clanak False

Veljača 2004.

19.04.2017.
 Od 1. do 4. ožujka

Gradonačelnica službeno u Moskvi

Na poziv gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić i u sastavu: zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, pročelnik za kulturu Vladimir Stojsavljević i direktor ZET-a Julijus Pevalek, otputovati će sutra u trodnevni službeni posjet Moskvi.

Na inicijativu gradonačelnice, u pratnji izaslanstva Grada Zagreba su i predstavnici HKG – Komore Zagreb sa tridesetak hrvatskih i zagrebačkih gospodarstvenika.

  • U utorak, 2. ožujka, predviđen je sastanak u Komitetu za kulturu Grada Moskve i potpisivanje Programa suradnje između Komiteta za kulturu Grada Moskve i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
  • Istoga dana, gradonačelnica Vlasta Pavić i zamjenik Stipe Tojčić susrest će se s gradonačelnikom Moskve Jurijom Lužkovim
  • U srijedu, 3. ožujka, predviđen je sastanak izaslanstva HGK – Komore Zagreb i zagrebačkih gospodarstvenika s predsjednikom Odbora za vanjskogospodarske veze grada Moskve V.I. Kuzinom. Na sastanku će biti i direktor ZET-a.
  • Trodnevni program u Moskvi predviđa i susret gradonačelnice Vlaste Pavić s Georgijem Sergejevičem Poltavčenkom, opunomoćenim predstavnikom predsjednika RF Vladimira Putina u Središnjem federalnom okrugu.

27. veljače u povodu Dana civilne zaštite

Nova oprema za civilnu zaštitu predana zagrebačkim vatrogascima

U povodu 1. ožujka, Dana civilne zaštite, 3. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba održana je, 27. veljače, u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Nakon sjednice na kojoj je razmatrano izvješće o stanju i aktivnostima civilne zaštite u prošloj godinu s prijedlogom rada za 2004., te informacija o obuci za voditelje skloništa, predsjednica Sožera i gradonačelnica Vlasta Pavić predala je vatrogascima na korištenje novu opremu za koju je izdvojeno 430 tisuća proračunskih kuna.

Riječ je o dva plovila s potrebnom opremom i crpkom, prezentacija kojih će biti održana na jarunskome jezeru.

Kako se čulo, civilna zaštita u Zagrebu datira iz 1938. kada je otvorena Škola za civilnu zaštitu, uz blagoslov tadašnjeg nadbiskupa Alojzija Stepinca.


26.veljače

Gradonačelnica uputila telegrame sućuti zbog tragične smrti predsjednika Republike Makedonije

U povodu tragične smrti predsjednika Republike Makedonije Borisa Trajkovskog, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić uputila je telegrame s izrazima sućuti njegovoj obitelji i gradonačelniku glavnoga grada Makedonije Risti Penovu.

U telegramu gradonačelniku Skopja navodi da će gospodin Trajkovski ostati u trajnom sjećanju kao osoba koja je ustrajavala na uspostavi prijateljskih odnosa između svih naroda i država i mnogo pridonijela dobroj i kvalitetnoj suradnji između Zagreba i Skopja.


25. veljače, 98. sjednica Gradskog poglavarstva

Prodaja gradskih stanova nije upitna, ali ne prije Strategije

Uz obrazloženje da postoji Stručno povjerenstvo za izradu Strategije stambene politike Grada Zagreba koja bi svjetlo dana mogla ugledati za nešto manje od dva mjeseca, Poglavarstvo se, dan uoči skupštinske sjednice, nije suglasilo s prijedlogom Kluba zastupnika HNS-a da se sada donese odluka o uvjetima i načinu prodaje stanova, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu grada. Takva odluka, rečeno je, nije upitna, nego se ocjenjuje da je ne treba donositi prije Strategije.

Nakon rasprave zaključeno je da će Ured za upravljanje imovinom za jednu od idućih sjednica Poglavarstva dopuniti postojeći prijedlog odluke na način da sadrži podatke o broju stanova strukturi stanara i njihovu imovinskom statusu.

Jednoglasno, zaključeno je i to da će se na jednoj od idućih sjednica, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim cestama, definirati nadležni ured za obavljanje poslova građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta.

