clanak False

Ožujak 2004.

19.04.2017.
 31. ožujka, konferencija za novinare nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima

Gradska trgovačka društva u 2003. poslovala s dobiti

Na današnjim sjednicama skupština 13 trgovačkih društava u vlasništvu Grada direktori su predočili poslovna izvješća na temelju prethodnih podataka godišnjeg obračuna prema kojima su poslovnu 2003. godina završili s pozitivnim saldom.Tako su sva društva, njih 23, poslovala pozitivno, a taj bi se trend trebao nastaviti i ove godine, istaknuo je, nakon sjednica skupština, presjednik Skupštine u trgovačkim društvima i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Posebno je naglasio činjenicu da je u većini trgovačkih društava zabilježen i porast investicija. Ukupni zbirni prihod svih trgovačkih društava za 2003. iznosi 3,621 milijardu kuna, a ukupni rashod je 3,485 milijardi. Ostvarena dobit, prema prethodnim izvješćima direktora, iznosi 134,57 milijuna kuna. U svim društvima zaposleno je 12363 radnika – 150 manje nego u prethodnom razdoblju.
30. ožujka u Gradskom poglavarstvu

Veće plaće djelatnicima u kulturi

Dogovor predstavnika Grada Zagreba i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi te Sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske o povećanju osnovice za izračun osnovne mjesečne plaće na brutoiznos od 2581,00 kunu, danas je i formalno potvrđen u Gradskom poglavarstvu potpisivanjem Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture Grada Zagreba.Osnovica je veća za 150,00 kuna , a primjenjuje se od 1 siječnja 2004. Potpisujući Ugovor, Gradonačelnica je zahvalila svima koji su pridonijeli uspješnom završetku pregovora i rezultatu što ga i sindikati i Grad ocjenjuju pozitivnim pomakom. Predstavnice sindikata Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i Đurđica Pugelnik, predsjednica Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske posebno su naglasile visoku razinu socijalnog dijaloga i razumijevanja pozicija jedne i druge strane.
29. ožujka u gradskoj palači Dverce

Veleposlanik Albanije kod gradonačelnice Zagreba

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je Nj.E. Arbena Cicija, veleposlanika Republike Albanije u Republici Hrvatskoj koji joj je uručio službeni poziv gradonačelnika Tirane Edija Rame da posjeti Tiranu.

Na radnom sastanku u Dvercu bilo je riječi, među ostalim, o važnosti suradnje glavnih gradova u razvoju odnosa između Republike Hrvatske i Republike Albanije.

29. ožujka u gradskoj palači Dverce

Stipendije za 78 zagrebačkih studenata

Iz ruku gradonačelnice Vlaste Pavić, njenog zamjenika Milana Bandića i pročelnika za obrazovanje i šport Ive Lazanje, 29. je ožujka u palači Dverce, 78 studenata s prosjekom ocjena najmanje 4,00, dobilo odluke o Stipendijama Grada Zagreba za akademsku godinu 2003./04.

Stipendija je uvedena školske godine 1992./93., a dosad ih je dodijeljeno ukupno 1206: 543 učenicima i 663 studentima.

Od 1. travnja, nova komunalna usluga

1,734 kune po kubnome metru pročišćene vode

Od 1. travnja, kada se pušta u pogon mehanički dio Centralnog pročistača otpadnih voda Grada Zagreba, uvodi se nova komunalna usluga - naknada za pročišćavanje vode, koja će se naplaćivati putem trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja na jedinstvenoj uplatnici.

Nakon što je odobri Poglavarstvo, tarifa nove komunalne usluge za domaćinstva iznosila bi 1,734 kune (bez PDV-a) po kubnom metru isporučene vode, što bi na primjeru prosječne mjesečne potrošnje od 16 kubika značilo 33,74 kune.

