clanak False

Svibanj 2004.

19.04.2017.
 

31. svibnja - Zagreb obilježio svoj dan

U nazočnosti Predsjednika RH Stipe Mesića, predsjednika Hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, drugih visokih uzvanika, te gostiju gradonačelnice Vlaste Pavić - gradonačelnika Budimpešte i Sarajeva - Gabora Demszkog i Muhidina Hamamdžića, 31. svibnja, na Dan grada Zagreba održana je svečana sjednica Gradske skupštine i Poglavarstva, na kojoj su, već tradicionalno dodijeljene Nagrade Grada Zagreba.

U večernjim satima, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja, Zagrebački su filharmoničari Zagrebu darovali virtuoznu izvedbu Bethovenove IX simfonije. Osim brojnih Zagrepčana, gradonačelnice Zagreba i drugih uzvanika, i glazbi su uživali predsjednik RH Stipe Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Također već tradicionalno, toga jutra su gradonačelnica Vlasta Pavić, njen zamjenik Milan Bandić i predsjednica Skupštine Morana Paliković Gruden položili vijence uz Glavni križ u Aleji branitelja domovinskog rata i uz Središnji križ.
29. svibnja, gradonačelnica obišla događanja u povodu Dana grada Zagreba

Prvi koncert ispred Muzičke akademije

Od 24. do 31. svibnja Zagreb je raznim kulturno – umjetničkim programima, većinomposvećenim urbanoj kulturi imladima, obilježavao svoj Dan. Tijekom prijepodneva, 29. svibnja, gradonačelnica Vlasta Pavić sa suradnicima je otvorila humanitarnu akciju «Utrina live!», prihod koje je namijenjen za 37 siromašnih obitelji Novog Zagreba s troje i više maloljetne djece.

Ispred zgrade Muzičke akademije (bivše zgrade Ferimporta), pod simoličnim nazivom «50 sekundi za 50 godina», Lana Beraković, najmlađa čelistica na Muzičkoj akademiji nastupila je na improviziranoj skeli, što je ujedno bio i prvi koncert, istina, ispred Akademije. Istodobno, kod popularnog Charlija – «Cest is the best» - festival uličnih glazbenika i performera, a u Paviljonu na Zrinjevcu – promenadni koncert popraćen šarmantim nastupom Mažoretkinja.

Na Trgu bana Jelačića – Dani centara za ulturu – «ZG radionica». Brojni štandovi na kojima poznati prodaju ukrasno – uporabne predmete u korist «male kuće», a najmlađi sugrađani na licu mjesta, pod stručnim vodstvom djelatnika centara stvaraju prava umjetnička djela.

Istoga dana, u Domu umirovljenika Ksaver organiziran je koncert Sick Swing Orchestra.
U povodu 31. svibnja, Svjetskog dana nepušenja

Zagreb bez duhanskog dima

Trodnevnom kamapanjom pod nazivom «Zagreb bez duhanskog dima», Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ove godine obilježava Svjetski dan nepušenja.

Kampanja započinje u subotu, 29. svibnja, u sklopu Humanitarnog koncerta Utrina live! Na prigodnom štandu će liječnici školske medicine dijeliti promotivno – edukativne materijale gdje će svatko moći dobiti savjet u vezi s posljedicama duhana.

Promoviranje nepušenja i zdravijeg načina življenja nastavit će se i u nedjelju, na durgom dijelu akcije Utrina live!

U ponedjeljak, na Svjetski dan nepušenja, organiziran je stručni skup pod nazivom Zagreb bez duhanskog dima u multimedijalnoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo.

Tijekom ponedjeljka, na Tomislavovu trgu bit će postavljen edukativni štand Zagrebačke lige protiv raka.
26. svibnja u gradskoj palači Dverce - zajednička sjednica Vlade i Gradskog poglavarstva

Do 1. prosinca rješenje za Sveučilišnu bolnicu

Sveučilišna bolnica, Trg pravde, GZAOP, Muzej suvremene umjetnosti, Program društveno poticane stanogradnje i imovinsko – pravni odnosi – teme su od zajedničkog interesa za grad Zagreb i Vladu RH o kojima su usuglasili stavove na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Gradskog poglavarstva održanoj u palači Dverce, a koje je odmah potom, u okviru prve točke dnevnog reda, također u Dvercu, izglasala i Vlada.

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i predsjednik Vlade Ivo Sanader u zajedničkoj su izjavi izrazili zadovoljstvo rezultatima susreta, te objavili da Sveučilišna bolnica ide dalje, da će se GZAOP transformirati u Agenciju nakon što se definiraju osnivački udjeli, da se gradnja Muzeja suvremene umjetnosti odvija prema planu i bit će otvoren 2007., a do kraja 2005. na Trg pravde preselit će Kazneni sud u Zagrebu i Kazneni odjel Državnog odvjetništva. Potom slijedi druga faza i selidba ostalih pravosudnih institucija.

