clanak False

Kolovoz 2004.

19.04.2017.
 

31. kolovoza na Trgu bana Jelačića - više od 50 tisuća ljudi dočekalo Hrvatsku rukometnu reprezentaciju - svjetske prvake i dvostruke olimpijske pobjednike.

Od 31. kolovoza do 2. rujna

Izaslanstvo Zagreba u Tirani

Na poziv gradonačelnika Tirane, Edija Rame, od 31. kolovoza do 2. rujna, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić službeno će boraviti u Tirani.

U izaslanstvu Grada Zagreba biti će i pročelnica Zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša Anka Mrak Taritaš, te pročelnik Ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević, službeno će boraviti u Tirani.

U sklopu službenog susreta predstavnika glavnih gradova Republike Hrvatske i Republike Albanije, predviđeni su razgovori o kulturnoj i o suradnji na području razvoja grada i javne infrastrukture.

U srijedu, 1. rujna, u Gradskoj vijećnici Grada Tirane, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i gradonačelnik Tirane Edi Rama potpisati će Deklaraciju o suradnji dvaju gradova, nakon čega je predviđena press konferencija.gradilište MSU

Meštrovićev trg - Zapruđe

Vatrogasni dom - Jakuševec

28. kolovoza, obilazak GČ Novi Zagreb – istok

Na bazenu Utrina – platforma za hendikepirane

Do kraja godine biti će dovršena betonska konstrukcija budućeg Muzeja suvremene umjetnosti, da bi 2005. počelo uređivanje pročelja i početak završnih radova koji bi trebali završiti do kraja 2006.

Čulo se to, 28. kolovoza, na gradilištu Muzeja u prigodi obilaska GČ Novi Zagreb – istok.

Sljedeća destinacija - Meštrovićev trg u Zapruđu, uređenje kojega je počelo u svibnju, s rokom završetka od 400 dana. Sudionici obilaska čuli su i o izgradnji parkirališta s oborinskom odvodnjom u Ul. B. Magovca, a na bazenu u Utrinama svjedočili su puštanju u pogon nove platforme za hendikepirane, jedinstvene u Zagrebu i Hrvatskoj.

Stari vatrogasni dom u naselju Jakuševec, čulo se, broji posljednje dane. U planu je, naime njegovo rušenje i izgradnja novoga za koji je ovih dana ishođena lokacijska dozvola.
25. kolovoza, 128. sjednica Gradskog poglavarstva

Sljedeći tjedan predstavljanje 26 novih ZET-ovih autobusa

Na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, 25. kolovoza, Poglavarstvo je, kao prijedlog za Skupštinu razmatralo poslovna izvješća direktora gradskih trgovačkih društava za 2003. prema podacima konačnih obračuna. Kako je izložio pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, prvi put unatrag desetak godina, sva su društva poslovala pozitivno, a ukupna dobit iznosi 108,5 milijuna kuna.

Jednoglasno, odobrena je financijska pomoć ZET-u od 10,6 milijuna kuna za otplatu kredita. Dio tih sredstava usmjerit će se za nabavku autobusa, a prema najavi, već sljedeći tjedan planira se predstavljanje 26 novih autobusa marke Mercedes. Drugi dio potpore predviđen je za plaćanje anuiteta po drugoročnomkreditu za projektno financiranje za izgradnju – rekonstrukciju pet tramvajskih motornih kola, dok je preostali dio namijenjen za Program obnove tramvajskoj podsustava.

800 tisuća kuna za Višeosjetilni park na Jarunu

Na sjednici je odobreno da Grad i njegovo trgovačko društvo Zrinjevac potpišu ugovor o financiranju Višeosjetilnog parka na Jarunu. Iz proračunskih će se 800 tisuća kuna sufinancirati zemljani radovi i izgradnja hodnih površina, a pro čelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, najavljuje da bi Park trebao biti zgotovljen do proljeća sljedeće godine.

Dani Moskve u Zagrebu

Iz tekuće pričuve, za realizaciju Dana Moskve u Zagrebu koja će se održavati od 13. do 19. rujna na raznim gradskim prostorima, odob rena je financijska potpora u iznosu od 980 tisuća kuna.

Riječ je o manifestaciji dogovorenoj Sporazumom o suradnji gradova Moskve i Zagreba, te Ugovorom u kulturnoj suradnji, a u bogatom programu sudjelovati će stotinjak ruskih umjetnika.