Za gospodarstvo, cijena bi iznosila 7,026 kuna po kubnome metru, koliko bi plaćali i korisnici industrijskih zdenaca.
29. ožujka, press konferencija nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima

Nakon niza godina pozitivan trend u poslovanju

Prema poslovnim izvješćima direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada sva su društva, njih 23, poslovala pozitivno, a taj se trend treba nastaviti jer ni u 2004. neće biti poskupljenja cijena komunalnih usluga – rezimirao je nakon sjednica skupština 10 trgovačkih društava (komunalci i Zagrebparking) presjednik Skupštine u trgovačkim društvima i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, najavivši za 31. ožujka sjednice skupština za preostalih 13 društava.

Osim informacije o poslovanju i ukupnom dobitku od 134 milijuna kuna, te o povećanju investicionih aktivnosti, na presici su izdvojena Gradska Groblja koja će 1. travnja dobiti novu direktoricu, Ljerku Ćosić.
Od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja

Obnova rasvjete u tunelu na Aleji Bologne

Zbog zamjene dotrajale i ugradnje nove javne rasvjete od subote, 27. ožujka u podne, do četvrtka, 1. travnja, također u podne, za promet će biti zatvoren tunel na Aleji Bologne kod Podsusedskog mosta.

Promet će se u tih šest dana, koliko će trajati radovi, odvijati dvosmjerno južnim kolnikom Aleje Bologne. Kako bi se promet i dalje normalno odvijao bit će postavljena privremena prometna regulacija, a prometna će policija pojačano kontrolirati i regulirati promet u široj zoni radova.


Od 25. do 27. ožujka u Ljubljani

Gradonačelnica Zagreba na VII. Konferenciji gradonačelnika glavnih gradova zemalja kandidata za pristup EU

Gradonačelnica Vlasta Pavić sudjelovat će na VII. konferenciji gradonačelnika glavnih gradova zemalja kandidata za pristup EU, te Beča i Berlina koja će se održavati u Ljubljani od 25. do 27. ožujka.

Na Konferenciji koja će se održati pod nazivom «Glavni gradovi za proširenje EU-a» raspravljat će se o područjima suradnje između gradova i o strategiji proširene Europe.

Sudionike Konferencije primit će predsjednik Republike Slovenije Janez Drnovšek, a skup će pozdraviti predsjednik Nacionalnog parlamenta Republike Slovenije Borut Pahor.
23. ožujka, 105. sjednica Poglavarstva

Umjesto 156, od 1. travnja nedjeljom i blagdanom, otvoreno 184 trgovina

Umjesto 156, u Zagrebu će, od 1. travnja, nedjeljom i blagdanima, raditi 184 trgovine – suglasili su se članovi Poglavarstva na 105. sjednici, nakon obrazloženja iz Ureda za gospodarstvo koji je, u suradnji s gradskim četvrtima, predložio izmjene postojeće naredbe o rasporedu dežurstava. Kako se čulo, praksa je pokazala da dosadašnji raspored nije ujednačen te da, u pojedinim četvrtima, istu nedjelju radi više prodavaonica, a sljedeću niti jedna.

Inače, veći će broj trgovina nedjeljom i blagdanima raditi u Sesvetama, na Peščenici, u Novom Zagrebu – istok i zapad, Brezovici, u Podsusedu i u Vrapču. Tamo je, naime, opskrba stanovništva otežana zbog slabije prometne povezanosti i teritorijalne udaljenosti prodavaonica.

Za travanjsko zasjedanje Skupštine izvješće o dodjeli gradskih prostora i stanova udrugama i političkim strankama

Na prijedlog Kluba gradskih zastupnika Hrvatskog bloka, Gradsko će poglavarstvo za sljedeću sjednicu Skupštine pripremiti izvješće o tijeku gradnje bazena u Utrinama. Istom je prigodom dano negativno mišljenje o prijedlogu zastupnika Metzingera o izmjeni i dopuni Odluke o zakupu poslovnog prostora. Drugi je, pak, prijedlog istog zastupnika prihvaćen i proširen: za sljedeću sjednicu Gradske skupštine mjerodavni će ured dostaviti izvješće o dodjeli gradskih prostora i stanova udrugama i političkim strankama, zaključno s danom 1. travnja 2004., koje će poslužiti za utvrđivanje kriterija.

