clanak False

Listopad 2004.

19.04.2017.
 
28. listopada u palači Dverce

Gradonačelnica primila predsjednika Republike Bugarske

Gradonačelnica Vlasta Pavić sa suradnicima je primila predsjednika Republike Bugarske Nj.E. Georgija Parvanova sa suprugom, koji službeno boravi u Republici Hrvatskoj.

Na protokolarnom susretu razgovaralo se o odnosima dviju zemalja, te o potrebi suradnje glavnih gradova.
Gradilište u Jurjevskoj

Gradonačelnica sa suradnicima u Jurjevskoj

Kaptol

27. listopada, gradonačelnica u Jurjevskoj i na Kaptolu

Promet u Jurjevskoj do 15. studenoga/Ispred Katedrale bez automobila

Nakon dvomjesečnih radova na sanaciji kanalizacije i vodoopskrbnih cjevovoda Jurjevskom će ulicom, 15. studenoga, ponovo poteći promet – najavila je gradonačelnica Vlasta Pavić 27. listopada, obišavši gradilište u društvu sa suradnicima, novinarima i tamošnjim stanarima.

Rok za izvođenje prve faze opsežnih radova, vrijednih 17,4 milijuna kuna, skraćen je sa 120 na 90 dana. Sljedeće se godine planira rekonstrukcija plinovoda i to bez zaustavljanja prometa koji bi se odvijao uz poseban režim. U sklopu te druge faze cjelovito bi se obnovila kolnička konstrukcija, pješački hodnici i javna rasvjeta.

Gradonačelnica je obišla i Kaptol koj i se, nakon što su uređeni autobusno stajalište i ulica Kaptol, od Kaptola do Degenove, za promet otvara već sutra i to na bitno drugačiji način.

- Promet se isključuje na dijelu ispred Katedrale – objavila je gradonačelnica. To će vjerojatno razveseliti Zagrepčane koji su nerijetko prigovarali zbog nagrđene slike toga dijela grada što se s vremenom pretvorio u svojevrsno stajalište turističkih autobusa.

Tijekom radova pronađeno je arheološko nalazište, a istraživanja tek predstoje. S obzirom na to da će se uz nalazište urediti pješačka staza, pješaci će nesmetano dolaziti do autobusnih stajališta.
26. listopada u auli Gradskog poglavarstva

Prezentacija konačnoga idejnog rješenja rekonstrukcije Kvaternikova trga

U auli Gradskog poglavarstva postavljena je, 26. listopada, izložba konačnoga idejnog rješenja rekonstrukcije Kvaternikova trga uređivanje kojega, prema najavi gradonačelnice Vlaste Pavić, možemo očekivati sredinom sljedeće godine.

Vrijednost opsežnog zahvata za koji je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole i izrada tehničke dokumentacije iznosi oko 110 milijuna kuna.

Osim uređivanja plohe Trga na kojemu se, u skladu s projektom Miroslava Genga, planiraju novo opločenje, cvjetni kiosci, caffe paviljon, svjetleći obelisk, nova urbana oprema i zelenilo, planira se i gradnja troetažne podzemne garaže sa 325 parkirališnih mjesta.

U skladu, pak , s projektom Dragutina Špoljara iz IPZ-a, planira se rekonstrukcija cestovnih i tramvajskih prometnica koje okružuju središnju pješačku plohu Trga. U cijelosti će se obnoviti Domjanićeva, Heinzelova od Kvatrića do Zvonimirove, te kontaktni dijelovi Vlaške, Maksimirske i Šubićeve. U kompletnoj zoni zahvata planira se obnova infrastrukture i novo prometno rješenje prema kojemu bi, među ostalim, Domjanićeva posatala dvosmjernom ulicom sa tri prometne trake.

Na otvorenju izložbe bili su i zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, član poglavarstva za izgradnju grada Nenad Crnić, te projektanti Miroslav Geng i Dragutin Špoljar.


Gradski čelnici u obilasku

Otvoreni dio GOK-a

Gradilište kolektora na Slavonskoj

23.listopada - obilazak GČ Pešćenica-Žitnjak

Radovi na Slavonskoj prema planu

U dobro napredovanje gradnje nadvožnjaka na križanju Radničke Slavonske i Heinzelove uvjerili su se u obilasku Gradske četvrti Pešćenica – Žitnjak gradski čelnici, predstavnici gradskih komunalnih poduzeća i predstavnici gradske četvrti predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem. Najveći problem, rečeno je, i dalje je gradnja kolektora, jer, zbog obilnih oborina, radnici rade u vrlo teškim uvjetima, često stojeći u kanalizaciji.

