clanak False

Rujan 2004.

19.04.2017.
 Najavljujemo: 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba

Uz bogati kulturno – zabavni program, druženje i prezentaciju rada Gerontoloških centara Grada Zgreba, u petak, 1. listopada, od 11,00 do 14,00 sati, na Trgu bana Jelačića obilježiti će se Međunarodni dan starijih osoba.

Svečanost obilježavanja organizirao je Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba i Centrom za gerontologiju.

Na otvorenju svečanosti nazočiti će gradonačelnica Vlasta Pavić.
30. rujna, 133. sjednica Gradskog poglavarstva

Odobrena kupnja 101 POS stana

Prema Programu za provedbu anketnoga pozivnog urbanističko – arhitektonskog natječaja za TEP – tematski park, što ga je na 133. sjednici utvrdilo Poglavarstvo, na prostoru omeđenom ulicom Oranice sa zapada, produženom Ulicom Ivane Brlić Mažuranić sa sjevera, tvornicom TEP s istoka, te produženom Šoljanovom s juga, na površini od oko sedam hektara uredio bi se cjeloviti športsko – rekreacijski kompleks.

Za prostor, pak, Špansko – Jankomir, GUP predviđa izradu detaljnijeg plana uređenja, a preduvjet je Program što je prihvaćen na istoj sjednici kao i pismo namjere investitora za njegovo financiranje.

Na sjednici je donesen i Zaključak o odobravanju kupnje stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje za 101 osobu s Konačne liste reda prvenstva. U roku od 30 dana od dostave toga zaključka, budući kupci stanova će s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama sklopiti predugovor o kupnji stana na lokacijama Vrbani, Špan sko – Oranice i Vukomerec.

Među ostalim, usvojen je Program prve pomoći Gradskog društva Crvenog križa Zagreb za učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2004./05., prihvaćeno je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 10. godišnjice rada Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir, a iz sredstava tekuće pričuve odobrena je potpora za nabavu medicinske opreme za Traumatološki odjel Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice Merkur, za koncert u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, te za organ izaciju otvorenja spomen – parka poginulim braniteljima u Hrvatskom Leskovcu.
27. rujna, u povodu Dana policije

Gradonačelnica uručila Medalje Grada Zagreba najuspješnijim policajcima

U povodu 29. rujna Dana policije i dana njena zaštitnika - blagdana sv. Mihovila, u Policijskoj je akademiji, u nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, državnog tajnika Ivice Buconjića, ravnatelja policije Ivice Franića, načelnika PU Zagrebačke Krešimira Šulca i drugih visokih uzvanika upriličena prigodna svečanost na kojoj su najuspješniji djelatnici Policije i obitelji onih koji su poginuli u obavljanju redovitih policijskih zadaća, dobili Medalje Grada Zagreba i priznanja PU Zagrebačke.


22. rujna - 131. sjednica Gradskog poglavarstva

Natječaj za stipendije učenicima

Iz izvješća o obavljenoj državnoj reviziji Proračuna Grada Zagreba, kojega je Poglavarstvo prihvatilo na današnjoj sjednici, osnovna je ocjena da su Proračun, njegove izmjene i drugi akti u vezi s njim doneseni u skladu sa zakonom. Međutim, Revizija upozorava i na neke elemente u poslovanju Uprave koje treba ispraviti. Prema riječima Slavka Kojića, pročelnika Gradskog ureda za financije, to se, prije svega, odnosi na utvrđivanje i evidenciju stanja i vrijednosti gradske imovine te na naplatu potraživanja proračunskih prihoda. Gradonačelnica je izvijestila o tome da se na tragu primjedaba Revizije razmišlja o formiranju posebne službe za naplatu potraživanja. Revizija također ukazuje na obvezu da se ekipira i da u potpunosti profunkcionira unutrašnja revizija.