Na jesen pred Poglavarstvom izmjene i dopune GUP-a Sesveta

Zavod za planiranje, Ured za prostorno uređenje i Zavod za zaštitu spomenika upravo rade na prijedlogu zaključka o utvrđivanju zona bespravne gradnje na temelju orto – foto snimke iz 2003. Za prvu jesensku sjednicu Poglavarstva Zavod za planiranje pripremit će prijedlog zaključka o upućivanju na javnu raspravu izmjena i dopuna GUP-a Sesveta, a, među ostalim, Ured za opću upravu provodi analize potrebne za izmjene i dopune ustrojstva i djelokruga gradskih upravnih tijela. Ovo je tek djelić izvršenih obveza Poglavarstva i gradskih upravnih tijela iz akata Skupštine pregled kojih je prihvaćen na sjednici na kojoj su verificirani odgovori na 19 zastupničkih pitanja.

Raspravu je izazvala točka dnevnog reda o kupnji zemljišta u vlasništvu tvrtke Medika, omeđenog Pierottijevom sa zapada, Jukićevom s juga i hotelom Opera s istoka. Riječ je o investiciji od 12,877 milijuna kuna i mogućoj lokaciji za gradnju budućega Kongresnog centra.

150 kuna veća osnovica plaće u kulturi

Na sjednici je prihvaćeno pokroviteljstvo nad Svjetskim prvenstvom u sinkroniziranom klizanju koje će se održavati u travnju i okupiti 600 klizača iz 20 zemalja.

Odobrena je isplata 400 kuna kao jednokratna naknada za uskrsne blagdane za zaposlene u gradskim uredima, službama, zavodima i vrtićima, a Zaključkom o izmjeni Kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture, osnovica plaće povećana je za 150 kuna.
22. ožujka, sjednice skupština u trgovački društvima

32 ponude za direktora Gradskih grobalja

Presica nakon sjednica skupština u trgovačkim društvima uglavnom je prošla u znaku aktualne situacije u Robnim terminalima koji su ovih dana pred Visokim trgovačkim sudom izgubili spor s tvrtkom Java, a u vezi sa - po mišljenju Uprave društva - štetnim aneksom ugovora što ga je potpisao bivši direktor. Zato je Uprava Robnih terminala obvezana da pokuša spriječiti gubitak spora, a Skupštini će dostaviti zapisnik o primopredaji bivšeg i sadašnjeg direktora, te fotokopiju kaznene prijave protiv bivšeg direktora.

Društvu Sljeme – Medvednica dopuštena je dopuna djelatnosti s poslovima mjenjačnice, što je pojašnjeno činjenicom da je u njegovu sastavu i hotel Tomislavov dom, a Vodoopskrba i odvodnja će na Grad prenjeti pravo vlasništva radi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa za lokaciju prve etape rekonstrukcije križanja Slavonska – Heinzelova - Radnička.

- Na natječaj za direktora Gradskih grobalja u roku je pristiglo 38 ponuda od kojih su 32 udovoljavale traženim uvjetima – izvijestio je predsjednik skupština u trgovačkim društvima Ladislav Prežigalo, dodavši da će kandidate Skupštini predložiti mjerodavno povjerenstvo.