Izvješće pročelnice u Zavodu za planiranje Anke Mrak Taritaš o primjeni generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta za razdoblje od 8. kolovoza 2003. do 8. veljače 2004. dobilo je pozitivnu ocjenu i rezultiralo utvrđivanjem Prijedloga mjera za provođenje postupka izmjena i dopuna GUP-ova Zagreba i Sesveta. U prvome redu riječ je o usklađivanju grafičkih i tekstualnih dijelova, grafičkom utvrđivanju točnog obuhvata, te o definiranju jasnih ciljeva izrade detaljnih planova. Među ostalim, u prijedlogu mjera stoji i zahtjev da se omogući provođenje projekata važnih za Grad, a sukladno listi prioriteta koje će donijeti Poglavarstvo.

S obzirom da nedostaju procedura, rokovi i koordinator svih tih aktivnosti, taj će se dio «odraditi» na sljedećoj sjednici.

U nastavku, utvrđen je Program za provedbu urbanističko – arhitektonskog natječaja za naselje Vrbani II, i Program za izmjenu i dopunu plana uređenje nekadašnje tvornice cementa u Podsusedu.

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu, prihvaćeno je izvješće omjerama i aktivnostima Zagrebačke strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2003. do 2006. Prema riječima pročelnika Zvonimira Šostara, treba izdvojiti aktivnosti u Gradu mladih Granešina i tamošnjem jezeru, što je, smatra, jedno od najvećih postignuća. Iz ovogodišnjih prioriteta izdvojio je restrukturiranje i izgradnju novih prostora URIHO-a.

Nakon dopune Odluke o dodjeli Stipendija grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, stvoreni su formalni uvjeti da se raspiše novi natječaj koji će, rekao je pročelnik Ivica Lazanja, biti objavljen u Večernjem, Jutarnjem listu i na www1.zagreb.hr

Prihvaćena su pokroviteljstva nad LIDRANO-om 2004. i nad akcijom Vratimo zdravi život na obale Save, a u skladu sa Sporazumom o suradnji između Grada i Sveučilišta, odobrena je financijska potpora Zavodu za automatiku i procesno računarstvo za izdavanje Spomenice u povodu pola stoljeća postojanja.


Od 24. do 26. veljače

Gradonačelnica u službenom posjetu Bruxellesu

Gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić službeno će boraviti u Bruxellesu od 24. do 26. veljače, na susretu gradonačelnika gradova – članova Eurocitiesa sa članovima Europskog parlamenta i na svečanoj sjednici Europskog parlamenta.

  • Na poziv Wolfganga Tiefenseea, gradonačenika Leipziga i predsjednika Udruge Eurocities, u utorak, 24. veljače, gradonačelnica Vlasta Pavić sudjelovat će na susretu gradonačelnika gradova - članova Eurocitiesa sa članovima Europskog parlamenta.
  • Susret u Bruxellesu ocjenjuje se važnom prigodom za razmjenu iskustava predstavnika europskih gradova koji su članovi Eurocitiesa sa članovima Parlamenta u kontekstu jačanja uloge gradova na europskoj razini.
  • U srijedu, 25. veljače, u Gradskoj vijećnici Grada Bruxellesa, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić susrest će se s gradonačelnikom Bruxellesa Freddyjem Thielemansom, a u 18,00 sati predviđen je susret predsjednika RH Stjepana Mesića s gradonačelnikom Bruxellesa kojemu će nazočiti i zagrebačka gradonačelnica.
  • U četvrtak, 26. veljače, gradonačelnica Grada Zagreba prisustvovat će svečanoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će se zastupnicima obratiti i predsjednik RH Stjepan Mesić.Najavljujemo:

FAŠNIK U ZAGREBU
Trg bana Josipa Jelačića,
utorak, 24. veljače od 16,30 do 20 sati
Fašnik se vraća u Zagreb!

Sa željom da se obnovi tradicija organiziranja fašničkih proslava na glavnom gradskom trgu, Gradski ured za kulturu organizira manifestaciju «Fašnik u Zagrebu» na Trgu bana Josipa Jelačića, na sam pokladni utorak, 24. veljače od 16 do 20 sati.
Ovogodišnjom jednodnevnom manifestacijom, u trajanju od tek nekoliko sati, želimo ispitati javno mnijenje o potrebama obilježavanja Fašnika u Zagrebu na glavnom gradskom trgu, te pokazati tek pojedine segmente fašničkih ludorija utemeljenih na zagrebačkoj fašničkoj tradiciji, a koji bi sljedećih godina trebali postati sastavni dio sve veće zagrebačke Fašničke fešte. Građani će svoje primjedbe, prijedloge i želje moći upisati na anketne listiće, na osnovu kojih će se sljedećih godina stvarati "Fašnik" u Zagrebu po želji i mjeri zagrepčana.
Viteška igra "Trka na prstenac" koja se u Zagrebu igrala u 17. st., balovi pod maskama u 18. i 19. st., tradicijske fašničke ludorije iz zagrebačke okolice, usluge šnel fotografa (nekadašnje ikone Zagreba), ulični svirači, program vođen na zagrebačkoj kajkavštini, fašnička povorka maski, spaljivanje fašnika, .... samo su neki od segmenata utemeljeni na višestoljetnoj zagrebačkoj fašničkoj tradiciji, a koji će ove godine biti sastavni dio manifestacije «Fašnik u Zagrebu».
No krenimo redom...