Poglavarstvo je također utvrdilo prijedloge urbanističkih planova uređenja Odre II. i dijela Popovca koji će, na početku listopada ići na javnu raspravu. Prihvaćen je i program arhitektonskog natječaja za idejno rješenje budućega dječjeg vrtića u Španskom, a čulo se i to da će se graditi vrtić za 400, a ne za 300 djece kao što je ranije bilo planirano.
Programom za izradu Detaljnoga plana uređenja Gračani-Dolje i Programom za izradu pozivnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja Gračani – Dolje – Centar predviđena je gradnja nove stanice žičare na lokaciji Gračani – Dolje, a, u skladu sa željama žitelja, neće biti benzinske crpke.

U nastavku sjednice, među ostalim, odobreni su zahtjevi 113 podnositelja za kupnju stana iz programa POS-a i raspisan je natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba učenicima za 2004./2005.

22. rujna u naselju Borovje
Započela gradnja zdravstvene stanice

Polažući danas u naselju Borovje temeljni kamen za zgradu buduće Zdravstvene stanice Borovje, Savica-Šanci, Folnegovićevo naselje, gradonačelnica Vlasta Pavić posebno je istaknula zadovoljstvo činjenicom da u intervalu od nekoliko dana počinje gradnja dvaju objekata namijenjenih zdravstvu. Naime, prošlog je tjedna položen kamen temeljac za zdravstvenu stanicu u Borongaju. Za manje od godinu dana, na parceli između ulica Zdeslava Turića i Davora Zbiljskog, niknut će katnica neto-površine 940 kvadratnih metara u kojoj će biti dvije ambulante opće medicine, ordinacija patronažne sestre, po dvije stomatološke i ginekološke ambulante, biokemijsko-hematološki laboratorij s pratećim i pomoćnim sadržajima i ljekarna.
Za izvođača radova je, nakon javnog natječaja, odabrana tvrtka MEŠIĆ-COM iz Zagreba, a vrijednost radova iznosi 8 700 000,00 kuna.

19 rujna 2004. Razgovori izaslanstava Moskve i Zagreba
Potpisana Deklaracija o nastavku suradnje

Nakon potpisivanja Deklaracije o nastavku suradnje i razgovora izaslanstava Zagreba i Moskve, što je vrhunac službenog programa u okviru Dana Moskve u Zagrebu, konferenciju za novinare održali su gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i zamjenik gradonačelnika Moskve i šef moskovskog izaslanstva Anatoly V. Petrov.
Naglašavajući iznimno dobre i prijateljske odnose dvaju gradova, gradonačelnica je istaknula zadovoljstvo stupnjem razumijevanja i i razvojem odnosa između Moskve i Zagreba te posebno suradnjom na kulturnom planu. Na službenim je razgovorima načelno dogovoren termin za Dane Zagreba u Moskvi slijedeće godine . Ako sve bude išlo prema planu, Zagrebački će se umjetnici Moskovljanima predstaviti potkraj ožujka. Nešto ranije, u Zagrebu će se, kao svojevrsna uvertira, postaviti izložba jednog od najvećih ruskih slikara Zuraba Tseretellija.
Vlasta Pavić i Anatolij V. Petrov složili su se s konstatacijom da dobru kulturnu suradnju ne prati suradnja na gospodarskom području. Imajući u vidu ulogu politike, pa i gradskih vlasti, da stvaraju povoljno ozračje za gospodarstvenike i gospodarsku suradnju, dogovoreno je da radna skupina u slijedeća tri mjeseca izradi svojevrstan katalog potreba, gospodarskih subjekata i zainteresiranih za gospodarsku suradnju. U tome se, naravno, očekuje i suradnja Gospodarske komore.
Ističući gostoprimstvo Zagrepčana i prenoseći pozdrave moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova, Anatolij V. P etrov posebno je zahvalio Gradu Zagrebu, Zagrepčanima i zagrebačkoj gradonačelnici na sućuti koju su , ne samo rječju već i djelom, pokazali u beslanskoj tragediji.
Dani Moskve u Zagrebu završavaju večeras koncertom Zagrebačke filharmonije u Lisinskom, pod ravnanjem poznatog ruskog dirigenta Pavela Kogana.