Istoga dana održane su sjednice Čistoće, ZGOS-a, Zoološkog vrta, Autobusnog kolodvora i Vodoopskrbe i odvodnje, a na zajedničkoj su sjednici, već uobičajeno, prihvaćene financijske pomoći u ukupnom iznosu od 202 tisuće kuna, od čega će se 100 tisuća usmjeriti u realizaciju projekta Pročišćavanje otpada voda membranskim tehnikama što ga provodi Prehrambeno – biotehnološki fakultet.
Subota, 20. ožujka – u nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, njenog zamjenika Milana Bandića, predsjednice Gradske skupštine Morane Paliković Gruden, drugih predstavnika Grada, političara i brojnih građana, na Cvjetnom su trgu održane dvije manifestacije: Dan narcisa i parada oldtajmera.

Dan narcisa, poznato je, posvećen je oboljelima od raka, a novac prikupljen od prodaje cvijeća koristit će se za rano otkrivanje raka dojke od koje je bolesti prošle godine u Hrvatskoj oboljelo oko 2500, a umrlo 900 žena. Inače, narcis je u cijelome svijetu odabran kao simbol buđenja života i nade.

Parada oldtajmera organizirana je u okviru etablirane velesajamske priredbe Zagreb Auto Show, kao obilježavanje 80. obljetnice Auto salona u Zagrebu.


18. ožujka, 104. sjednica Gradskog poglavarstva

Uskoro 27 detaljnih planova

Poglavarstvo je na 104. sjednici utvrdilo 27 prioritetnih detaljnih planova uređenja za područje Zagreba (21) i Sesveta (šest). Prema pojašnjenju pročelnice za planiranje Anke Mrak Taritaš izrada svih 27 planova kreće odmah.

I druga točka dnevnog reda odnosila se na planiranje. Utvrđeni su programi za izradu urbanističkih planova uređenja – Staro Trnje, Savica za zonu Prisavlje – Ul. V. Ruždjaka – planirana Strojarska i za Peščenicu – sjever – Štrigina.

Utvrđen je program za izradu detaljnog plana uređenja javne gradske površine – tematska zona park Držićeva, te za provedbu nhatječaja za gradnju novih građevina u Stenjevcu, južno uz Samoborsku cestu. Bez glasa protiv prihvaćen je Program za izradu javnog natječaj za park Savica, za blok Radnička – Zoranićeva – Supilova – Bunićeva i za idejno rješenje zamjenske poslovne građevine u Preradovićevoj 11.

Napokon, prihvaćen je i program za natječaj za Ustanovu za hitnu medicinsku pomoć u Heinzelevoj 88, na koju se posebno osvrnuo pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar, zahvalivši kolegici Taritaš na brzini reakcije u realizaciji tog ključnog projekta.

Zagrepčani s aktualne liste za gradske stanove, od rednog broja 211 do 254, uskoro će dobiti ključeve svojih stanova - odluka je sa sjednice na kojoj je prethodno prihvaćen Prijedlog o izmjeni konačne liste reda prvenstva što ga je utvrdilo Povjerenstvo za provjeru dodjele gradskih stanova, a vodi ga članica Poglavarstva Sonja Kostić.

U nastavku sjednice imenovan je komunalni redar za dimnjačarske poslove, dana prethodna suglasnost Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba na stjecanje vatrogasnih vozila i opreme, te, među ostalim, dodijeljeni prostori na korištenje Bad Blue Boysima i Udruzi Ive Majoli.15. ožujka

Počinje obnova tramvajske pruge u Savskoj

U ponedjeljak, 15. ožujka počinje obnova tramvajske pruge u Savskoj, na dionici od Selske do Prisavlja. Riječ je o prvoj etapi radova koji bi trebali biti dovršeni do 20. travnja.

Do tada će se tramvajski i automobilski promet iz smjera Ljubljanska odvijati po tramvajskoj pruzi, dok će se kolnička traka koristiti za vozila koja dolaze sa Savskog mosta.

Iz mjerodavnog gradskog ureda apeliraju na vozače da koriste alternativne pravce prema Novom Zagrebu: Ljubljansku, Selsku, Jadranski most ili Slavonsku, Most Slobode i Av. V. Holjevca.