Fašnička fešta započet će u 16,30 sati obilaskom maskirane povorke užim centrom Grada. Povorka, koju čine najbolje maske ovogodišnjih maskenbala pojedinih gradskih četvrti, kulturno-umjetničkih društava, žonglera i zabavljača iz Antuntuna - Udruge za rastjerivanje dosade, uz ritam "Zlih bubnjara" i predvođena Meštrom Fašničke povorke - Vidom Balogom, "prošetat" će pješačkom zonom te se vratiti na Trg bana Jelačića, da bi zajedno s ostalim maskama sudjelovali u izboru Naj maske Grada Zagreba.
Proglašenje najboljih maski – dječjih, odraslih i grupnih, započet će u 19 sati.
U sklopu fašničkog programa uz pozornicu, oko 17.30 sati odigrat će se tradicijska viteška igra "Trka na prstenac" u dvije kategorije – utrka s biciklima i utrka s konjima.
Bogati zabavni program na pozornici s nastupima žonglera, gutačima vatre, kostimiranim skupinama, venecijanskim maskama i Umjetničkom udrugom "Plemička mladež" iz Zaprešića u povijesnim kostimima iz 18. stoljeća, tradicijskim maskama s područja okolice Zagreba i svirkom Kraljeva ulica, te mnogo fašničkih ludorija, završit će ceremonijalom optužbe i spaljivanja Fašnika oko 20 sati. Za sve građane organizirano je besplatno fašničko šminkanje, fotografiranje kod šnel fotografa, a bit će i puno, puno najjeftinijih krafni u Gradu.
Pozivamo i zagrebačke maškare, sve građane koji se žele ludirati ili sudjelovati u izboru Naj maske Grada da nam se pridruže na glavnom Trgu. Donator glavnih nagrada je MAGMA d.d. (Turbo limach, Turbo sport).


ZAGREB MASKU STAVI, FAŠNIK NEK SE SLAVI
IZLOŽBA GRIJEHA I SMIJEHA NA JELAČIĆ PLACU,
SUDIMO VAŠU GLAVNU FACU !!!
20. veljače

63 stipendije Grada Zagreba za nadarene srednjoškolce

Stipendijama koje Grad Zagreb dodjeljuje najboljima između odličnih želimo pomoći učenicima u napredovanju i razvoju sposobnosti i nadarenosti kako bismo u budućnosti svi profitirali od njihova znanstvenoga i praktičnog rada – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić koja je, u društvu s pročelnikom za obrazovanje i šport Ivicom Lazanjom, 20. veljače, u gradskoj palači Dverce, dodijelila 63 stipendije zagrebačkim srednjoškolcima.

Kako se čulo, molbu su podnijela 182 učenika, a opće uvjete iz natječaja ispunilo je njih 172. Stipendija se isplaćuje u mjesečnom iznosu od 50% neto - plaće djelatnika u gospodarstvu grada prethodnog mjeseca, što, prema sadašnjim podacima, iznosi 2.524,50 kuna. Nakon završenog školovanja stipendist je dužan raditi na području Zagreba, odnosno RH onoliko vremena koliko je primao stipendiju.
19. veljače, 95. sjednica Gradskog poglavarstva

Prihvaćen Sanacijski program za smanjivanje onečišćavanja zraka oko odlagališta otpada na Jakuševcu

Prihvaćanjem Sanacijskog programa za smanjivanje onečišćavanja zraka oko odlagališta otpada na Jakuševcu, Poglavarstvo je definiralo mjere koje će provoditi trgovačka društva ZGOS i Čistoća, da bi, u konačnici i u tom dijelu grada građani udisali zrak zadovoljavajuće kvalitete.

Čistoća će održavati, redovito čistiti i prati javne prometnice oko odlagališta, a ZGOS će na neuređeni dio odlagališta uvesti sustav otplinjavanja. Na uređenim i zatvorenim dijelovima izgradit će efikasni sustav kontroliranog otplinjavanja, skupljanja i obrađivanja plina u skladu s projektnom dokumentacijom. Među ostalim, novi otpad kontrolirano će odlagati na uređene podloge, sabijati ga kompaktorima i svakodnevno ga prekrivati inertnim materijalom.