18. rujna - Obilazak Gradske četvrti Gornja Dubrava

Dogodine obnova i dovršenje Kulturnog centra Dubrava

Gradski su čelnici i ove subote, predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem, obišli jednu od najvećih (61 000 stanovnika i 40 km2) zagrebačkih gradskih četvrti – Gornju Dubravu. Uz novu crkvu Blažene Djevice Marije – Kraljice mira na Žutom bregu u Novačkoj ulici upravo su uređeni parkiralište, okoliš i komunalna infrastruktura. Za to i za uređivanje prometnice ove i prošle godine utrošeno je oko dva milijuna kuna. Kako se čulo od predstavnika komunalnih poduzeća i predstavnika gradskih četvrti, ove je godine u središtu Dubrave, omeđenom Avenijom Dubrava, Ljubijskom i Međugorskom, oko 8,5 km starih čeličnih plinovoda zamijenjeno novima.
Za dio naselja Novoselec – Veliki Vrh najznačajnije je uređivanje ulice Senšak jer će, nakon toga biti moguće produljenje autobusne linije.
Nedovršeni objekt Kulturnog centra Dubrava koji koji se «gradi» još od 1987. trebao bi uskoro biti saniran i dovršen. Prema riječima pročelnika za kulturu Vladimira Stojsavljevića, za dovršetak će trebati oko sedam milijuna kuna i još toliko za opremanje. Do sada je u funkciju stavljena polovica od ukupno 6000 četvornih metara prostora. No,istodobno, zbog neodržavanja objekta mnogi njegovi dijelovi zahtijevaju hitne popravke. Unutar Centra nalazi se i nedovršena dvorana veličine 700 četvornih metara.Osim toga i susjedni objekt, također nedovršen, kojega dijeli veliki broj vlasnika, trebao bi biti priveden svrsi ili u aranžmanu vlasnika ili uz pomoć Grada, naglasio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i to koristeći model koji se pokazao uspješnim prigodom dovršetka nove tržnice Kvatrić.
Bolji dani očekuju i Športsko-rekreacijski centar Grana – Klaka uz koji bi trebali niknuti bazen i višenamjenska športska dvorana. Novi sadržaji gradit će se pored, a ne nauštrb postojećih otvorenih terena.

Dani Moskve u Zagrebu

Potpisivanje zajedničke deklaracije o nastavku suradnje

U nedjelju, 19. rujna, u palači Dverce , gradonačelnica Vlasta Pavić i opunomoćeni predstavnik gradonačelnika Moskve - njegov zamjenik Anatolij V. Petrov potpisat će Deklaraciju o nastavku suradnje između Zagreba i Moskve.

Podsjećamo, Dani Moskve u Zagrebu traju od 13. do 19. rujna 2004. Svečano otvorenje održat će se, u nazočnosti gradonačelnice Zagreba, zamjenika gradonačelnika Moskve i drugih visokih uzvanika iz života grada i države, u subotu, 18. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu , nakon čega će Kazališna škola Pjotra Fomenka izvesti predstavu Rat i mir.
Najavljujemo

Sjećanje na zaborav i Šapat u naručju

U utorak, 21. rujna, u kazalištu Vidra, održat će se promocija dviju knjiga pjesama pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, uz koju će se moći razgledati izložba potpredsjednika Gradske Skupštine Davorina Tepeša.


Sjećanje na zaborav i Šapat u naručju.jpg15. rujna, press konferencija u Gradskom poglavarstvu

Od 16. do 22. rujna - Europski tjedan kretanja / Dan bez automobila

Dan prije početka obilježavanja Europskog tjedna kretanja koji završava Danom bez automobila u Gradskom je poglavarstvu, održana press konferencija na kojoj su predstavnici Ureda za obrazovanje i šport, Ureda za kulturu, Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrbi i Ureda za prostorno uređenje – Odjela za promet, najavili predstojeća događanja u gradu:

- Zagreb će, kao i posljednjih nekoliko godina 22. rujna zatvoriti gradsko središte za promet automobila, a sve zbog poticanje građana na pješačenje, biciklizam i korištenje javnog prijevoza – rekao je Stipan Matoš, načelnik u Odjelu za promet, podsjetivši da je u gradu sve jača mreža biciklističkih staza, te da je najnovija ona u Gundulićevoj koja prodire u samo srce grada.