Predstavnici Zagrebačkih otpadnih voda u Kozari boku predstavili su projekt obnove glavnog odvodnog kanala (GOK) , a kako se čulo, paralelno bi se trebala rekonstrui rati i Radnička cesta. U rujnu su započeli pripremni radovi, a građevinski započinju za dva tjedna. Završetak izgradnje GOK-a očekuje se krajem iduće godine, a u 2007. će biti dovršen i kanalizacijski sustav za oborinske vode.Važnost ovih projekata potencirana je činjenicom da se u blizini, na području Petruševca, nalaze najbogatije zalihe pitke vode.
Time su se vodili i predstavnici gradske četvrti prigodom planiranja malih komunalnih akcija, pa je u Petruševcu naglasak stavljen na obnovu i gradnju vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.

Izgradnja škole u Ivanjoj Reki prioritet je prema željama samih stanovnika , a rješenje vide u izgradnji na terenu u neposrednoj blizini nove crkve i, kako sami kažu, «najvećeg divljeg smetlišta u Zagrebu», sanaciju kojeg, također, očekuju u bliskoj budućnosti.
21. listopada u palači Dverce

Milan Bandić primio predstavnike Svjetske veteranske federacije

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, u gradskoj palači Dverce, sudionike 19. sjednice Stalnog odbora za europska pitanja Svjetske veteranske federacije, koja se u Zagrebu održava od 19. do 23. listopada.

Kako se čulo, prema odluci Svjetske veterinarske federacije ulogu domaćina 19. sjednice dobila je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH. Osim brojnih članica, na skupu sudjeluju predsjed nici Svjetske veteranske federacije i Vijeća federacije, Abdul Hamid Ibrahim i Jan FH Loos.21. listopada u gradskoj četvrti Podused - Vrapče

Trg dobio ime talijanskoga grada Passignano sul Trasimeno

U četvrtak, 21. listopada, dosad neimenovani prostor ispred zgrade Područnog ureda gradske četvrti Posused – Vrapče, postao je Trg grada Passignano sul Trasimeno.

Nakon svečane sjednice Vijeća gradske četvrti i prigodnog programa, zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić u društvu s predsjednicom Vijeća Andrejom Kralj i zamjenikom gradonačelnika Passignana su Trasimena Lucom Briziarellijem, otkrili su p loču s nazivom Trga.

Postavljanjem table s imenom prijateljskoga grada, gradska se četvrt Podused –Vrapče željela zahvaliti na nesebičnoj pomoći tijekom Domovinskog rata. Kao uspomenu na taj događaj, gost iz Italije dobio je repliku table s imenom Trga.Od 19. do 23. listopada

Izaslanstvo Zagreba u Nikoziji – Zagreb pristupa Uniji glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe

U povodu Konferencije gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe, a na poziv gradonačelnika Nikozije, od 19. do 23. listopada, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić boravit će u Nikoziji.

Prva dva dana, od 19. do 21. listopada, u sklopu službenog posjeta izaslanstva Grada Zagreba Gradu Nikoziji, u kojemu su, osim gradonačelnice Vlaste Pavić, članica Poglavarstva Blanka Sunara i pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša Anka Mrak Taritaš, predviđeni su sastanci s predsjednicima Tehničkog odbora, Odbora za kulturu i Odbora za okoliš.

Od 21. do 23. listopada, na VIII. konferenciji Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe, na kojoj će Grad Zagreb predstavljati gradonačelnica Vlasta Pavić, Zagreb će pristupiti Uniji.

Nakon potpisivanja Statuta Unije i pristupa Grada Zagreba među punopravne članove, na Konferenciji će se, među ostalim, razmatrati sljedeće teme: Koegzistencija različitih etničkih grupa u gradu, Obnavljanje i zaštita starih središta grada, te Kreiranje website-a za promociju turizma između gradova članova Unije.18. listopada, susret gradonačelnice s načelnikom PUZ

Centar za prevenciju – prioritetni zajednički projekt

Gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić sastala se,18. listopada, s načelnikom Policijske uprave zagrebačke Krešimirom Šulcom.