Kako piše u obrazloženju, sanacijski program provoditi će se tako dugo dok mjerenja ne pokažu da su razine koncentracija onečišćujućih tvari u zraku niže od graničnih vrijednosti.

Program će se dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Pripreme za POS u Španskom

Za potrebe Programa poticane stanogradnje, u nastavku sjednice Poglavarstvo je donijelo zaključak o prenošenju prava vlasništva nad nekretninama na lokaciji Špansko – Oranice na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Jednoglasno, odobrena je financijska potpora ZET-u u iznosu od 3,427 milijuna kuna, kojima će podmiriti dospjele kreditne anuitete za obnovu pet tramvaja i za već kupljenih 20 autobusa.

Podsjetimo, ZET je potkraj 2000. sa Zagrebačkom bankom ugovorio kredit u visini od 3.988.076,67 eura za financiranje pet tramvajskih vozila iz proizvodnog programa Končar, s rokom vraćanja od pet godina u 20 kvartalnih rata.

500 tisuća za Malu kuću

Iz sredstava tekuće pričuve izdvojit će se 500 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu zgrade Centra za rehabilitaciju djece – Mala kuća, a 148 tisuća izdvojeno je za podmirivanje troškova smještaja 13 osoba čija je imovina uništena u požaru zgrade na Opatovini. S obzirom da će obnova objekta trajati još najmanje dva mjeseca, Grad će pokriti smještaj obitelji u Hotelu Remetinec.
17. veljače u Starogradskoj vijećnici

Predstavljena knjiga Nasilnici

U suradnji s Koordinacijom za ravnopravnost spolova i PU Zagrebačkom, a na zamolbu Udruge Plavi telefon, Gradski ured za obrazovanje i šport promovirao je, 17. veljače, knjigu Nasilnici koju potpisuju dvije autorice: Jane Middelton – Moz i Mary Lee Zawadski.

Nasilnici su posvuda: na dječjem igralištu, u vezama, na radnome mjestu – piše u podnaslovu knjige koja predlaže model obrane od zlostavljanja i kako labirint povremenog nasilja pretvoriti u sigurno utočište. Potrebno je, piše, stvoriti pravila na radnome mjestu, u školi i zajednici koja će agresiju prema drugima učiniti neprihvatljivom. Ne zato što će netko podržati krute zakone i stroge kazne, već zato što ćemo brinuti jedni za druge.

U okviru Programa mjera povećanja sigurnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama grada Zagreba promocija knjige organizirana je za stručne suradnike – pedagoge, psihologe, defektologe, socijalne pedagoge i knjižničare u osnovnim i srednjim školama.
16. veljače, sjednice skupština trgovačkih društava

Povjerenstvo za Profesora Baltazara

Uprava trgovačkog društva Zagreb film zadužena je da za projekt animiranog filma Profesor Baltazar predoči financijski i terminski plan, te scenarij, što će biti sastavni dio Plana poslovanja za 2004. Gradski ured za kulturu treba formirati Stručno povjerenstvo koje će dati ocjenu tog projekta s umjetničkog i ekonomskog aspekta i ocjenjivati stupanj dovršenosti radi doznake predračunskih sredstava. Nakon pozitivne ocjene, Gradski ured za kulturu i Gradski ured za gospodarstvo predložiti će mogućnosti financiranja projekta.

To je zaključak sa sjednice Skupštine tog trgovačkog društva, što ga je, na press konferenciji, objavio pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Skupština u trgovačkim društvima Ladislav Prežigalo. Zagreb film u ovoj godini planira prihode od 5,6 milijuna kuna, a 655 tisuća kuna planira se investirati u sanaciju zgrade na Novoj Vesi, opremu za proizvodnju crtanog filma, informatičku opremu, software, licencu i dr.

Na sjednici Skupštine Robnih terminala primljeno je na znanje Izvješće o poduzetnim mjerama u vezi sklopljenih ugovora koji bi mogli uzrokovati štetne posljedice (s posebnim prikazom predmeta Rino Jurić protiv Robnih terminala), a, među ostalim, primljena je na znanje Analiza učinkovitosti korištenja poslovnog kapitala i vrijednosti piduzeća u razdoblju 1996. – 2002. koja će koristiti Upravi za donošenje poslovnih odluka.