Prema riječima pročelnika za obrazovanje i šport Ivice Lazanje, već 15. rujna, u osnovnim će školama krenuti likovne radionice na temu Ulice sigurne za djecu.

U Knjižnicama Grada Zagreba na Starčevićevom trgu, predviđeno je predavanje s prezentacijom CD - roma Poštujte naše znakove , a u Knjižnici Medveščak organizirana je multimedijalna radionica Na Sljeme na Sljeme...Istodobno, ispred Udruge slijepih u Draškovićevoj , prezentirat će se taktilne površine namijenjene slijepim i slabovidnim osobama.

Program će se odvijati u knjižnicama diljem grada i u centrima za kulturu. U svim školama održavati će se tribine, volonteri Crvenog križa dijeliti će promotivni materijal učenici ma 10 osnovnih škola, a iz bogatog programa izdvajamo izložbu na temu Ulice sigurne za djecu koja će biti postavljena u predvorju Gradskog ureda za obrazovanje i šport, te Dubrava art fest - kreativne radionice i kazališne predstave u organizaciji NS Dubrava.

U nedjelju u Zagreb dolaze djeca - članovi Udruge invalida Koprivnice, koje će ZET-ovi autobusi prevesti do Jaruna na susret djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Prema kazivanju Marinke Bakule – Anđelić iz Ureda za zdravstvo ta je akcija organizirana radi prikaza zagrebačkih iskustava u skrbi o hendikepiranima.

Ne zaboravimo spomenuti da je svim školama koje su ustrojile prometne jedinice, njih 23, predloženo njihovo intenziviranje u vrijeme trajanja Europskog tjedna bez automobila.


13. rujna

Za 240 dana zdravstvena stanica u Vidrićevoj

Polaganjem kamena temeljca u Vidrićevoj ulici, gradski oci predvođeni gradonačelnicom Vlastom Pavić i njenim zamjenicima Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, označili su početak gradnje zdravstvene stanice Borongaj sjever koja bi trebala biti gotova za 240 dana.

- Naša je obveza da olakšamo građanima svakodnevni život, a primarna zdravstvena zaštita u tome je svakako jedan od prioriteta – rekla je gradonačelnica.

Kako se čulo, u konačnici će više od 10 tisuća žitelja toga kvarta napokon imati zdravstvenu stanicu u svome naselju.

Inače, buduća jednokatnica prostirat će se na 560 četvornih metara, u prizemlju će biti ljekarna, ginekološke ordinacije, zajednički i tehnički prostori, a na katu se predviđaju ordinacije opće medicine i somatologije.

Na temelju javnog nadmetanja, radove vrijedne 5,2 milijuna kuna izvodit će tvrtka APM Graditeljstvo, a izvedbu će nadzirati tvrtka Bi – Biro.

Najavljujemo: od 13. do17. rujna

Odabir POS stanova u naseljima Špansko – Oranice, Vrbani i Vukomerec

Povjerenstvo za odobravanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, temeljem Konačne liste reda prvenstva za kupnju POS stanova, počelo je pozivati potencijalne kupce za lokacije Špansko – Oranice, Vrbani i Vukomerec.

Riječ je o 754 stana za koje je u srpnju, održana prezentacija u suradnji s Agencjom za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Odabir stanova obavlja se isključivo po redosljedu utvrđenom na Konačnoj listi, te je za tjedan od 13. do 17. rujna, pismenim putem, na odabir stana pozvano je prvih 150 potencijalnih kupaca, odnosno, svaki radni dan po 30 kupaca, u vremenu od 16,00 sati na dalje.