U sklopu druge etape uredit će se pruga od Prisavlja do Odranske.

11. ožujka, 100. sjednica Poglavarstva

Gradska uprava prema ISO standardima?

Grad i Tehnološki park sklopit će ugovor o pružanju konzultantske usluge za uspostavu ISO standarda 9001:2000 u Gradskom uredu za gospodarstvo - zaključeno je na 100. sjednici Poglavarstva i dogovoreno da će već za sljedeću sjednicu biti pripremljen isti prijedlog za Ured za graditeljstvo, a u konačnici i za cijelu gradsku upravu.

Sukladno zakonskim odredbama, Poglavarstvo je osiguralo prostore za rad pet vijeća nacionalnih manjina: mađarske, albanske, crnogorske, makedonske i srpske, a među ostalim, doneseno je 12 zaključaka o kupnji POS stanova u Oporovečkoj ulici.

Na sjednici je osnovana i imenovana Radna skupina koja će izraditi nacrt prijedloga poticajnih mejra populacijske politike u Gradu, a rezultat se očekuje za tri mjeseca.

Isplata pomoći umirovljenicima od 10. ožujka

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec ožujak 2004., započet će preko Hrvatske pošte u srijedu, 10. ožujka 2004.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 10. do 23. ožujka 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 24. do 31. ožujka 2004., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 31. ožujka 2004. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec ožujak biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.

8. ožujka

U sljedećih pet godina obnova 115 zaštićenih zgrada

Uz prigodnu izložbu, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo predstavilo je, 8. ožujka, u auli Gradskog poglavarstva prošireni Program obnove zagrebačkih pročelja, po kojemu bi tijekom 2004. trebalo biti obnovljeno njih 35.

Kako je naglasio Stjepan Črnjak, direktor GSKG-a, kroz taj se program, osim pojačane sigurnosti ljudi, postiže ljepši izgled Grada, a realizaciju, s 25% učešća u ukupnoj investiciji pomaže Gradsko poglavarstvo.

- U tu je svrhu za ovu godinu osigurano 27 milijuna kuna – rekao je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić naglasivši da provedba Programa u prvome redu ovisi o vlasnicima zgrada. Podsjetio je na mogućnost koju je Grad ponudio suvlasnicima - dodatno sufinanciranje obnove u iznosu od 30% ukupne vrijednosti radova, ako se istodobno obnavljaju ulično i dvorišno pročelje.

Ove je godine, pak, promoviran novi Program sufinanciranja obnove registriranih i preventivno zaštićenih zgrada. Petogodišnji program obuhvaća 115 zgrada čiju će obnovu Grad sufinancirati u iznosu od 50% ukupne vrijednosti radova.
6. ožujka

Vratimo život na obale Save

U organizaciji veslačkih klubova Jarun i Sava, a pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva, u subotu, 6. ožujka, u Boćarskom domu, održana je cjelodnevna akcija Vratimo zdravi život na obale Save.

Toga je dana, u sklopu veslačkog duatlona 634 natjecatelja preveslalo ukupno 1750, a pretrčalo 2520 kilometara. Najmlađi učesnik imao je devet, a najstariji 72 godine.

Simboličnim zaveslajima, akciju je, uz pomoć potpredsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca otvorio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.
5. ožujka, 99. sjednica Poglavarstva

Dodijeljena 472 poduzetnička kredita

Zaključno s 16. veljače, kroz programe kreditiranja poduzetnika, odobreno je ukupno 472 kredita u iznosu od 46,7 milijuna eura. Pritom se planira zaposliti 1.060 novih radnika – izvijestio je na početku 99. sjednice Poglavrstva pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, koji je, među ostalim, spomenuo i to da prosječan iznos odobrenog kredita po novozaposlenom radniku iznosi 29 tisuća eura.