Na prvom radnom susretu, načelnik je gradonačelnicu izvijestio o stanju sigurnosti u Zagrebu, koja pokazuje pozitivne pomake.

Dogovorena je suradnja na projektima od zajedničkog interesa, u prvome redu na osnivanju Centra za prevenciju, odnosno, INFO punkta, koji će se projekt operacionalizirati već sljedećeg tjedna na sastanku nadležnih službi Poglavarstva i PUZ.
Gradonačelnica je prihvatila poziv načelnika Šulca da posjeti PU Zagrebačku kojom će se prigodom definirati način intenzivnije suradnje.19. listopada, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Klubovi gradskih zastupnika izradit će novi prijedlog raspodjele mandata u nadzornim odborima trgovačkih društava

Na zajedničkoj sjednici skupština trgovačkih društava, održanoj 19. listopada, donesena je uputa o provedbi odluka o razrješenjima i izborima članova nadzornih odbora u trgovačkim društvima.

Kako je pojasnio predsjednik skupština i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na press - konferenciji nakon sjednice, uprave i direktori trgovačkih društava zaduženi su da sazovu konstituirajuće sjednice na kojima će izabrati predsjednike i zamjenike predsjednika nadzornih odbora, te promjene članova prijaviti Trgovačkom sudu radi upisa u trgovački registar.

S obzirom na to da Klub HNS-a treba dostaviti svoj prijedlog za članove u NO, ne postoji zapreka da se na kasnijim sjednicama skupština i nadzornih odbora donesu odluke kojima će se uspostaviti proporcionalna zastupljenost predstavnika političkih stranaka.

Na sjednici je prihvaćena inicijativa da klubovi gradskih zastupnika izrade novi prijedlog za raspodjelu mandata
u NO-ima, uvažavajući aktualno stanje broja klubova gradskih zastupnika u Gra dskoj skupštini.

Nakon sjednice, kratku je presicu održao zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, član skupština trgovačkih društava, na kojoj je istaknuo, kako je rekao, niz proceduralnih i suštinskih propusta prigodom donošenja odluka vezanih na razrješenje i izbor članova NO-a na sjednicama skupština što su održane u srpnju.


16. listopada, obilazak poljoprivrede i šumarstva u četvrtima Novi Zagreb istok i zapad

3100 poljoprivrednih gospodarstava na području Novog Zagreba

Obitelj Ročić iz Čeha na svom poljoprivrednom gospodarstvu godišnje proizvedu 40 do 50 tona povrća koje prodaje na Trešnjevačkoj tržnici. Obitelj Herceg u Horvatima gaji četiri tisuće sadnica jabuka i 27 tisuća sadnica Jagoda, a njihovi sumještani obitelj Maslač, kao jedini proizvođač eko jagoda u Hrvatskoj, ima 18 tisuća sadnica jagoda i ove su ih godine prvi puta ponudili na štandu u Preobraženskoj za vrijeme manifestacije Dani jagoda u Zagrebu.

Sve su te obitelji upisane u Upisnik eko proizvođača u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, a muči ih problem plasmana proizvoda, te nedostatak otkupa na veliko. Veliki je problem i to što nemaju adekvatne prostore za čuvanje viška proizvoda do njihove prodaje, pa nerijetko završavaju kao otpad ili hrana za životinje.

Sve su to, 16. listopada čuli, gradski čelnici u redovitom subotnjem obilasku gradskih područja , ovoga puta poljoprivrednih i šumarskih gospodarstava u četvrtima Novi Zagreb istok i zapad.

Prema riječima pomoćnice pročelnika za poljoprivredu i šumarstvo Vlaste Ranogajec, na području Novog Zagreba u registar je upisano 3.100 gospodarstava. Sve navedeno razlozi su zbog kojih treba jače poticati projekte i mini pogone za preradu. Grad već sada, čulo se,takve projekte podupire raznim vrstama subvencija.

Zadnja točka obilaska bilo je zajedničko lovište Ježdovec – Stupnik koje je, među ostalim i uz pomoć sredstava Grada, dobilo novu lovačku kuću. Posjet prvih ljudi Grada predvođenih zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem bila je prigoda za podjelu nagrada najboljim proizvođačima mlijeka s područja Zagreba, a titulu najboljeg proizvođača, sa 103 litre mlijeka godišnje, ponio je Josip Kalaj iz Odranskog Obreža.15. listopada

Gradonačelnica primila u nastupni posjet veleposlanika Njemačke

Danas, 15. listopada, u gradskoj palači Dverce, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je u nastupni posjet veleposlanika Njemačke, NJ.E. Jürgena A. R. Staksa.