Na zajedničkoj sjednici prihvaćena je molba Hrvatskog novinarskog društva – sekcije novinara skijaša za sponzorstvo organizacije susreta i natjecanja novinara u veleslalomu na Sljemenu 28. veljače, pod nazivom Sljemenska raca 2004. Iznos od 30 tisuća kuna za veleslalom koji je, podsjetimo, inicirala urednica Zagrebačke panorame Inja Svetl, sponzoririati će trgovačko društvo Robni terminali Zagreb.

Prihvaćena je i molba Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir za dodjelu 25 tisuća kuna za kampanju koja bi, pod nazivom Deset godina dodira , trebala omogućiti gluhoslijepim osobama ljetovanje u Medulinu. Uplatu će obaviti trgovačko društvo Zagrebparking.
12. veljače, 94. sjednica Poglavarstva

Anketa o POS lokacijama

Gradsko je poglavarstvo, na 94. sjednici, ovlastilo Zagrebparking da, u ime Grada, naruči izradu dokumentacije i poduzme sve radnje za dobivanje lokacijskih dozvola za gradnju dviju novih javnih garaža: na Trgu Stjepana Radića i na Srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj. Uz garažu na Tuškancu, dvije nove garaže u središtu Zagreba uvelike će olakšati problem nedostatka parkirališnih mjesta.

Kako je već ranije najavljivano, Poglavarstvo je, dopunom zaključka, omogućilo provođenje ankete među kandidatima s Konačne POS liste koja bi iskristalizirala njihovo zanimanje za pojedine lokacije na kojima se planira gradnja. Kako stoji u obrazloženju, gradnja POS stanova planirana je na prostoru bivše vojarne Prečko, u Oporovečkoj – sjever, u Vukomercu, na Malešnici i u Sesvetama (bivša svinjogojska farma). Dosadašnje iskustvo pokazalo je da velik broj podnositelja zahtjeva nije bio zadovoljan predloženom lokacijom. Da bi se izbjegle takve situacije, a radi što učinkovitije i ekonomičnije provedbe Programa, propisuje se i mogućnost ankete.

Dobri dom Grada Zagreba

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu prihvaćena je Odluka o osnivanju Ustanove Dobri dom Grada Zagreba koja bi se bavila djelatnostima socijalne skrbi koje ne uključuju smještaj, a to je priprema i podjela hrane, dostava obroka u kuću, pomoć u prehrani i dr. Ustanova bi djelovala na lokaciji Kosnica bb, a privremenim ravnateljem imenovao bi se Alen Župan koji bi obavio sve pripreme za početak rada Ustanove.

U nastavku sjednice utvrđen je Program za pozivni urbanističko – arhitektonski natječaj za blok Cesarčeva – Kurelčeva – Jurišićeva – Trg bana Jelačića, verificirani su programi za izradu prostorno - planske dokumentacije za proširenje groblja u Brezovici i u Markovu Polju, a utvrđen je i Program za izradu Detaljnog plana uređenja područja Gračani - Dolje.

30 milijuna kuna za gradnju socijalnih stanova

Prema Planu sredstava od prodaje stanova za 2004. na kojima postoji stanarsko pravo, što ga je prihvatilo Poglavarstvo, u gradnju socijalnih stanova usmjerit će se 30 milijuna kuna.

Među ostalim, na sjednici je donesen Zaključak o izboru komunalnog redara za dimnjačarske poslove. Nakon provedenog javnog natječaja, nadzor nad radom dimnjačara obavljati će Zdenko Meczner, dipl.ing.strojarstva.

11. veljače u Petrićevoj

Predstavljena nova tehnologija za uklanjanje grafita

U organizaciji Ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne, stambene poslove i promet, 11. veljače, na uglu Bogovićeve i Petrićeve predstavljena je nova tehnologija za uklanjanje grafita koja je, čulo se, patentirana u Švicarskoj.

Prema riječima pročelnika Davora Jelavića, nova će se tehnologija ispitati na gradskim pročeljima i spomenicima pa, ako se pokaže funkcionalnom, možda postane trajnim rješenjem. No, trajnoga rješenja neće biti bez suradnje s građanima, ali ni bez izmjena važeće Odluke o komunalnom redu koja komunalnim redarima ne daje adekvatne ovlasti. Zato bi, ističe D. Jelavić, trebalo izmijeniti Odluku na način da se dio ovlasti s policije prenese na komunalne redare. Tako bi vandali dobili zaslužene kazne.

- Zagreb je preplavljen grafitima – komentirao je Silvije Novak, pomoćnik pročelnice u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode, dodajući da je novi stroj možda pravo rješenje jer omogućuje uklanjanje gafita bez većih oštećenja površina s kojih se skidaju.