Poglavarstvo je prihvatilo i Izvješće o provedenim upisima učenika u prvi razred srednje škole i prijamu u učeničke domove grada Zagreba školske godine 2003/04. Prema riječima pročelnika Ivice Lazanje, evidentiran je manji broj upisanih u prve razrede srednjih škola, no očekuje se ublažavanje te tendencije, jer je sve više upisanih učenika u osnovne škole. Pokazatelji kao npr. da je veći interes za upis u jedinstveni model obrazovanja, a ne u dvojni sustav ili u klasične gimnazije, koristiti će se u izradi planova upisa za sljedeću školsku godinu.

Među ostalim, prihvaćeno je pokroviteljstvo nad Danom čistoće koji će se, pod motom Čuvajmo okoliš, oblikujmo budućnost održati 23. travnja, u organizaciji trgovačkog društva Čistoća, a iz tekuće pričuve odobrena je isplata 30 tisuća kuna za organizaciju manifestacije Tjedan Janjeva Zagrebu i za potporu pokrića troškova obilježavanja 100 godina sporta na zagrebačkom sveučilištu. Dvije tisuće kuna više odobreno je za potporu 36. klizačkog natjecanja Zlatna pirueta Zagreba.

Bez glasa protiv odobreno je sklapanje ugovora o zastupanju i naknadi troškova odvjetničkom uredu Dervišbegović radi rješavanja zemljišnoknjižnog upisa nekretnina kupljenih od Zagrebpanke u stečaju u Heinzelovoj ulici.

U Zagreb dolazi 18 gradonačelnika ruskih gradova

Na redovitoj press konferenciji iza sjednice, gradonačelnica Vlasta Pavić izvijestila je o trodnevnom boravku izaslanstva Grada u Moskvi kojom su prigodom – rekla je – potvrđeni dobri odnosi i definirana daljnja suradnja na području kulture i gospodarstva.

Gradonačelnica se, potsjetimo, susrela s gradonačelnikom Moskve Jurjem Lužkovim s kojim je dogovorila održavanje Dana Moskve u sklopu Jesenskog zagrebačkog velesajma na kojemu je Rusija zemlja partner. U obilježavanje Dana Moskve – otkrila je – uključiti će se i ruski eminentni umjetnik Zurab Tsereteli, predsjednik Ruske umjetničke akademije.

Tu ideju, ali i otvaranje Ruskog kulturnog centra u Zagrebu svesrdno je podržao i Georgij Sergejevič Poltavčenko, posebni opunomoćenik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u Centralnoj državnoj oblasti, složivši se s prijedlogom gradonačelnice Pavić o poštivanju načela reciprociteta, odnosno, otvaranju Hrvatskoga kulturnog centra u Moskvi.

Do jesenskog velesajma, na inicijativu gradonačelnice, a uz podršku G.S. Poltavčenka, Zagreb će posjetiti 18 gradonačelnika gradova iz Centralne oblasti čime bi se otvorile široke mogućnosti gospodarske suradnje.

Gradonačelnica Zagreb u rujnu će, na osobni poziv kolege Lužkova sudjelovati na skupu gradonačelnika svjetskih glavnih gradova, koji se ove godine održava u Moskvi, a inače se organizira svake dvije godine u drugome gradu.
4. ožujka u Dvercu

Prijem za sudionike skupa iz mikrokirurgije uha i ugradnje umjetnih pužnica

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je sudionike skupa iz mikrokirurgije uha i ugradnje umjetnih pužnica koji se održava u Zagrebu od 4. do 6. ožujka.

Na skupu sudjeluju najpoznatiji svjetski kirurzi glave i vrata s ciljem da otorinolaringolozima iz Hrvatske i drugih zemalja omoguće upoznavanje s novim kirurškim tehnikama, odnosno, da steknu nova znanja o tehnikama koje već poznaju.
3. ožujka u Moskvi

Gradonačelnica Zagreba kod G.S. Poltavčenka, jednog od sedam opunomoćenih predstavnika Vladimira Putina

Na susretu gradonačelnice Grada Zagreba Vlaste Pavić s opunomoćenim predstavnikom Predsjednika RF u Centralnoj državnoj oblasti Georgijem Sergejevičem Poltavčenkom, izražena je obostrana želja za jačim vezama Zagreba s 18 gradova koliko ih ima u toj oblasti u kojoj živi 38 milijuna stanovnika.