Za lokaciju Sopnica – Jelkovec u Sesvetama Grad će provesti anketu među kandidatima s liste, a ako se pokaže dovoljan interes, Vlada će razmotriti mogućnost, da osim vrtića i osnovne škole eventualno sagradi i srednju školu. U protivnom, POS stanovi gradit će se na drugim lokacijama.Od 1. lipnja do 1. srpnja

Akcija uklanjanja olupina

Od 1. lipnja do 1.srpnja, Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, u suradnji sa Zagrebparkingom i PU Zagrebačkom ponovo organizira Akciju uklanjanja olupina – najavljeno je, 27. svibnja, na press konferenciji u prostorima Zagrebparkinga.

Kao i prošle godine, otvoren je besplatni telefon (0800-200-083) na koji građani mogu prijaviti olupinu ili ostavljeno i neregistrirano vozilo, a koje se nalazi na javnoj površini.

- Uklanjanje olupina i inače se provodi tijekom godine, a u sklopu ove akcije očekujemo da se vlasnici jave sami i da se vozilo zbrine na ekološki način po cijeni od 150 kuna koja vrijedi samo za trajanja akcije – pojasnio je Davor Brčić, načelnik Odjela za komunalno gospodarstvo i inspekcije.

Prema riječima direktora Zagrebparkinga Mate Kraljevića, od 1990. do danas, s gradskih je javnih površina odvezeno 150 tisuća olupina, a kako ističe Viktor Forjan iz PU Zagrebačke, Zagrebom i Zagrebačkom županijom prometuje više od 460 tisuća vozila, što je dvostruko više nego 10 godina ranije. S obzirom da se prometna infrastruktura nije udvostručila, dolazi do problema, kako u vožnji, tako i u iznalaženju parkirnog mjesta.

Čulo se i to da Zakon o osnovama sigurnosti na cestama propisuje da se vozilo čija je registracija istekla za duže od 15 dana, mora odjaviti. Praksa pokazuje da vozači to ne čine, tako da ih ovog trenutka na cestama ima oko 50 tisuća, a prošle ih je godine u prometnim nesrećama sudjelovalo 680.

26. svibnja, gradonačelnica obišla završne radove na obnovi Zagrebačkom kazalištu lutaka

Kazalište lutaka otvara vrata u rujnu

Početkom srpnja trebala bi biti završena obnova Zagrebačkog kazališta lutaka koje će u rujnu otvoriti vrata prvim posjetiteljima – najavio je ravnatelj Kazališta Nikola Ćubelić gradonačelnici Vlasti Pavić koja je, 26. svibnja, obišla završne radove.

Uz pratnju i stalne komentare nestašnih lutaka, na gradilištu se čulo da će nova dvorana imati 240 sjedišta ne računajući one na balkonu, da se uređuje i dvorana za pokuse i manje predstave s garderobama, te pratećim sadržajima. Bit će to – rečeno je - najsuvremenije lutkarsko kazalište u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Investiciju od 40 milijuna pokrio je Grad, a u sklopu obnove obuhvaćeno je četiri tisuće četvornih metara prostora.

26. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici

Zagreb – Grad prijatelj Sportskih igara mladih

U nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, ministra znanosti i športa Dragana Primorca i drugih uzvanika iz političkog i športskog života, te prošlogodišnjih zagrebačkih laureata, na press konferenciji u Staroj gradskoj vijećnici, 26. svibnja, predstavljene su aktivnosti u povodu početka promotivne kampanje Sportskih igara mladih.

U znak zahvalnosti za potporu razvitku programa, Zagreb je proglašen prvim gradom prijateljem Igara, pa je tako uz Split postao najvažnijim nositeljem najvećeg amaterskog sportskog natjecanja u Hrvatskoj, a gradonačelnica Vlasta Pavić, dobila je statuu Igara.

- Kao gradonačelnici, posebna mi je čast, a kao bivšoj sportašici zadovoljstvo, da uoči Dana Grada Zagreba i na Svjetski dan športa, sudjelujem u programu Igara koje pod motom «Šport i druženje» promoviraju prevenciju protiv neprihvatljivog ponašanja mladih – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić obećavši daljnju potporu Zagreba.

Pomoć je obećao i ministar znanosti i športa Dragan Primorac, naglasivši da onaj tko može okupiti 50 tisuća mladih zaslužuje posebnu pohvalu i pozornost.

Kako se čulo, prijave za natjecanja upravo su u tijeku. Nakon završetka školske godine u deset sportova nadmetati će se 50 tisuća osmoškolaca i srednjoškolaca diljem Hrvatske, a velika završnica predviđena je u Splitu.