Inače, Grad je dosad, u pravilu, uklanjao grafite isključivo uvredljiva sadržaja, a samo prošle godine uklonjeno je oko 6000 dužnih metara grafita s raznih objekata, za što je utrošeno oko 300 tisuća kuna.
10. veljače

Gradonačelnik Bratislave kod gradonačelnice Zagreba

Zagreb i Bratislava mogli bi razmijeniti iskustva u gospodarenju otpadom, urbanizmu i prometu, a prva suradnja mogla bi se realizirati na području kulturnih programa.

Zajednički je to stav gradonačelnice Zagreba Vlaste Pavić i gradonačelnika Bratislave Andreja Durkovskyog iskazan na press konferenciji 10. veljače, nakon službenih razgovora u Dvercima.

Kako se čulo, predstavnici glavnoga grada Slovačke po prvi su puta u službenom posjetu Zagrebu koji je uslijedio nakon poziva gradonačelnice Vlaste Pavić.

Predstavnici Bratislave pokazali su zanimanje za zagrebačke socijalne programe, a posebno za model naplate parkiranja preko SMS poruka što uspješno provodi Zagrebparking.

U sklopu dvodnevnog boravka u Zagrebu, gosti iz Bratislave posjetili su Jarun i javnu garažu na Langovu trgu, a predviđen je posjet Zagrebačkom velesajmu i radni sastanak u Zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša.

9. veljače, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić i ministrice Marine Matulović Dropulić

Realizacija POS-a u Zagrebu nije upitna

Realizacija Programa poticane stanogradnje u Zagrebu nije upitna, a više pažnje treba posvetiti i drugim projektima stambenog zbrinjavanja građana. Zajednički je to stav gradonačelnice Vlaste Pavić i ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić, što su ga, 9. veljače, nakon sastanka, iznijele na press konferenciji u Gradskom poglavarstvu.

Analize koje su paralelno rađene u Gradu i Ministarstvu poklapaju se u izračunima o potrebnim ulaganjima na lokaciji Sopnica – Jelkovec u Sesvetama u kojima bi, osim komunalne infrastrukture, sukladno detaljnom planu, trebalo graditi osnovnu i srednju školu s dvoranama, bazen, i niz drugih popratnih vjerskih i kulturnih sadržaja. O visini ulaganja nije bilo riječi, no dalo se naslutiti da su izrazito velika.

Grad će za tu lokaciju provesti anketu među potencijalnim kupcima, te nakon detaljne analize želja i troškova, slijedi odluka Poglavarstva o budućnosti POS-a na području bivše svinjogojske farme. Još nije izvjesno hoće li se graditi u cijelosti ili djelomično, no, izvjesno je da će svi koji zadovoljavaju uvjete dobiti priliku za kupnju stana iz toga programa.

Prema mišljenju ministrice Marine Matulović Dropulić bolje rješenje za takvu gradnju bile bi lokacije u postojećim naseljima gdje postoji sva potrebna infrastruktura. Sopnica – Jelkovec, smatra, primjerenija je lokacija za gospodarske sadržaje nego za stanovanje.

Kako se čulo, ugovorena vrijednost radova u Sesvetama iznosi 1,063 milijarde kuna, a izvođači traže povećanje cijena zbog većeg obima poslova na pripremi zemljišta.

Gradnja u Španskom trebala bi početi do kraja veljače, a prema najavi gradonačelnice Vlaste Pavić, o odluka o Sesvetama naći će se na sjednici Poglavarstva još ovoga mjeseca.

Isplata pomoći umirovljenicima za veljaču 2004.

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec veljaču 2004., započet će preko Hrvatske pošte u srijedu, 11. veljače 2004.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 11. do 24. veljače 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 25. do 27. veljače 2004., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 27. veljače 2004. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec veljaču biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.


6. veljače
Gradonačelnica Zagreba uputila gradonačelniku Moskve telegram sućuti zbog najnovijih žrtava terorista u Moskvi

U povodu jutrošnjeg terorističkog napada na vlak u moskovskom metrou, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić uputila je telegram s izrazima sućuti zbog velikog broja žrtava svome kolegi gradonačelniku Moskve Juriju Lužkovu:

«Poštovani gospodine Lužkov,

S iskrenim žaljenjem primila sam vijest o još jednom terorističkom napadu na rusku prijestolnicu.

