih obveza i poslovnih aktivnosti nakon požara, Grad je do danas doznačio ukupno 10.520.918,00 kuna.

Pozivni natječaj Petrinjska 53

Na sjednici je utvrđen Program za pozivni arhitektonsko – urbanistički natječaj Petrinjska 53 kojim se utvrđuju okvirne mogućnosti za gradnju nove građevine i oblikovanje vanjskih površina na tom prostoru zaštićene povijesne cjeline. Riječ je o bloku omeđenom Mrazovićevom na sjeveru, Petrinjskom na istoku, Pavla Hatza na jugu i Palmotićevom na istoku. Najveća visina buduće gradnje usklađuje se s visinom postojećih građevina u neposredom okolišu.

Davanjem, pak, suglasnosti na odluke upravnih vijeća triju domova za starije i nemoćne, omogućjuje se nastavak adaptacije depadanse s izgradnjom prilazne rampe u Domu za starije Maksim ir, nastavak sanacije krovnih površina i terasa u Domu Ksaver, te nabavka svježeg mesa za 2004. za potrebe korisnika Doma Sveta Ana.

Pješački trgovi, ulice i parkovi za POS u Španskom

Među ostalim, osnovano je i imenovano povjerenstvo za pripremu i provođenje postupka nabave izravnom pogodbom za naselje POS-a u naselju Špansko – Oranice – projektiranje pješačkih trgova i ulica, parkova, zelenila, skloništa na pješačkom trgu i parkirališta s odgovarajućom infrastrukturom.

Nakon najave, odobrena su sredstva za provođenje projekta Gerontološki centar u prva tri doma za starije i nemoćne: Medveščak, Maksimir i Trnje.

Dobitnici Plakete Grada Zagreba

Prema Zaključku prihvaćenom na 122. sjednici, a koji će biti objavljen u Službenom glasniku, dobitnici Plakete Grada Zagreba su: prof. Ivan Crnković – dekan Arhitektonskog fakulteta, prof.dr.sc. Boris Vočanšek – suosnivač Hrvatskog olimpijskog odbora i Zagrebačkog plivačkog kluba, prim.dr.sc. Borut Marn – specijalist otorinolaringolog, Josipa Gazibari – predsjednica Zagrebačkog društva miasteničara, Vesna Muraja – ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb, prof. Zlatko Stah uljak – vionilist, Bogdan Žižić – scenarist i redatelj, Robni terminali Zagreb – 50. obljetnica rada, Studentsko kulturno – umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić – 55. obljetnica rada i emisija Noćna mora autora Željka Malnara za autentičnost i jedinstveni humor i sarkazamZavršena Akcija uklanjanja olupina

Zbog velikog odaziva građana uskoro još jedna akcija

Tijekom Akcije uklanjanja automobilskih olupina s javnih površina, što je organizirana u suradnji Zagrebparkinga, komunalnog redarstva i PU zagrebačke, zaprimljeno je 1347 dojava. Na deponij u Zagrebačku premješteno je 188 olupina, a na prešanje u CIOS odvezeno ih je 85.

Prema najavama iz Ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, a s obzirom na veliki odaziv Zagrepčana, uskoro možemo očekivati još jednu takvu akciju.
6. srpnja na jarunskom otoku Trešnjevka

Otvorena plaža za osobe s invaliditetom

U nazočnosti svojih zamjenika Milana Bandića i Stipe Tojčića, članova Poglavarstva, predstavnika udruga i građana, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je, 6. srpnja, na jarunskom otoku Trešnjevka plažu za osobe s invaliditetom i dječje igralište za djecu s teškoćama u razvoju.

Istom prigodom, na plaži je zaviorila Plava zastava.

6. srpnja, gradski oci na raskrižju Slavonska – Radnička

Na gradilištu svakodnevno 300 radnika

Na raskrižju Heinzelova – Slavonska – Radnička koje je otvoreno 8. svibnja, dnevno radi 200 – 300 djelatnika, a radovi se izvode svakoga dana, po potrebi i noću. Dosad je sagrađen donji ustroj južnog nadvožnjaka, u koji je ugrađeno oko 2000 kubika betona. Ovih se dana monitraju nosači...

Čulo se to 6. srpnja na gradilištu u prigodi radnog obilaska što ga zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić organizira jednom mjesečno u društvu sa suradnicima i predstavnicima izvođača.

Najkraće, opća ocjena bila bi – sve se odvija u skladu s planovima, a da bi se radovi i ubrzali, krenuo je dio aktivnosti iz druge faze. Ako sve bude i dalje teklo prema planu, do početka kolovoza dovršit će se prometnica južno od južnog nadvožnjaka, kojom bi se potom preusmjerio promet Slavonskom. Istodobno, počela bi druga faza na sjevernom dijelu gradilišta.