Odabir stanova obavl ja se u zgradi Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, Trg S. Radića 1, soba 272, II kat.

U skladu Izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, pod istim uvjetima kao i za kupnju stana, ali samo oni koji su odabrali stan za kupnju na određenoj lokaciji, na toj istoj lokaciji mogu kupiti i garažni prostor.

Osim na www1.zagreb.hr , dnevno ažurirani podaci o odabranim stanovima po pojedinim lokacijama i objektima, biti će objavljeni i na oglasnoj ploči Gradskog poglavarstva Grada Zagreba.Isplata pomoći umirovljenicima za rujan 2004.

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec rujan 2004., započinje preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 13. rujna 2004.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 13. do 24. rujna 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o uku pnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 27. do 30. rujna 2004., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. rujna 2004. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec rujan biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.
10. rujna u palači Dverce

Primanje za sudionike izložbe Alpe – AdriaPhila 2004.

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i članica Poglavarstva za obrazovanje i šport Ljiljana Kuhta, primili su, 10. rujna u gradskoj palači Dverce, predstavnike Svjetskog i Europskog filatelističkog saveza – (FIP i FEPA), nacionalnih povjerenika, članove ocjenjivačkog suda i delegata sastanka Alpe – Jadran.

Primanje je organizirano u povodu IX međunarodne europske filatelističke izložbe Alpe – AdriaPhila 2004., koja se , od 10. do 12. rujna, pod počasnim pokroviteljstvom Grada Zagreba održavala u Klovićevom dvorima od 10. do 12. rujna.
9. rujna, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

Gradonačelnica prihvatila poziv za posjet Beslanu

Osim Dana Moskve u Zagrebu, manifestacije koja će se na raznim lokacijama u gradu održavati od 14. do 19. rujna, tema press konferencije gradonačelnice Vlaste Pavić sazvane za 9. rujna, bio je njen skorašnji put na III. konferenciju gradonačelnika svijeta u Moskvu, te prihvaćanje poziva za posjet Beslanu u Sjevernoj Osetiji.

Kako se čulo, gradonačelničina ponuda da Grad Zagreb u svojem odmaralištu na Velom Lošinju ugosti 50 unesrećene djece, u Ruskoj je Federaciji naišla na veliko odobravanje o čemu iz dana u dan izvještavaju svi mediji.

Gradonačelnica će, od 15. do 17. rujna, na osobni poziv moskovskoga kolege Jurija Lužkova, sudjelovati na K onferenciji gradonačelnika svijeta, na koju je pozvano više od 100 gradonačelnika i šefovi međunarodih organizacija. Svjetski samit u Moskvi odvijati će se u okviru razvoja ideje o diplomaciji gradova, svjetskoj kulturi i razvoju olimpijskog duha i sporta.

Šestodnevni program manifestacije Dana Moskve u Zagrebu rezultat je uspješne suradnje Zagreba i Moskve, a kako je najavljeno, u proljeće 2005. na jednak će se način u Moskvi predstaviti glavni grad Republike Hrvatske.8. rujna, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić u redovnom obilasku raskrižja Slavonska – Radnička

Južni nadvožnjak u cijelosti izgrađen

Na nekoliko paralelnih radilišta na raskrižju Slavonske s Radničkom i Heinzelovom, svakodnevno, a po potrebi i noću, radi 200 do 300 radnika. Južni nadvožnak u cijelosti je izgrađen, pa se ovih dana dovršavaju rubnjaci i ograda.

Dovršene su trase magistralnog vodovoda i visokotlačnih plinovoda. Na istočnom potezu objekta - na sjevernom kolniku Slavonske, od Veletržnice do Čavićeve, postavljen je završni sloj asfalta, a u funkciji je i novoizvedeno parkiralište ispred zgrade MUP-a u Heinzelovoj.

Početkom kolovoza, počeli su radovi i na sjevernom nadvožnjaku. U mjesec dana izvedeni su piloti, temeljne stope, svi stupovi i na glavnice, a sada su na redu upornjaci.