26. svibnja

12. Svjetski dan športa

U nazočnosti «velikih» i «malih» rekreativaca i u društvu s veleposlanikom NR Kine Zhi Zhaolinom, zamjenicima Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je, ispred zgrade Poglavarstva 12. Svjetski dan športa, te time označila početak nadmetanja između gradova partnera Zagreba i Macaa iz Kine. Istodobno, na zgradi su zavijorile zastave oba grada.

Dan će biti obilježen raznim športskim aktivnostima diljem Zagreba u organizaciji športsko rekreativnih društava, gradskih športskih objekata, osnovnih i srednjih škola, vrtića, domova umirovljenika, te studentskih i športskih udruga. Do završne priredbe koja je predviđena za 18,00 sati na ŠRC Trnje, omogućeno je besplatno korištenje pojedinih športskih objekata, individualno ili grupno 15 minutno vježbanje za sebe i svoj grad.

S otvorenja je upućen poziv svim Zagrepčanima da se pridruže u obilježavanju Svjetskog dana športa, ako ne na športskim terenima, onda barem pješačenjem, vožnjom bicikla ili rolanjem.

Osim Zagreba koji u obilježavanju Svjetskog dana športa sudjeluje od samog početka, od čega osam puta u međunarodnoj konkurenciji, ove su godine u međunarodno nadmetanje uključeni Mali Lošinj, Sisak, Varaždin i Osijek.

Zagrebačka se manifestacija odvija pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva – Ureda za obrazovanje i šport i Zagrebačkog športskog saveza, a osnovni nositelj programa je Zagrebački savez športske rekreacije «Sport za sve» čiji predsjednik Aleksa Kocijan je na otvorenju preuzeo ulogu svojevrsnog konferansjea.


25. svibnja, u palači Dverce

Gradonačelnica podijelila Povelje i Plakete Grada Zagreba

U gradskoj palači Dverce gradonačelnica Vlasta Pavić uručila je, 25. svibnja, Povelje i Plakete Grada Zagreba zaslužnim institucijama i pojedincima.

Povelju Grada Zagreba dobili su: Muzej suvremene umjetnosti,Tehnički muzej, Zagrebačko kazalište lutaka, Gradsko dramsko kazalište Gavella, Gradsko kazalište Trešnja, Zagrebački solisti, Hrvatska glazbena mladež, Kulturno – umjetničko društvo «Markuševec», Kulturno – umjetničko društvo «Bukovac», te glumac Relja Bašić za 50. obljetnicu rada i Žarko Susić doajen sportskog novinarstva u povodu 70. obljetnice rada.

Plaketu Grada Zagreba dobili su: Satiričko kazalište Kerempuh, Teatar u gostima, Collegium pro musica sacra, Kulturno – umjetničko društvo «Croatia», Pjevački zbor «Čežnja», Hrvatski pjevački zbor «Ivan pl. Zajc», Epilog teatar, Kulturno – umjetničko društvo «Romsko srce» i Dječji zbor «Pahuljice Zagreb».

Osim laureata, novinara i drugih uzvanika, na svečanoj dodjeli u Zlatnoj dvorani bili su zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, članica Poglavarstva za kulturu Andrea Zlatar i pročelnik za kulturu Vladimir Stojsavljević.

U ime nagrađenih zahvalio se voditelj Zagrebačkih solista prof. Tonko Ninić
25. svibnja, 116. sjednica Poglavarstva

Kreće sanacija klizišta Črešnjevec

Zbog sanacije klizišta Črešnjevec u Remetama i izrade dolinskog kanala, Grad će, na godinu dana, osigurati privremeni smještaj za 12 obitelji s ugroženog područja kojemu prijeti opasnost od nastanka elementarne nepogode. Zaključak je to sa 116 sjednice Poglavarstva na kojoj je utvrđena lista «D» prioriteta izrade detaljnih planova na kojoj su Slobodna carinska zona Jankomir, Jankomirska – zapad, NK Zagreb, RŠC Jarun, Prečko – jug i Oranice – TEP – tematski park.

Utvrđeni su i programi za tri pozivna urbanističko – arhitektonska natječaja: za prostor uz Sarajevsku ulicu, od Ukrajinske do planirane Vatikanske, za blok Dubrava – centar, za rješenje bloka Gradišćanska – Cankareva – Baruna Filipovića i za gradnju u Tkalčićevoj ulici, od Centra Kaptol na sjeveru do Mikloušićeve na jugu i istočno od Nove Vesi. Zeleno svjetlo dobili su programi za izradu četiri urbanistička plana: plan uređenja Savska Opatovina, uređenje športsko – rekreacijskog kompleksa Sesvete, uređenje Jakuševca i središnjeg prostora Vrbika.