U nastavku sjednice donesen je Zaključak o osnivanju i imenovanju Stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave izravnom pogodbom za ugovaranje radova na izgradnji zamjenskog objekta pod nazivom Centar za umjetnu pužnicu i nove tehnologije u SUVAG-u.

U sklopu paketa pod nazivom priprema zemljišta, donesen je Zaključak o kupnji zemljišta zbog pripreme proširenja groblja Markovo polje u Sesvetama.
25. kolovoza, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

Danas u promet puštena pruga u Držićevoj – sutra u Ilici

Na prvoj press konferenciji nakon godišnjih odmora, a u povodu jutrošnjeg puštanja u promet tramvajske pruge u Držićevoj, od Branimirove do Vukovarske, gradonačelnica Vlasta Pavić za sutra je najavila otvaranje za promet Ilice, te se, putem kraće prezentacije osvrnula i na druge ljetne prometne investicije u Zagrebu, ukupne vrijednosti više od 250 milijuna kuna.

- Nećemo pojedinačno otvarati prometnice, nego na ovaj način izvijestiti Zagrepčane o onome što je učinjeno i koliko je u to utrošeno – rekla je gradonačelnica, naglasivši da je za rekonstrukciju tračnica u Držićevoj, Ksaverskoj, Ilici, Savskoj i u Aveniji Dubrovnik invenstiran 31 mil ijun kuna.

Početkom listopada počinje rekonstrukcija 700 metara pruge u Horvaćanskoj, a prema najavi gradonačelnice, tramvajski se promet neće zaustavljati, jer će se popravci odvijati noću.

Detalje s presice pogledajte u power - point prezentaciji koju možete skinuti lokalno na svoje računalo.

Od 25. do 27. kolovoza

Izaslanstvo Zagreba u Sarajevu

Kao nastavak suradnje između glavnih gradova RH i BiH, izaslanstvo Zagreba predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić i u sastavu: Ladislav Prežigalo, član Poglavarstva i pročelnik u Uredu za gospodarstvo i Andrea Zlatar, članica Poglavarstva za kulturu, od 25. do 27. kolovoza službeno će boraviti u Sarajevu.

Program službenog posjeta Sarajevu, među ostalim, obuhvaća razgovore predstavnika dvaju gradova u sarajevskoj Gradskoj upravi, s temom razmatranja mogućnosti o jačanju gospodarske i kulturne suradnje.

U petak, 27. kolovoza, u 12,15 sati u prostorima Gradske uprave Grada Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić i gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić održati će press konferenciju.
23. kolovoza u Domu za starije i nemoćne Medveščak

100. rođendan Marije Čavljak

U društvu rodbine, prijatelja i djelatnika Doma za starije i nemoćne Medveščak, 23. kolovoza, Marija Čavljak proslavila je svoj 100. rođendan u Domu u kojemu boravi već 14 godina.

Nakon što je ugasila rođendansku svjećicu, u rezanju torte pomogli su joj zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i član Poglavarstva za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar.
Gradilište sabirnog kolektora na Brezovičkoj cesti

Vodosprema u Kupinečkom Kraljevcu

Karmel - Brezovica

21. kolovoza

Gradski oci u Brezovici

U organizaciji Službe za mjesnu samoupravu, prošle subote, 21. kolovoza, na redu je bio obilazak Gradske četvrti Brezovica koja broji oko 11 tisuća stanovnika sa zajedničkom željom da se i do njih proširi gradska vodoopskrbna mreža, te riješi odvodnja otpadnih voda.

Ove je godine izgrađena vodosprema u Kupinečkom Kraljevcu kapaciteta 400 m3/sec, u što je utrošeno oko 3,2 milijuna kuna. No, da bi pitka voda doista potekla iz svih slavina tamošnjh naselja, treba izgraditi precrpnu stanicu, cjevovode i mrežu, za što je realan rok, rečeno je, oko četiri godine.

Na Brezovičkoj cesti gradi se sabirni kolektor odvodnje, što je, pak, preduvijet za kvalitetnu kanalizacijsku mrežu, u ovogodišnje investicije ubrojena je zgrada mjesne samouprave u Kupinečkom Kraljevcu, a prema riječima Stjepana Ferina, predsjednika GČ Brezovica, neophodna je i rekonstrukcija većine postojećih prometnica i izgradnja oko 70 kilometara novih cesta s nogostupima.