Čulo se to 8. rujna u redovitom radnom obilasku najvećega prometnog gradilišta u Zagrebu, što ga jednom na mjesec prakticira zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić.

Kako je rečeno, na sjevernom gradilištu rokove i izvedbu diktiraju složeni radovi na odvodnom kanalu.4. rujna

Gradonačelnica Vlasta Pavić pozvala djecu iz sjeverne Osetije u odmaralište na Velom Lošinju

U povodu tragedije u Beslanu u Sjevernoj Osetiji, izazvanoj brutalnim terorističkim aktom, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić uputila je među ostalim i pismo Georgyu Sergeyevichu Poltavchenku, opunomoćenom predstavniku predsjednika Ruske Federacije za Središnju Federalnu oblast u kojem svima koji su u, ljudskom razumu nepojmljivom, bestijalnom i zločinačkom činu, izgubili najmilije kao i cjelokupnoj ruskoj javnosti, izražava najiskreniju sućut.

Cijeneći prijateljstvo dviju zemalja i posebno gradova Moskve i Zagreba a, prije svega, razumjevajući razmjere tragedije i brojne traume koje iz nje proizlaze, posebno za djecu koja su preživjela ovaj zločin, Gradonačelnica je izrazila spremnost da se u odmaralištima Grada Zagreba na Jadranskoj obali organizira boravak za pedesetak djece s njihovim učiteljima i odgajateljima.
4. rujna

Iduće godine pothodnik u naselju Trokut?

Predvođeni zamjenicima gradonačelnice, Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, gradski čelnici obišli su, 4. rujna, gradsku četvrt Novi Zagreb – zapad. U crkvi Sv. križa koja je uz pomoć Grada dobila dizalo za invalide najavljena je pomoć u informatičkoj opremi za održavanje web stranica Župe.

Naselje Trokut, trebalo bi dobiti pothodnik ispod željezničke pruge, za koji je zgotovljen idejni projekt, a, kako se čulo, ako se ishodi sva potrebna dokumentacija, iduće godine mogli bi započeti i radovi. S obzirom na to da je riječ o investiciji od oko 12 milijuna kuna, novac treba osigurati u proračunu za iduću godinu.

U naselju Blato ovih se dana stare azbestne vodovodne cijevi zamjenjuju novima, a očekuje se i početak gradnje kolektora vrijednog oko 26 milijuna kuna. Financijska konstrukcija još nije zaokružena, a ovisno o odluci Gradske skupštine, kolektor bi, u jednakim omjerima, mogli financirati Grad i Hrvatske vode.

Na Hipodromu se čulo o planovi izgradnje novih štala, a u nastavku subotnjeg obilaska, gradski čelnici i prvi ljudi gradske četvrti obišli su tržnicu u Botincu, te igralište Hrvatskog dragovoljca na kojem se postavlja umjetna trava, što je investicija vrijedna tri milijuna kuna.3. rujna

ZET predstavio 26 novih autobusa

Nešto više od godine dana nakon što je predstavljeno 30 novih autobusa iz redovnog programa obnove autobusnog parka ZET-a, 3. rujna, gradskim je ocima predstavljeno daljnjih 26 autobusa, 15 klasičnih, proizvođača Mercedes – benz i 11 zglobnih autobusa MAN NG 313.

- Za petnaestak dana Zagrepčani će se moći voziti u ovim autobusima, koji, za razliku od prethodne isporuke, osim u vozačkom prostoru, imaju klimu i u prostorima za putnike – komentirala je gradonačelnica Vlasta Pavić nakon što je obišla novi vozni park vrijedan 51,6 milijna kuna.

Vozila su, rekao je direktor ZET-a Julijus Pevalek, nabavljena putem kredita Zagrebačke banke za koje Grad dao garanciju, a povrat će se osigurati iz gradskog proračuna u narednih pet godina.