S obzirom da Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2004. ne predviđa izgradnju komunalija s prisutpnom cestom od raskrižja Ljubljanska avenija – Savska Opatovina do trgovačkih centara Špansko i Maček, dobivši suglasnost na sjednici, gradnju će obaviti tvrtke Maček d.o.o. i Urba zapad d.o.o.

Prihvaćen je Plan upisa učenika po programima obrazovanja za 2004./05. školsku godinu, odobrene su financijske potpore trgovačkim društvima Tehnološki park i Sljeme – Medvednica, a zaključeno je i o utvrđivanju kriterija i mjerila za financiranje javnih potreba decentraliziranih funkcija u osnovnim i srednjim školama, te učeničkim domovima za ovu godinu.

U nastavku sjednice prihvaćeno je pokroviteljstvo nad poslovnom konferencijom «Hrvatska tvrtka u europskom okruženju – Kako poslovati s proširenom Europskom unijom».25. svibnja u Gradskom poglavarstvu

Trijumf zagrebačkih inovatora na izložbi u Pittsburghu

- Zagrebački su inovatori dobili brojčano više priznanja nego što ih je bilo u ekipi – zadovoljno je komentirao pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na predstavljanju uspjeha inovatora u Gradskom poglavarstvu.

Grad je prepoznao inovatore kao pokretače gospodarstva, a ako je za suditi po riječima zamjenika gradonačelnice Milana Bandića, sljedeće bi godine inovatori od Grada mogli dobiti dvostruko više sredstava nego dosad.

Kako se čulo, hrvatsku su inovatori na jubilarnoj, 20. izložbi inovacija dobili dva zlatna, dva srebrna i četiri brončana odličja s dvije posebne nagrade, čime Hrvatsku uvrštavaju u svjetski inovatorski vrh.

Posebno je izdvojen uspjeh Damira Matijaka, 17 godišnjeg učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića koji je proglašen najboljim mladim inovatorom INPEX-a, a njegova naprava za demontažu i montažu ventila na glavi motora s unutrašnjim izgaranjem privukla je velik poslovni interes.

U najvažniji iskorak ovogodišnjeg sudjelovanja Hrvatske na INPEX-u koji se održavao od 11. do 15. svibnja, ubrajaju se poslovni kontakti voditelja izaslanstva, pročelnika za gospodarstva Ladislava Prežigala s upravom grada Pittsburgha kojima se otvaraju mogućnosti sustavne potpore komercijalizaciji hrvatskih inovacija na američkom tržištu.Susreti, pak, s predstavnicima Tajvanske i Malezijske asocijacije inovatora mogli bi rezultirati komercijalizacijom naših inovacija i na dalekoistočnom tržištu.

24. svibnja u palači Dverce

Gradonačelnica primila predsjednika Srbije i Crne Gore

Gradonačelnica Vlasta Pavić s najbližim suradnicima primila je, 24. svibnja, u palači Dverce predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića u sklopu službenog posjeta izaslanstva susjedne države Republici Hrvatskoj.

24.svibnja u Dvercu

Otvoren Festival europske kratke priče

U nazočnosti članice Poglavarstva Andreje Zlatar, predstavnika Ministarstva kulture Čedomira Višnjića, te književnika, prevoditelja i nakladnika, 24. svibnja, u palači Dverce uz prigodnu je svečanost otvoren treći Festival europske kratke priče koji se, od 24. do 28. svibnja održava u Zagrebu i na Hvaru.

Festival je okupio je 15 gostiju iz više od 10 zemalja svijeta, a odvija se u sklopu obilježavanja Dana Grada Zagreba.

21. svibnja

Počela Proljetna škola tehničkih vještina za djecu iz dijaspore

Druženjem s zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem u Ugostiteljsko – turističkom učilištu, počela je, 21. svibnja, proljetna škola tehničkih vještina za hrvatsku djecu i mladež iz dijaspore «Hrvatska ZaTe plus».

Riječ je o susretima koje, devetu godinu zaredom, organizira Gradski ured za obrazovanje i šport u suradnji sa savezima i zajednicama za tehničku kulturu.

20. svibnja u palači Dverce

Gradonačelnica primila sudionike Međunarodne konferencije Obrazovanje odraslih – na putu prema EU

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 20. svibnja, u palači Dverce sudionike i organizatore dvodnevne Međunarodne konferencije Obrazovanje odraslih – na putu prema europskoj uniji, koja je otvorena toga jutra u Hotelu Dubrovnik.

Osim predstavnika nacionalnnih asocijacija za obrazovanje odraslih i drugih srodnih organizacija iz Austrije, Francuske, Mađarske, SR Njemačke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Albanije, Rumunjske, te Bosne i Hercegovine, kao aktivna sudionica Konferencije, na primanju je bila i Doris Pack, članica Parlamenta EU i predsjednica Saveza visokih narodnih škola Saaralanda.17. svibnja

Srebrnjak, Bolnica – prijatelj djece

Otkrivanjem ploče – priznanja, s natpisom Bolnica – prijatelj djece, gradonačelnica Vlasta Pavić i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velimir Božikov, označili su, 17. svibnja, uspjeh djelatnika Specij alne bolnice Srebrnjak koja je, u sklopu akcije Osmijeh djeteta u bolnici dobila naslov Bolnica – prijatelj djece.