Sudionici obilaska na licu su se mjesta mogli uvjeriti u potrebu hitne obnove zdravstvene stanice u Horvatima koja nije uređivana unatrag tri desetljeća. Za petstotinjak pacjenata u jednoj prostoriji brinu jedan liječnik i jedna medicinska sestra.

Pokraj ambulante smještena je i osnovna škola koja također «žudi» za brojnim popravcima.

U obilasku Brezovice nezaobilazan je Karmel, samostan sestara Karmelićanki koje su zahvalile zamjeniku gradonačelnice Milanu Bandiću sa suradnicima na uređivanju pristupnog perivoja i okoliša samostana, te se ugodno iznenadile doznavši da će njihova biblioteka uskoro biti bogatija za jedno računalo.
23 i 24. kolovoza

325 djece iz socijalno ugroženih obitelji kreće na ljetovanje u Savudriju i Dugu Uvalu

U organizaciji Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ove je godine organizirano besplatno ljetovanje za djecu socijalougroženih obitelji, njih ukupno tri tisuće.

U ponedjeljak, 23. kolovoza, grupa od 290 mališana kreće na ljetovanje u odmaralište u Savudriji, a dan kasnije, 24. kolovoza, njih 35 u Dugu Uvalu.

Ljetovanje uključuje besplatni prjevoz, smješaj i prehranu, te brojne aktivnosti i programe uz stručno vodstvo u odmaralištima trgovačkog društva Vladimir Nazor na lokacijama Stoimena - Crikvenica, Veli Jože - Savudrija, Cvrčak - Duga Uvala, Zlatokrila - Veli Lošinj i Loda - Skradin.
20. kolovoza

Počela distribucija besplatnih udžbenika

Od 20. do 31. kolovoza, milijun besplatnih udžbenika za koje je Grad iz Proračuna izdvojio 33,9 milijuna kuna, biti će distribuirano u 119 zagrebačkih osnovnih škola koje pohađa 68 tisuća učenika.

Čulo se to, 20. kolovoza u paviljonu 23 Zagrebačkog velesajma iz kojega su krenuli kamioni s kompletima knjiga ukupne težine čak 220 tona.

- Ovo je druga školska godina u kojoj Zagreb kupuje udžbenike za svoje osmoškolce i slobodno možemo zaključiti da je projekt zaživio i da nipošto neće stati – komentirao je zamjenik gradonačenice Milan Bandić u paviljonu 25 Zagrebačkog velesajma, nekoliko minuta prije no što je prvi kamion s knjigama krenuo u distribuciju , a prva adresa na koju su stigli udžbenici bila je OŠ Žitnjak.

Osim zamjenika gradonačelnice i novinara, prve udžbenike do škole Žitnjak u I Petruševcu, pratili su i članica Poglavarstva za obrazovanje i šport Ljiljana Kuhta, pročelnik u Uredu za obrazovanje i šport Ivica Lazanja, te komercijalni direktor u Narodnim novinama.Najavljujemo:

20. kolovoza počinje isporuka besplatnih udžbenika

U petak, 20. kolovoza počinje isporuka besplatnih udžbenika za 119 zagrebačkih osnovnih škola koje pohađa oko 68 tisuća učenika.

Podsjetimo, u srpnju ove godine, Poglavarstvo je donijelo Zaključak o sklapanju Ugovora s Narodnim novinama o nabavi obeznih udžbenika za učenike svih osnovnih škola u Zagrebu za školsku godinu 2004./05. S obzirom da su ispunjeni svi uvjeti za početak isporuke, ona počinje sutra iz paviljona 23 na Zagrebačkom velesajmu, a Osnovna škola Žitnjak u I. Petruševcu, prva je adresa na koju će, još tijekom prijepodneva stići udžbenici.
Uređivanje okoliša uz sjevernu maksimirsku tribinu

U sklopu dovršetka sjeverne tribine na Stadionu Maksimir, ovih se dana uređuje okoliš, a do kraja rujna, kako doznajemo u mjerodavnom uredu, trebali bi biti gotovi i radovi na vodoopskrbi i odvodnji vrijed ni 1,7 milijuna kuna.