Najsnažnije osuđujem prijezira vrijedan čin protiv nedužnih civila u jutrošnjem napadu na vlak u moskovskom metrou. Duboko suosjećam s obiteljima tragično preminulih u ovom bezočnom terorističkom činu, a ranjenima želim što skoriji i bezbolniji oporavak.

Dopustite mi, dragi kolega, da Vam, u ime građana Grada Zagreba, i svoje, uputim izraze iskrene sućuti.

S osobitim poštovanjem


Vlasta Pavić»


6. veljače

Dodijeljene stipendije za deficitarna zanimanja

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i pročelnik za obrazovanje i šport Ivica Lazanja, dodijelili su, u prostorijama Hrvatske obrtničke komore, stipendije učenicima koji će se školovati za deficitarna zanimanja u srednjim strukovnim školama u Zagrebu.

Stipendije je dobilo 84 učenika, a kako se čulo, za ovu školsku godinu ostalo je slobodno još 66 stipendija, tako da bi uskoro trebao biti raspisan novi natječaj.

5. veljače, gradski čelnici obišli radove na stadionu Maksimir

Sjeverna tribina do 15. lipnja

Do 15. lipnja sjeverna tribina stadiona u Maksimiru trebala bi biti dovršena. Slijedi sklapanje ugovora o izradi projekta okoliša sjeverne i zapadne tribine.

Istodobno, u tijeku je ugovaranje izrade projekata za krov zapadne tiribine i njen dovršetak, te za gradnju garaže sa 650 parkirališnih mjesta i igralištem na krovu – poručeno je, 5. veljače, na press konferenciji u Plavome salonu kluba Dinamo, na kojoj su sudjelovali gradonačelnica Vlasta Pavić, njen zamjenik Milan Bandić u ulozi predsjednika Povjerenstva za dovršenje izgradnje stadiona Maksimir, gradski zastupnici, članovi Poglavarstva, predstavnici Dinama, izvođača radova i autori projekta.

Prije toga organiziran je obilazak gradilišta tijekom kojega se čulo da se sve odvija u skladu s predviđenim rokovima, te da ih, prema projektu dvojca Branko Kincl – Nikola Filipović, izvode građevinske tvrtke Tehnika i Industrogradnja.

4. veljače, 93. sjednica Poglavarstva

Akcija Zagreb bez ambrozije i u 2004.

Akcija Zagreb bez ambrozije nastavit će se i u ovoj godini. Zbog što efikasnije provedbe treba ostvariti bolju koordinaciju nadležnih upravnih tijela, ponajprije Ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Zbog raširenosti i prenosivosti ambrozije, te njene ovisnosti o ruži vjetrova, uredi su zaduženi za pokretanje inicijativa za suradnjom između županija i za regionalni pristup u borbi protiv toga korova– zaključak je s 93. sjednice Poglavarstva na kojoj je prethodno prihvaćeno izvješće o realizaciji akcije u prošloj godini.

Kako je izvijestio pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo Željko Janeš, najviše površina pod ambrozijom nalazi se u Sesvetama, Novom Zagrebu, na prostoru oko jezera Jarun i između Vrbana i Prečkog. U većim količinama ambrozije ima i u Savskoj Opatovini i u Dubravi.

U akciju Zagreb bez ambrozije , tijekom 2003. investirano je oko 2,4 milijuna kuna, od kojih je 68 tisuća kuna usmjereno iz Ureda za poljoprivedu, a ostalo iz Ureda za zdravstvo.

Jadranka Veselić Bruvo, pomoćnica pročelnice u Zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša imenovana je za predstavnicu Grada u Stručno povjerenstvo za praćenje izrade Studije međuutjecaja Prostornim planom Zagrebačke županije predviđenih sadržaja na području Zračne luke Zagreb.

Poglavarstvo je prihvatilo pokroviteljstvo nad proslavom 80. obljetnice Hrvatske Bratovštine Bokeljska mornarica 809 i nad Supermaratonom za zaljubljene, protiv alkohola i droge, što će se, u organizaciji Udruge Kreni , u povodu Valentinova, 14. veljače održati u Zagrebu.

Nastavak sjednice uglavnom je protekao u osnivanju i imenovanju stručnih povjerenstava za nabavu, njih 27. Prema riječima gradonačelnice Vlaste Pavić, nije riječ o osnivanju novih povjerenstava, nego o zakonskoj obvezi po kojoj se ona ponovo utvrđuju početkom svake kalendarske godine.

Za sljedeću sjednicu Poglavarstva stručne će službe pripremiti zaključke koje je predložio dogradonačelnik Milan Bandić u raspravi o povjerenstvima, a odnose se na prekidanje prakse pozivnih natječaja i uvođenja javnih natječaja za sve nabavke vrijednost kojih prelazi 20 tisuća kuna.