Kako se čulo, novi autobusi imaju mogućnost pogona na bio – diesel, a prezentaciju na borongajskom parkiralištu iskoristila je i tvrtka Euroline, poklonivši ZET-u interventno vozilo u povodu njihove uspješne desetogodišnje suradnje.

Na prezentaciji novog voznog parka bili su i zamjenici gradonačelnice Stipe Tojčić i Milan Bandić.3. rujna, 129. sjednica Poglavarstva

Nastavak projekta ECDL-om do posla

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu, Poglavarstvo je na 129. sjednici utvrdilo izmjene i dopune Odluke o priključivanju na komunalnu infrastrukturu, što je, prema obrazloženju pročelnika Davora Jelavića, usklađivanje s aktualnim zakonom i uvođenje zabrane priključivanja za građevine bez potrebnih dozvola.

Na temelju stručno valoriziranih primjedaba sudionika iz prethodne rasprave, jednoglasno je zaključeno o potrebi izmjena i dopuna GUP-a i Prostornog plana Grada Zagreba.

Građevinsko zemljište bez naknade za četrdesetak branitelja

Grad će kupiti dvije nekretnine u Remetincu čime će osigurati zemljište za individualnu stambenu izgradnju za potrebe četrdesetak hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Kako se čulo, time se ispunjava zakonska obaveza, a prema sadašnjoj evidenciji Ureda za zdravstvo, potrebno je stambeno zbrinuti 90 osoba iz skupine hrvatskih branitelja s pravom na ustupanje, bez naknade, građevinskog zemljišta.

S obzirom na uspjeh projekta ECDL-om do posla , a imajući u vidu veliki interes nezaposlenih Zagrepčana, na sjednici je zaključeno da se prihvati prijedlog Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje (CTT), za potpisivanjem ugovora za o brazovanje 250 novih polaznika, u što bi Grad izdvojio 687.500,00 kuna.

Riječ je o programu permanentnog informatičkog osposobljavanje nezaposlenih osoba u Zagrebu po međunarodno priznatom programu ECDL, radi povećanja njihove sposobnosti samozapošljavanja i izgleda za zapošljavanje.

Na uzorku od 260 polaznika koji su uspješno završili edukaciju, pokazalo se da ih se, do kraja lipnja ove godine zaposlilo 119 ili 46%. Dobna skupina polaznika od 20 do 40 godina, koja čini dio populacije u optimalnoj radnoj i životnoj dobi, sudjelovala je sa 78%, a najveći dio polaznika, čak 60%, ima srednju stručnu spremu, dok ih je sa višom, odnosno, visokom stručnom spremom oko 37%.

U nastavku sjednice prihvaćeno je pokroviteljstvo nad održavanjem akcije Terry Fox Run , koju, već tradicionalno organizira Hrvatska liga protiv raka, a, među ostalim, odobrena je i financijska potpora za sudjelovanje članova Parlamenta Svjetske organizacije Roma što je održan krajem kolovoza u Skopju.3. rujna

Kamen temeljac za športsku dvoranu OŠ Ivana Filipovića

- Sljedeće školske godine dočekat će vas nova dvorana – najavila je gradonačelnica Vlasta Pavić brojnim učenicima i profesorima OŠ Ivana Filipovića, netom prije nego je u društvu sa zamjenikom Milanom Bandićem, članicom Poglavarstva za obrazovanje i šport Ljiljanom Kuhtom i pročelnikom za obrazovanje i šport Ivicom Lazanjom, položila kamen temeljac za športsku dvoranu.

Na mjestu sadašnjeg rukometnog igrališta, za 240 kalendarskih dana , na 704 četvorna metra trebala bi niknuti nova građevina s dvije etaže i s tri sklopa teleskopskih tribina za oko 80 gledatelja. Gornja će etaža biti na razini podruma postojeće škole, a donja na koti – 4,45 metara.

Na temelju javnog nadmetanja za izvođača je izabrana tvrtka Mešić – com, a vrijednost radova iznosi 8.110.530,03 kuna.