Akcija se provodila po standardima UNICEF-a koje u RH promoviraju tri udruge: Savez društva Naša djeca, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatska udruga medicinskih sestara – pedijatrijska sekcija.

Kako se čulo, Bolnica Srebrnjak po svojem je značaju i ulozi središnja ustanova u RH za liječenje alergijskih bolesti i bolesti dišnog sustava od najranije dječje dobi do punoljetnosti, a zahvaljujući suvremenim dijagnostičkim i stručnim metodama rada, prošle je godine postala Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece.


Subota, 15. svibnja, Trg bana Jelačića – U nazočnosti brojnih Zagrepčana, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić otvorio je Dane zagrebačkih jagoda. Ovogodišnja manifestacija u znaku je jagoda proizvedenih prema eko – biološkim standardima, a potrajati će do 25. svibnja.

Istoga dana, na glavnom su zagrebačkom trgu, uz prigodni program i dodjelu nagrade najboljem proizvođaču, u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, drugu godinu zaredom, otvoreni su i Zagrebački dani kraljevine13. svibnja, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić obišao gradilište na raskrižju Slavonska – Heinzelova

Za godinu dana nadvožnjak dug 161 i širok 12 metara

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić obišao je, 13. svibnja, u pratnji suradnika, novinara, predstavnika policije i izvođača, gradilište na raskrižju Slavonske - Heinzelove i Radničke, gradsku investiciju vrijednu 170 milijuna kuna.

Naglasivši nužnost dobre koordinacije svih sudionika u opsežnim radovima koji bi, prema planu, trebali biti gotovi za godinu dana, S. Tojčić je najavio redovite mjesečne press - konferencije na licu mjesta.Tako će – ističe – građani kvalitetno i na vrijeme biti obavještavani o radovima koji će se obavljati u tri etape, a cijelo će vrijeme na snazi biti posebna regulacija prometa.

Prema riječima Viktora Forjana iz PU Zagrebačke, da bi se izbjegli mogući problemi, policija će fizički upravljati prometom sve dok se gradilište ne zatvori. Na upite novinara o gužvama, Stipan Matoš, načelnik Odjela za promet u mjerodavnom uredu, otkrio je da će se prometovanje olakšati manjim preinakama, o čemu je jučer postignut dogovor s policijom.

U konačnici, nakon završetka radova koji, osim gradnje nadvožnjaka na Slavonskoj, dugog 161 i širokog 12 metara, obuhvaćaju rekonstrukciju GOK-a i izvođenje nove komunalne infrastrukture, znatno će se odteretiti promet u tom dijelu grada poznatom po velikim gužvama.

Na smanjivanje gužvi mogli bi, poštivanjem prometne signalizacije, utjecati i vozači. Naime, u nepunih pola sata, koliko je trajao obilazak, svjedočili smo nedozvoljenim skretnjima u lijevo iz Heinzelove u Slavonsku što je rezultiralo većim kolonama, ali i jednim manjim sudarom, na sreću, bez posljedica.


14. svibnja

Dan maturanata

I ove godine maturanti će svoj dan, 14. svibnja, proslaviti na Jarunu, a zabavljat će ih poznata imena hrvatske estrade kao što su 4 Asa, Crvena jabuka, Jura Stublić i Film, Škorpioni, Šoo! Mazgoon, Bolesna braća, Jacques, Lady Luna, Lana Klingor i D.J. Luka. Veliku zabavu na Jarunu okrunit će koncert Prljavog kazališta.

Kako je najavio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić na press konferenciji održanoj 12. svibnja, povorka maturanata praćenih profesorima i predstavnicima Grada krenut će u petak, 14. svibnja u 11,00 sati s Trga bana Jelačića.

Program popularne Norijade financira Grad s 538 tisuća kuna.
12. svibnja, 114. sjednica Gradskog poglavarstva

Inicijativa za dopunu Zakona o komunalnom gospodarstvu

Gradsko je poglavarstvo na 114. sjednici prihvatilo Zaključak o pokretanju inicijative za dopunu Zakona o komunalnom gospodarstvu, po kojoj bi se ograničilo pravo na štrajk u komunalnim djelatnostima, te regulirali poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Prijedlog će se uputiti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao resornom ministarstvu i Vladi RH.

Jednoglasno, prihvaćeno je izvješće o izvršenju Plana uravljanja lokalnim vodama za područje Grada za 2003. s planom za ovu godinu, a kao prijedlog za Skupštinu, utvrđena je Odluka o obvezatnoj preventivnoj deratizaciji.