G.S. Poltavčenko podržao je jučerašnji dogovor gradonačelnice Zagreba i gradonačelnika Moskve o otvaranju Ruskog kulturnog centra u Zagrebu, te prihvatio prijedlog Vlaste Pavić o principu reciprociteta po kojemu bi se u Moskvi otvorio Hrvatski kulturni centar. Kako je naglasio, tu će ideju podržati kod gradonačelnika Lužkova.

Prijedlog gradonačelnice Zagreba o uspostavi suradnje između gradova iz Centralne državne oblasti i Grada Zagreba koja bi mogla početi posjetom gradonačelnika gradova iz te regije glavnome gradu Hrvatske, naišao je na odobravanje g. Poltavčenka. Njegov je prijedlog da Zagreb za taj posjet pripremi prijedloge projekata za moguće investicije s financijskim pokazateljima i prijedloge za daljnju gospodarsku suradnju.

Bez obzira na postignuti uspjeh u ovim razgovorima gradonačelnica izražava žaljenje što se neki od hrvatskih gospodarstvenika koji su došli u Moskvu, nisu ispričali, niti su, unatoč dobroj organizaciji došli na susrete s ruskim gospodarstvenicima zakazanima za danas u 10 sati. Riječ je o tvrtkama iz farmaceutske industrije kojima su bili osigurani sugovornici, a zbog nedolaska, susret nije održan, što je izazvalo negodovanje domaćina.

Gradonačelnica u Moskvi – 2. ožujka 2004.

Susret gradonačelnice Zagreba i gradonačelnika Moskve

Gradonačelnica Vlasta Pavić susrela se, 2. ožujka, s gradonačelnikom Moskve Jurijem Lužkovim i njegovim najbližim suradnicima u Gradskoj vijećnici grada Moskve.

U srdačnom susretu popraćenom od brojnih moskovskih medija, g. Lužkov je iskazao dobro poznavanje prilika u Hrvatskoj i u nastojanja gradonačelnice Zagreba na jačanju tzv. gradske diplomacije.

Izrazio je zadovoljstvo realizacijom dogovora postignutih u veljači 2003. za prethodnoga posjeta gradonačelnice Grada Zagreba Gradu Moskvi, ponajprije na području kulture. Rezultat te suradnje je današnje potpisivanje novoga Programa suradnje za razdoblje 2004. – 2005.

Delegacija gospodarstvenika u pratnji zagrebačkoga izaslanstva Moskvi, još je jedna konkretizacija prošlogodišnjih razgovora – naglasio je J. Lužkov, te izrazio podršku i ponudio pomoć u realizaciji programa na području građevinarstva, industrije i veledrogerije, što je gradonačelnica V. Pavić svesrdno podržala.

U obraćanju gradonačelniku Moskve, njegovim prvim zamjenicima i drugim visokim gradskim dužnosnicima, gradonačelnica Grada Zagreba je izrazila uvjerenje da će hrvatski i zagrebački gospodarstvenici naći svoje mjesto na velikom i zahtjevnom ruskom tržištu. Prošlogodišnja ulaganja u Moskvi iznosila su 15 milijardi dolara.

U razgovorima u moskovskoj Gradskoj vijećnici naglašeno je zanimanje touroperatera iz Moskve za suradnjom s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Među ostalim, načelno je dogovoreno da će se u Zagrebu otvoriti Ruski kulturni centar, a gradonačelnica V. Pavić je prihvatila inicijativu moskovskoga kolege Lužkova o održavanju Dana Moskve u okviru Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma na kojemu će Rusija biti zemlja – partner.