3. veljače pred zgradom Poglavarstva

Prezentirana tri specijalna vozila za prijevoz invalida

U nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, njena zamjenika Milana Bandića, pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, predstavnika Udruga invalida i novinara, Zagrebački električni tramvaj prezentirao je tri nova specijalna vozila namijenjena prijevozu osoba s posebnim potrebama.

Riječ je o vozilima marke mercedes – benz koji mogu prevesti četiri osobe u kolicima s pratiocem i u koje je Grad investirao oko 850 tisuća kuna, a za prijevoz tim vozilima posao je dobilo pet novih vozača.


3. veljače – okrugli stol u Poglavarstvu

Do pet godina zatvora za nasilnike u tramvajima?

Prigodom napada na vozače nasilnici ne biraju sredstva, prijete pištoljem, premlaćuju palicom za golf, napadaju u grupi, bacaju cigle u prednje staklo...Pritom vozač, sjedeći za upravljačem, nema ni elementarne mogućnosti za obranu.

Prema poražavajućoj statistici, u zadnje tri godine došlo je, u prosjeku do 27,67 napada ili približno dva napada u mjesec dana. Prema broju napada proizlazi da nasilnici, najčešće u noćnim satima, preferiraju autobuse, iako ne prezaju ni od napada na vozače tramvaja, ali i na kontrolore.

Nasilnici još uvijek podliježu odredbama Zakona o prekršaju, a u konačnici su preblago ili uopće nisu kažnjeni za počinjena djela. Na inicijativu ZET-a i Grada, u saborskoj će se proceduri po drugi put naći prijedlog novele Kaznenog zakona u dijelu koji se odnosi na kaznena djela protiv života i tijela. Nasilnici bi tako mogli dobiti kaznu do tri godine zatvora, a za kvalificirani oblik kaznenoga djela kazna bi bila do pet godina zatvora.

Bile su to teme okruglog stola organiziranoga u Poglavarstvu što ga je vodila gradonačelnica Vlasta Pavić, a sudjelovali su njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić, direktor ZET-a Julius Pevalek, načelnik Policijske uprave Zagrebačke Ivan Babić, te predstavnici Ministarstva pravosuđa, Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, Udruge vozača i automehaničara ZET-a i članovi Poglavarstva Ladislav Prežigalo i Davor Jelavić.

Pozivu se nisu odazvali predstavnici sudstva i Državnog odvjetništva koji su, rečeno je, presudni u zatvaranju trokuta na relaciji Grad – policija – sudstvo. Tek u njihovoj aktivnoj suradnji možemo očekivati i kvalitetne rezultate u smanjivanju broja nasilništva u javnome prijevozu.

O tomu što je dosad učinio Grad u rješavanju toga akutnog problema izvijestila je gradonačelnica, izdvojivši ugradnju vozačkih kabina, nabavu 30 novih autobusa sa zatvorenim vozačkim kabinama i utvrđivanje standarda prema kojemu će svi novi autobusi također imati zatvorene kabine. Na taj se način vozači fizički odvajaju od putnika.

U tijeku je natječaj za nabavku opreme za prodaju i poništavanje karata u vozilima i prodaju karata na stajalištima, završen je natječaj za nabavu opreme za nadzor i upravljanje javnim prijevozom putnika, a u pripremi je ugovor s odabranim isporučiteljem.

Prema dogovoru svih sudionika, slijede daljnji slični sastanci na koje će se, nadaju se, odaizvati svi koji budu pozvani.

2. veljače na Zelengaju

Gradonačelnica otvorila obnovljenu zgradu Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama

U nazočnosti malih pacijenata, predstavnika Poglavarstva i ravnateljice Štefice Sremić, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama nakon temeljite obnove koja je trajala 14 mjeseci i u koju je Grad investirao oko devet milijuna kuna..

- Zavaljujem svima koji su do sada radili u otežanim uvjetima i nesebično pomagali djeci čiji je život, nažalost, drugačiji – rekla je gradonačelnica zaželjevši ovoj ustanovi uspjeh u radu, a korisnicima uspješnu rehabilitaciju.

U sklopu obnove bolnice na Zelenaju rekonstruirano je pročelje, izgrađeni su lift i plinska kotlovnica za centralno grijanje, potpuno su uređeni sanitarni čvorovi prilagođeni potrebama djece – invalida, a nova je i centralna kuhinja, kao i ostali bolnički prostori.