Izdvajanjem 800 tisuća kuna potpore izgradnju Nadbiskupske klasične gimnazije u Zadru, Grad se uključio u Vladin projekt sačuvanja jedne od najstarije gimnazije u Hrvatskoj, a među ostalim, 1,8 milijun kuna odobren je za zanavljanje radiološke opreme u Institutu za tumore.

U nastavku sjednice utvrđen je program za arhitektonsko urbanističi najtečaj za izradu idejnog rješenja Dječjeg vrtića Sunce – Retkovec, što je nešto kasnije, izvještavajući o upisima u vrtiće i jaslice pozdravio pročelnik za obrazovanje i šport Ivo Lazanja. Kako je izvijestio u vrtiće na području Zagreba, uključivo s privatnim, u pedagoškoj godini 2003./04. upisano je oko 30 tisuća djece, a organizirano je 17 odgojnih skupina više nego prijašnjih godina.

Obavijest iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Od 13. svibnja - isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec svibanj, započet će preko Hrvatske pošte u četvrtak, 13. svibnja 2004.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 13. do 26. svibnja 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 27. do 31. svibnja 2004., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 31. svibnja 2004. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec svibanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.11. svibnja, press - konferencija gradonačelnice

Javna isprika pravosudnim dužnosnicima

- Kao gradonačelnica i predsjednica Gradskog poglavarstva osjećam obvezu distancirati se od svih pokušaja bilo kojeg tijela Grada ili pojedinaca u Poglavarstvu da, u ime Grada, javno i bez dokaza, vrijeđaju i vrše pritisak na pravosudne dužnosnike i pravosuđe u cjelini – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić na press - konferenciji što ju je sazvala 11. svibnja u povodu kaznenih prijava podnesenih protiv njenog zamjenika Milana Bandića, tajnika Vidoja Buluma, dijela članova Poglavartva i odvjetnika Almira Dervišbegovića koji, na temelju punomoći, zastupa Grad.

Kaznene prijave protiv onih članova Poglavarstva koji su glasovali za objavu plaćenog oglasa pod nazivom «Istina je», poznato je, podnijeli su predsjednik Općinskog suda Đuro Sessa i ogranak Udruge sudaca tog suda.

Gradonačelnica se javno ispričala svim pravosudnim dužnosnicima, posebno onima koji su apostrofirani u spornom oglasu i na koje je pokušan ili izvršen bilo kakav pritisak za postupanje u određenom predmetu.

- Kao pravnica, bivša sutkinja i kao osoba, uvijek sam se zalagala, a i nadalje ću to činiti, da se poštuje Ustavom zajamčena neovisnost pravosuđa i trodioba vlasti. Stoga ne mogu prihvatiti to da izvršna vlast primjenjuje metode prisile prema pravosuđu ili bilo kome drugome – riječi su Vlaste Pavić koja je najavila otkazivanje punomoći odvjetniku Dervišbegoviću, koji je, svojim dosadašnjim postupcima, istupima u javnosti, a i podnesenim izvješćem na sjednici Poglavarstva, nanio štetu ugledu Grada i što je rezultiralo podnošenjem kaznenih prijava.
11. svibnja

Gradonačelnica primila u nastupni posjet veleposlanika Ruske Federacije

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 11. svibnja, u nastupni posjet veleposlanika Ruske Federacije Nj.E. Mihaila Aleksejeviča Konarovskoga.

U razgovorima je bilo riječi o prijateljstvu i suradnji između Zagreba i Moskve, te o nedavnom službenom posjetu gradonačelnice Vlaste Pavić glavnome gradu Ruske Federacije u kojemu je boravila na poziv gradonačelnika Jurja Lužkova. Tada je, među ostalim, dogovoreno da će se uoči Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma - na kojemu će zemlja partner biti Ruska Federacija - održati i Dani Moskve u Zagrebu.

Gost je iskazao punu podršku suradnji gradova, posebno dogovoru gradonačelnice Zagreba i G.S. Poltavčenka, opunomoćenog predstavnika predsjednika RF Vladimira Putina u Centralnoj državnoj oblasti o jačim vezama Zagreba s 18 gradova iz te oblasti.
8. svibnja

Izaslanstvo Grada položilo vijence

U povodu Dana oslobođenja Zagreba i Dana pobjede nad fašizmom, izaslanstvo Zagreba: zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, potpiredsjednik Skupštine Vladimir Velnić i članica Gradskog poglavarstva Blanka Sunara, položili su vijence kod spomenika Narodnim herojima na Mirogoju.

Istoga dana, izaslanstvo Gradske četvrti Maksimir položilo je vijenac uz spomenik u Spomen parku Dotršćina.