U razgovoru je bilo riječi o međunarodnoj suradnji Grada Zagreba, te posebno o prijateljstvu s gradom Mainzom s kojim se već niz godina odvija suradnja na području kulture i obrazovanja.

Novi njemački veleposlanik u Zagreb je došao prije tri tjedna, nakon četverogodišnjeg mandata u Maleziji.
15. listopada, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

17,5 milijuna kuna za obnovu gornjogradskih palača

Važnije investicije na objektima Gornjega grada, objektima kulture i na gradskim pročeljima, bila je tema press konferencije što ju je gradonačelnica Vlasta Pavić održala 15. listopada:

- U radove na obnovi gornjogradskih palača koji su dovršeni, upravo traju ili su u fazi projektiranja, odnosno, pred raspisivanjem javnog natječaja, ove će se godine investirati oko 17,5 milijuna kuna – rekla je gradonačelnica, izdvojivši, među ostalim, obnovu bunara i dvorišta palače Balbi, uređivanje pročelja palače Kulmer, te prizemlja i podruma Klovićevih dvora.

Kako se čulo, u Proračunu za 2004. za investicije u objekte kulture osigurano je 43.750.000,00 kuna. Na presici su prikazana ulaganja u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, dovršetak Kazališta lutaka, gradnju Muzeja suvremene umjetnosti, te u obnovu Moderne galerije i u Tehnički muzej. Nakon obnove kupole u Oktogonu koja je dovršena prošle godine, sada smo pred dovršetkom revitalizacije kompletnoga unutarnjeg pročelja.

- Rezultat je to – naglasila je gradonačelnica - kontinuirane skrbi o povijesnoj baštini i o prostorima koji su simboli naše tradicije i urbanog življenja

Program obnove pročelja realizira na temelju Sporazuma između Grada Zagreba i Gradskoga stambeno – komunalnog gospodarstva, a prioritet imaju zgrade u kojima je jedan od suvlasnika Grad.

U obnovi pročelja, ovisno o tome radi li se o obnovi uličnoga, uličnog i dvoršinog pročelja, od nosno, obnovi pročelja na zgradama koje su registrirane i preventivno zaštićene, Grad sudjeluje sa 25, 30, odnosno 50% ukupne vrijednosti radova.

Prošle su godine obnovljena 23 pročelja, u čemu je Grad sudjelovao sa 3,9 milijuna kuna, a do kraja 2004. obnovit će se daljnjih 35 pročelja.

Na kraju press - konferencije na kojoj su, svaka u svojoj domeni, detalje iznosile načelnica u Uredu za izgradnju grada Marina Ljubišić i koordinatorica za odnose s javnošću u GSKG-u Renata Maračić, gradonačelnica je poručila vlasnicima stanova u zgradama koje se nisu uključile u Program sanacije pročelja, da još uvijek nije kasno da to učine.


14. listopada, 134. sjednica Gradskog poglavarstva

Drugi ovogodišnji rebalans pred skupštinskom procedurom

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu, Poglavarstvo je na 134. sjednici utvrdilo drugi ovogodišnji rebalans Proračuna koji je, u odnosu na prvi, niži za 35.000.000,00 kuna, pa iznosi 5.150.000.000,00 kuna. Prema obrazloženju pročelnika za financije Slavka Kojića, razlog smanjenju Proračuna su dopune Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2004., prema kojemu je zaduživanje jedinica lokalne i područne samouprave, a tako i Zagreba, smanjeno sa 3% na najviše 2% ukupno ostvarenih prihoda.

Prihvaćena su i tri prateća programa: Program gradnje i uređivanja objekata za negospodarstvene investicije, Program radova na području vodnoga gospodarstva, prometa i komunalnoga gospodarstva i Program radova na gradnji športskih kapitalnih objekata.

Više sredstava za mjesnu samoupravu

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu utvrđena je također i izmjena Odluke o financiranju mjesne samouprave, po kojoj bi se u nju, umjesto 2,5% kao dosad, izdvajalo 3% posto proračuna, odnosno oko 137.000.000,00 kuna. To je 222% više u odnosu na 2001. kada se za mjesnu samoupravu izdvajalo 1,5% Proračuna.