Dovršetak sjeverne tribine ne znači i kraj radova. U prvoj se fazi, naime, planira i dovršetak zapadne tribine s krovom i komunalnom infrastrukturom.
4. kolovoza 2004. u Gradskom poglavarstvu

Milan Bandić primio Michaela Atkinsona, državnog odvjetnika Južne Australije

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić razgovarao je, danas, u Gradskom poglavarstvu, s Michaelom Atkinsonom, državnim odvjetnikom Južne Australije, zastupnikom u Parlamentu Južne Australije i ministrom pravosuđa, zaštite potrošača i multikulturalnih poslova, te članovima izaslanstva te države.
Poželjevši im dobrododošlicu , zamjenik gradonačelnice informirao je goste o Zagrebu, planovima i problemima koje rješava lokalna vlast. Razgovor se vodio o problemu prometa, planiranju, načinu financiranja gradske infrastrukture, privatizaciji gradskih trgovačkih društava.
Iznoseći veoma povoljne dojmove o Zagrebu gosti su se zanimali za korištenje velikih turističkih potencijala grada. Zamjenik gradonačelnice složio se s konstatacijom o velikim turističkim mogućnostima, ali i dodao da za to treba što prije sagraditi kongresni centar i od Zagrebačke zračne luke stvoriti glavni zračni most za ovaj dio Europe, za što postoje planovi realizacija kojih treba početi uskoro.
Goste je posebno zanimao i politički i pravni sustav, način biranja gradske i regionalne vlasti, odnos državne i lokalne vlasti, te poseban položaj Zagreba kao glavnoga grada.
Obojica sugovornika složili su se o tome da hrvatska dijaspora u Australiji jest i može biti još više most koji dodatno povezuje dvije zemlje i njihove regije, te istaknuli obostranu otvorenost za suradnju na svim područjima zajedničkog interesa.
U organizaciji Veleposlanstva Australije gospodin Atkinson će u našoj zemlji boraviti od 3. do 9. kolovoza, a osim Zagreba posjetit će Osijek, Vukovar, Split, Zadar i Dubrovnik. Osim s predstavnicima gradova očekuju se susreti s predstavnicima nekoliko ministarstava.
Razgovorima u Gradskom poglavarstvu prisustvovali su i Vini Caccarello, zastupnica u Parlamentu Južne Australije, Georg Karzis, savjetnik, Anna Georga, veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj i Kevin McDonald prvi tajnik i konzul.Delegacija Grada Zagreba polaže vijenac u povodu Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti

U četvrtak, 5. ožujka 2004., delegacija Grada Zagreba u sastavu: g. Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice, gđa Morana Paliković Gruden, predsjednica Gradske skupštine, mr. Davorin Tepeš, potpredsjednik Gradske skupštine i gđa Vlasta Ivčević, načelnica Odjela za branitelje Grada Zagreba u povodu Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti položit će vijenac na Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju.

Nakon polaganja vijenca, delegacija će zapaliti svijeću na grobu prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te će biti nazočna na Euharistijskom slavlju u zgradi Vojnog ordinarijata na Ksaverskoj cesti.
Obavijest Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb

Od 9. kolovoza - Isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima koju Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba daje za kolovoz 2004., započinje preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 9. kolovoza 2004.
Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 9. do 20. kolovoza 2004.
Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, ako im je visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednaka ili manja od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev i potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike mirovina kojih je ostvarena u Republici Hrvatskoj.
Ako pomoć nije podignuta u poštanskim uredima može se, od 23. do 31. kolovoza 2004., podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.
Nakon 31. kolovoza 2004. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.
Napominjemo da će pomoć za kolovoz biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno sa 31.prosincem 2003., potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzevši one s opravdanim razlogom (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u Gradski ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.

2. kolovoza

Počeli radovi na obnovi pruge u Ilici

Činjenicu da mnogi Zagrepčani godišnje odmore provode izvan grada najbolje koriste građevinari. Osim gradnje novog križanja Heinzelove, Slavonske i Radničke, rekonstrukcije Tkalčićeve, obnove gornjeg sloja asfalta na Aleji Bologne u dužini od tri kilometra (za dan ili dva treba biti dovršeno), rekonstrukcije pruge u Držićevoj, od Branimirove do Avenije Vukovar, od danas i Ilica postaje gradilište. Obnova betonskih ploča i tramvajskih tračnica trajat će do početka školske godine.
Aleja Bologne pred završetkom

Tkalčićeva

Gradnja nadvožnjaka na Slavonskoj...

...prema planu

Držićeva

Tek započeli radovi u Ilici