7. svibnja, 113. sjednica Poglavarstva

Slučaj Zagrepčanka na temeljitu analizu

Gradski ured za imovinsko pravne poslove i pravna služba Gradskog poglavarstva, u suradnji s Državnim odvjetništvom i opunomoćenikom Grada Zagreba odvjetnikom Almirom Dervišbegovićem, temeljito će preispitati pravnu poziciju Grada u vezi sa slučajem «Zagrepčanka» i o tome izvijestiti Poglavarstvo – zaključak je sa 113. sjednice Poglavarstva na kojoj je razmatrano Izvješće o stanju predmeta Zagrepčanka d.d. – u stečaju.

Prema izlaganju zamjenika gradonačelnice Milana Bandića i odvjetnika Dervišbegovića, riječ je o nekretnini koja je stečena na zakonit način na javnoj dražbi, uz korištenje prava prvokupa i uz suglasnost Državnog odvjetništva.

Uz tri glasa protiv i suzdržan glas gradonačelnice Vlaste Pavić, prošao je prijedlog dogradonačelnika Bandića da se u dnevnom tisku u integralnom tekstu objavi oglas o predmetnom slučaju.7. svibnja

Predstavnici Nizozemske fondacije za Centralnu i Istočnu Europu u Uredu za gospodarstvo

Na inicijativu Nizozemske fondacije za Centralnu i Istočnu Europu (CNF – CEE), njihove koordinatore Marianu van Teeffelen i Arna van der Pasa, primili su pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, pročelnik za financije Slavko Kojić i pomoćnik pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Tihomir Majić.

Predstavnici fondacije predstavili su svoju djelatnost koja datira iz 16 stoljeća i svodi se na financijsko praćenje programa nevladinih udruga na području humanitarnih djelatnosti, zdravlja i socijalne skrbi.

U realizaciji programa u glavnome gradu Hrvatske neophodna je suradnja s mjerodavnim gradskim institucijama, a kako je dogovoreno, svojevrstan koordinator bio bi Ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

U razgovorima je naglašeno da Grad i inače podupire razne programe s tih područja, a gosti su kao poseban problem izdvojili iznalaženje adekvatnih poslovnih prostora za djelovanje udruga.
6. svibnja, informacija iz Odjela za promet

Posebna regulacija prometa na raskrižju Slavonska - Heinzelova - Radnička

Zbog početka radova na samoj denivelaciji raskrižja Slavonska-Heinzelova-Radnička na istom se uspostavlja posebna regulacija prometa kako slijedi.

Promet ovim raskrižjem će se odvijati samo u smjeru istok-zapad i zapad-istok, za svaki smjer kretanja po jedan prometni trak.

Sva vozila koja dolaze Heinzelovom ulicom neposredno prije raskrižja sa Slavonskom avenijom upućivati će se u pravcu zapada (obavezno desno), a vozila koja dolaze Radničkom cestom prije raskrižja sa Slavonskom avenijom upućivati će se lijevo u Velikogoričku ulicu.

Zbog ovih radova doći će do privremenih promjena trasa autobusnih linija i to:

1. Linija 217 Kvaternikov trg-Struge-Petruševec naselje u smjeru iz grada voziti će trasom: Kvaternikov trg-Heinzelova-Grada Vukovara-Grada Gospića-Koledovčina-Radnička i dalje redovitom trasom, a u smjeru grada redovitom trasom do Koledovčine, a dalje Koledovčina-Servisna-Slavonska i dalje redovitom trasom.

Na izmjenjenom dijelu trase uspostaviti će se privremena stajališta i to: za smjer iz grada na Ulici grada Vukovara u zoni raskrižja Grada Vukovara-Heinzelova, a za smjer u grad na Koledovčini u zoni raskrižja Radnička-Koledovčina.

2. Linije 216 Kvaternikov trg-Ivanja Reka i 276 Kvaternikov trg-Ivanja Reka-Dumovec prometovati će u smjeru grada redovitom trasom, a za smjer iz grada redovitom trasom do zone raskrižja Ulice grada Vukovara-Heinzelova, a dalje Grada Vukovara-Čavićeva-Servisna i dalje redovitom trasom.

Na izmjenjenom dijelu trase uspostaviti će se privremeno stajalište i to: za smjer iz grada na Ulici grada Vukovara u zoni raskrižja Grada Vukovara-Heinzelova.

3. Linije 107 Žitnjak-Jankomir i 222 Žitnjak-Remetinec prometovati će redovitim trasama, a u zoni radova uspostaviti će se privremena autobusna stajališta (kao zamjena za postojeća koja će se ukinuti zbog zone zahvata radova kod policije i kod hladnjače) na mjestima prelaza prometa iz dva traka u jedan.

Ova regulacija se odnosi na I fazu radova koja će trajati oko dva i pol mjeseca nakon čega će uslijediti II faza, ali se regulacija prometa neće bitno mijenjati.