Pred gradskim će se zastupnicima naći i prijedlog promjene naziva Kemijske i geološke tehničke škole u Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga.

Već uobičajeno, na sjednici su razmatrani i prihvaćeni programi što ih predlaže Zavod za planiranje, ovoga puta: za urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnoga urbanističko – arhitektonsko g rješenja za poslovnu građevinu na križanju Ljubljanske avenije i Vrapčanske ceste u Rudešu, za Urbanistički plan uređenja Slavonska avenija – sjever i za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje bazenskog kompleksa Svetice.

Atelier za Dušana Džamonju

Akademskom kiparu Dušanju Džamonji dodijeljen je na korištenje atelijer od 327 četvornih metara u Jurkovićevoj ulici, a HSP –ova će gradska organizacija raditi u gradskom prostoru u Ulici Jurja Žerjavića.

13. listopada

Gradonačelnica posjetila iračke dječake u Klaićevoj bolnici

U društvu s ravnateljem Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici Ivanom Fatorinijem, gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je, 13. listopada, trojicu dječaka iz Iraka koji se liječe u toj bolnici. Dvogodišni Ali oporavlja se od zahtjevne operacije na Odjelu intenzivne njege, dok su šestogodišnji Mustafa i desetogodišnji Yahy smješteni na Urološkom odjelu.

Kako se čulo, liječenje dječaka biti će etapno i dugotrajno i nije riječ o posljedicama rata, nego o teškim prirođenim bolestima.

12. listopada

Gradonačelnica inicirala ponovno otvaranje Gradskog kupališta Dijana

Gradonačelnica Vlasta Pavić uputila je, 12. listopada, pismo direktoru trgovačkoga društva Gradsko stambeno – komunalno gospodarstvo u kojemu inicira ponovno otvaranje Gradskog kupališta Dijana u Ilici 8.

Gradonačelnica je inicijativu obrazložila činjenicom da, bez obzira na nerentabilnost poslovanja kupališta, ono treba do pronalaženja nove lokacije, biti otvoreno zbog korisnika – socijalno najugroženije kategorije stanovnika Zag reba, a o kojima Grad treba voditi osobitu skrb.Od 13. listopada

Isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec listopad 2004., započinje preko Hrvatske pošte u srijedu, 13. listopada 2004.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 13. do 26. listopada 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 27. do 30. listopada 2004., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.
Napomena: opunomoćene osobe mogu podići pomoć u FINI samo na temelju punomoći ovjerene kod javnog bilježnika.

Nakon 30. listopada 2004. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec listopad biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravst vo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.
12. listopada, gradonačelnica u Modernoj galeriji

Za dva mjeseca Moderna galerija otvara vrata posjetiteljima

Za nešto manje od dva mjeseca, Moderna galerija trebala bi osvanuti temeljito obnovljena, suvremeno opremljena, s dizalom za potrebe starijih i hendikepiranih, kvalitetnim depoima, izložbenim i radnim prostorom, a onda i sa stalnim postavom koji će predstaviti hrvatsku umjetnost u razdoblju od 19 stoljeća do danas.

Najavio je to ravnatelj Galerije Igor Zidić u prigodi radnog obilaska gradonačelnice Vlaste Pavić koja je izrazila zadovoljstvo tempom i kvalitetom realizacije tog kapitalnog objekta kulture što ga financiraju Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Kako se čulo Grad je u financiranju radova sudjelovao s 5,5 milijuna kuna, a prema riječima gradonačelnice, za njihovo dovršenje izdvojit će daljnjih 1,5 milijuna kuna.
11. listopada, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Zaposlenici PUTO-a u stečaju rasporediti će se u druga gradska trgovačka društva

Zaposlenici trgovačkog društva PUTO u stečaju, njih 21, rasporedit će se, sukladno stručnoj spremi, na poslove u druga gradska trgovačka društva - objavio je predsjednik Skupštine trgovačkih društava i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na press konferenciji održanoj 11. listopada, nakon devet pojedinačnih i zajedničke sjednice skupština u trgovačkim društvima.

Na sjednici Skupštine Gradske plinare donesena je odluka o tome da, na temelju izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarstvu, djelatnost Društva više ne spada u komunalne djelatnosti, nego je regulirana Zakonom o tržištu plina.