Na kraju susreta, gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov osobno je uručio gradonačelnici Zagreba poziv na skup gradonačelnika svjetskih glavnih gradova koji će se održavati u Moskvi od 15. do 18. rujna 2004., a kojemu je gradonačelnik Lužkov domaćin.2. ožujka

Izaslanstvo NATO-a u Dvercu

U utorak, 2. ožujka, u gradskoj palači Dverce održan je radni sastanak predstavnika Grada Zagreba s izaslanstvom Parlamentarne skupštine NATO-a, koje boravi u RH od 2. do 4. ožujka.

U nazočnosti predsjednice Skupštine Morane Paliković Gruden i članova Poglavarstva, domaćin sastanku bio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, a visoko izaslanstvo predvodili su predsjednik Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Vahit Erdem i potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Giovanni Lorenzo Forzieri.2. ožujka – 11. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Podrška Programu socijalne politike Grada Zagreba u razdoblju 2004. do 2007.

Uz zaključak da je neophodan novi pristup problemima, te da je potrebno izraditi program koji bi, osim prioriteta obuhvatio i modele financiranja, apsolvirano je razmatranje Informacije o stanju i aktualnim pitanjima u predškolskom odgoju i naobrazbi, što ju je izradio Gradski ured za obrazovanje i šport. Kako se čulo u raspravi Grad bi uz dobre poticajne mjere i adekvatnu pripremu mogao dio ovih usluga prepustiti privatnom sektoru.

Gospodarsko-socijalno vijeće podržalo je i Program socijalne politike za razdoblje od 2004. do 2007., što ga je predstavio dr. Zvonimir Šostar. Program predstavlja cjelovit sustav mjera i aktivnosti za opće poboljšanje uvjeta života svih, a osobito najsiromašnijih i socijalno ugroženih građana. Niz mjera i aktivnosti s područja mirovinskog osiguranja, zdravstvene politike, socijalne pomoći i socijalne skrbi, politike prema nezaposlenima, obiteljske politike, stambene politike i civilnog društva provode kontinuirano gradski uredi, gradska trgovačka društva i ustanove u vlasništvu Grada u suradnji s nadležnom tijelima na državnoj razini. Članovi GSV-a istaknuli su, također, zainteresiranost za praćenje ostvarivanja pojedinih mjera iz Programa na sljedećim sjednicama Vijeća i njegovih povjerenstava.
Od 1. do 4. ožujka

Izaslanstvo Zagreba u Moskvi

Na poziv gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić i u sastavu: zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, pročelnik za kulturu Vladimir Stojsavljević i direktor ZET-a Julijus Pevalek, otputovalo je u trodnevni službeni posjet Moskvi.

Na inicijativu gradonačelnice, u pratnji izaslanstva Grada Zagreba su i predstavnici HKG – Komore Zagreb sa tridesetak hrvatskih i zagrebačkih gospodarstvenika.

  • U utorak, 2. ožujka, predviđen je sastanak u Komitetu za kulturu Grada Moskve i potpisivanje Programa suradnje između Komiteta za kulturu Grada Moskve i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
  • Istoga dana, gradonačelnica Vlasta Pavić i zamjenik Stipe Tojčić susrest će se s gradonačelnikom Moskve Jurijom Lužkovim
  • U srijedu, 3. ožujka, predviđen je sastanak izaslanstva HGK – Komore Zagreb i zagrebačkih gospodarstvenika s predsjednikom Odbora za vanjskogospodarske veze grada Moskve V.I. Kuzinom. Na sastanku će biti i direktor ZET-a.
  • Trodnevni program u Moskvi predviđa i susret gradonačelnice Vlaste Pavić s Georgijem Sergejevičem Poltavčenkom, opunomoćenim predstavnikom predsjednika RF Vladimira Putina u Središnjem federalnom okrugu.