Inače, u sklopu prve faze radova izvedeni su i svi montažni potporni zidovi južnog dijela objekta, te je počela montaža fasadnih elemenata potpornih zidova u koje je dosad ugrađeno 1600 kubika betona, 214 tona armature, te položeno 3500 četvornih metara izolacije.

U kratkom rezimeu na licu mjesta čulo se da je izgrađeno oko 170 metara dodatnog kanalizacijskog kolektora, a na južnom se dijelu gradilišta radilo na zaštiti preostalog dijela trase kolektora.
Većim dijelom položena je oborinska odvodnja, u nasipe po trasi južnog kolnika Slavonske ugrađeno je oko 16000 kubika šljunka, izvedeni su no vi vodoopskrbni cjevovodi na potezu od Velikogoričke ceste do Slavonske avenije, ugrađeno je oko 1700 metara plinovoda, a upravo se preslaguju elektro – energetske mreže i DTK instalacije iz trase cestovne prometnice.2. srpnja

Gradonačelnica čestitala novom načelniku PU Zagrebačke

U povodu stupanja na dužnost, gradonačelnica Vlasta Pavić, uputila je čestitku novom načelniku PU Zagrebačke Krešimiru Šulcu.

Zaželjevši mu uspjeha u radu na zahtjevnoj i odgovornoj dužnosti, gradonačelnica je posebno istaknula uvjerenje da će se dobra suradnja Grada i PU Zagrebačke nastaviti i dalje razvijati u interesu građana, njihove sigurnosti i kvalitete življenja u Zagrebu.
2.srpnja

Milan Bandić položio vijenac uz spomenik palim braniteljima Maksimira

U povodu pete obljetnice otkrivanja spomenika palim braniteljima s područja Maksimira, u Parku maksimirskih branitelja, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić položio je vijenac u ime Grada Zagreba.

Vijence su položili i predstavnici Gradske četvrti Maksimir, te predstavnici SDP-a Maksimir.
1. srpnja, 121. sjednica Gradskog poglavarstva

U prvom tromjesečju prihodi trgovačkih društva porasli za 8,4%

Gradsko je poglavarstvo razmotrilo i prihvatilo Osvrt na financijske rezultate poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu grada za prvo tromjesečje prema kojima su ukupni prihodi porasli za 8,4%, a rashodi za 4,5%. To je, prema ocjeni pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, dosad najbolji trend u odnosu na prethodne godine, a analize će se i dalje provoditi svaka tri mjeseca.

Zagreb u ukupnoj neposrednoj energetskoj potrošnji RH sudjeluje s 20 – 25%

Jednoglasno, prihvaćena je Energetska bilanca bilanca Grada za 2004. što ju je izradio Ured za gospodarstvo koji je, ujedno, zadužen za praćenje potrošnje energije tijekom godine.
Kako stoji u Zaključku, s obzirom da Energetska bilanca obuhvaća sve oblike energije koji stoje na raspolaganju, Zagreb neće imati problema s redovitom opskrbom. U obrazloženju, pak, stoji da mjerodavni gradski ured u kontinuitetu Energetsku bilancu izrađuje od 1987. i da je ona neophodna u planiranju potreba i mogućnosti podmirenja energetskih potreba Grada. Od neposredne energetske potrošnje u RH, na području Zagreba se potroši 20 – 25%, što godišnje iznosi oko 55.000 TJ ili oko 1,3 milijuna tona ekvivalentne nafte. Ova količina energije pretvara se iz iskoristivog u neiskoristivi oblik dajući energetsku podlogu za rad i život u Gradu. Istovremeno stvara energetski otpad – u energetskom i fizičkom smislu – kao neposredno ekološko opterećenje gradskog prostora. Zato je u primarni cilj energetske politike uvršteno ograničavanje protoka energije kroz Grad.

Program za urbanistički natječaj za izgradnju vrtića u Laništu

Nakon kraćeg izlaganja pročelnice za planiranje Anke Mrak Taritaš, prihvaćen je Program za provedbu arhitektonsko – urbanističkog natječaja za izgradnju dječjeg vrtića u naselju Lanište, te Program za provedbu pozivnog urbanističko – arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja za prostor južno od Avenije Dubrava.

Preventivna deratizacija i u objektima bez građevinske dozvole

Program mjera obvezatne preventivne deratizacije na sjednici je dopunjen, među ostalim, i time što su uključeni objekti izgrađeni bez građevinske dozvole.
Već uobičajeno, na sjednici je prihvaćen Izvještaj o realizaciji poduzetničkih kredita preko Zagrebačke banke, Zanatske štedno – kreditne zadruge Zagreb i Privredne banke, a u nastavku, osnovana su i imenovana stručna povjerenstva za pripremu i provođenje nabave studije «Zagrebačka stratiegija razvitka zdravstva i akcijski plan», za nabavu usluge mjerenja i praćenja kakvoće zraka u Zagrebu i za izradu Programa mjera smanjivanja onečišćavanja zraka.