Umoljavamo vozače da se pridržavaju postavljene privremene regulacije prometa, naputaka prometne policije koja će pojačano u zoni radova kontrolirati i regulirati promet, te da koriste alternativne pravce kretanja, kao što su Držićeva avenija, Ulica grada Vukovara, Ulica grada Gospića, Zagrebačka obilaznica i dr.

Od 4. svibnja

Posebna regulacija prometa zbog denivelacije raskrižja Slavonska – Heinzelova - Radnička

U sklopu priprema za radove na denivelaciji raskrižja Slavonska avenija – Heinzelova, od 4. do 8. svibnja uspostavlja se posebna regulacija prometa po kojoj se iz Heinzelove neće moći ići ravno u Radničku, nego lijevo ili desno u Slavonsku.

U subotu, 8. svibnja, ograničit će se i promet Slavonskom na način da će funkcionirati samo jedna traka u svakome smjeru.

Autobusna linija br. 217, do 8. će svibnja iz smjera Kvatrića prometovati izmijenjenom trasom: Kvaternikov trg – Heinzelova – Av. grada Vukovara – Grada Gospića – Koledovčina – Radnička i dalje redovitom trasom. U obrnutom smjeru, trasa se ne mijenja.

3. svibnja, press konferencija u Zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša

Stručnjaci iz šest europskih gradova na radionici Neboderi u Europi

U četvrtak i petak, 6. i 7. svibnja u Starogradskoj vijećnici, na međunarodnoj radionici pod nazivom «Neboderi u Europi», okupit će se eminentni urbanisti, arhitekti, prometnjaci i drugi relevantni stručnjaci koji će slušati i raspravljati o iskustvima gradskih institucija Beča, Pariza, Berlina, Londona, Varšave i Budimpešte.

Najava je to s press konferencije održane 3. svibnja u Zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša, na kojoj su izražena očekivanja prema kojima bi rezultati skupa poslužili kao stručna podloga za izmjene i dopune GUP-a Zagreba.

Prema riječima pročelnice Anke Mrak Taritaš, Zavod priprema projekt koji bi definirao područja i uvjete gradnje visokih građevina u Zagrebu, a predstavnici pozvanih gradova prikazati će cjeloviti proces, od investicijskog interesa i donošenja stručne odluke do realizacije.

Od 2. do 5. svibnja u Parizu

Gradonačelnica na Kongresu ujedinjenja «Međunarodne unije lokalnih vlasti» sa «Svjetskom organizacijom ujedinjenih gradova» u novu organizaciju «Ujedinjeni gradovi i lokalne vlade»

Gradonačelnica Vlasta Pavić boravi, od 2. do 5. svibnja, u Parizu, na Kongresu ujedinjenja «Međunarodne unije lokalnih vlasti» sa «Svjetkom federacijom ujedinjenih gradova» (FMCU), u novu organizaciju koja će, pod nazivom «Ujedinjeni gradovi i lokalne vlade» posebnu pozornost posvetiti međunarodnoj ulozi gradova.

Kongres je okupio više od 2000 gradonačelnika i izabranih lokalnih dužnosnika iz cijelog svijeta, a na svečanosti otvaranja, 2. svibnja, sudionicima su se obratili predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac, gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoë i predsjednik Republike Portugal, bivši gradonačelnik Lisabona i predsjednik FMCU-a Jorge Sampalo.

Bogati program Kongresa obuhvaća tri radionice: o lokalnom održivom razvoju u svijetu globalizacije, o decentralizaciji i lokalnoj demokraciji, te o suradnji i diplomaciji kao izazovu za gradove i zajednice.

Pokretanje organizacije Ujedinjeni gradovi i lokalne vlade krenulo je u siječnju 2004., kada su postojeće organizacije lokalnih samouprava – Internacionalna unija lokalnih vlada (IULA),

Organizacija ujedinjenih gradova (UTO) i Metropolis – ujedinile svoje mreže gradova i nacionalnih udruga lokalne samouprave u jedinstvenu organizaciju.

Nova se organizacija temelji na tri načela: obrani i promociji demokracije, lokalnoj samoupravi i decentralizaciji usluga za građane.

To je najveća organizacija gradova i lokalnih vlada u svijetu sa članicama u više od 100 zemalja. Predstavlja sve oblike lokalnih uprava – velike i male, ruralne i urbane – braneći njihove interese na globalnoj razini i rješavajući ključna pitanja za budućnost gradova i građana.

Organizacija «Ujedinjeni gradovi i lokalne vlade» sa sjedištem u Barceloni, partner je Ujedinjenih naroda za pitanja lokalne uprave, a predsjedništvo sastavljeno od tri gradonačelnika iz različitih svjetskih regija bit će izabrano 5. svibnja.