Prijava protiv bivšeg direktora TD Gradska groblja

Uprava Gradskih grobalja podnijet će prijavu protiv bivšeg direktora Darka Borovine zbog nesavjesnog vođenja poslova Društva, a vezano za potpisivanje III. dopunskog ugovora za izgradnju grobnica na Markovu polju. Naime, kako je rekao pročelnik Prežigalo, ocjenjeno je da bivša Uprava nije postupala s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika u tom pravnom poslu.

Izvještaj o radu Zagreb filma

Tržnice Zagreb raspisati će natječaj za prodaju novoizgrađenih prostora na mini tržnici u Botincu, a na sjednici Skupštine Zagreb filma zaduženi su Ured za kulturu i Zagreb film da izrade izvještaj o radu tog trgovačkog društva u protekle četiri godine s prijedlogom mjera za rješenje nagomilanih problema vezanih za financiranje programa.

Kao prijedlog, najprije na sjednicu Poglavarstva, a onda i za raspravu u Gradskoj skupštini uputiti će se zaključak o davanju suglasnosti ZET-u za zaduživanje u iznosu od 2,3 milijuna eura za nabavku 18 novih autobusa, te za 14,6 milijuna kuna kojima bi se, kao mjera racionalizacija poslovanja, isplatile stimulativne otpremnine radnicima.

Istoga dana održane su sjednice skupština Vodoopskrbe i odovodnje, društva Sljeme – Medvednica i Zrinjevca.8. listopada, Dan nezavisnosti

Izaslanstvo Grada položilo vijence i zapalilo svijeće

U povodu Dana nezavisnosti izaslanstvo Grada Zagreba u sastavu: zamjenici gradonačenice Milan Ba ndić i Stipe Tojčić, te potpredsjednik Skupštine Vladimir Velnić položili su vijence i zapalili svijeće kod središnjeg križa u aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob dr. Franje Tuđmana.

Istoga dana, u Hrvatskom Leskovcu otkriveno je spomen obilježje šestorici branitelja poginulih u Domovinskom ratu.
7. listopada, 133. sjednica Poglavarstva

Jedinstveno idejno rješenje za prostor ispred mrtvačnice i kapele Krista Kralja na Mirogoju

Programom javnog natječaja za izradu idejnog rješenja vanjskog prostora ispred mrtvačnice i kapele Krista Kralja na Mirogoju, što ga je na 133. sjednici utvrdilo Poglavarstvo, taj će se dio vrijednog mirogojskog kompleksa napokon cjelovito projektirati i funkcionalno vezati s arkadama i okolnim prostorom. Nakon analize prostora, funkcije i prometa, očekuje se jedinstveno idejno rješenje uz minimalne zahvate kojima bi se objedinile pojedinačne arhitektonske vrijednosti.

U sklopu prve točke dnevnog reda utvrđeni su i programi za izradu urbanističkih natječaja za izradu urbanističkih planova uređenja Petlja Lučko – sjever i Petlja Lučko – jug, a u nastavku sjednice prihvaćen je Zaključak o programu prijema pripravnika – odgojitelja u zagrebačkim dječjim vrtićima za pedagošku godinu 2004./2005. Riječ je o zapošljavanju druge generacije pripravnika, njih 87, koji će, nakon godine dana pripravničkog staža položiti stručni ispit. Osim osposobljavanja za samostalan rad mladih odgojitelja, na taj se način omogućuje pomoć u dječjim vrtićima u situacijama potrebe za kraćim zamjenama odsutnih djelatnika.


Andrea Zlatar dobila Orden Viteza umjetnosti i pisma

Na početku sjednice, gradonačenica Vlasta Pavić čestitala je članici Poglavarstva za kulturu Andreji Zlatar na velikom priznanju što ga je, za posebne zasluge u promicanju hrvatsko – francuske kulture d obila od Ministarstva kulture Republike Francuske. Orden viteza umjetnosti i pisma, na početku tjedna, uručio joj je francuski veleposlanik u RH Francis Belanger.


5. listopada, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić u redovitom obilasku gradilišta na raskrižju Heinzelova – Radnička - Slavonska

Dovršen i donji ustroj sjevernog nadvožnjaka

Od svibnja, kada je počela rekonstrukcija raskrižja Slavonske avenije s Heinzelovom i Radničkom, do 5. listopada i redovitog radnog obilaska gradilišta zamjenika gradonačelnice Stipe Tojčića, dovršeno je 60 posto radova koji bi, potsjetimo, trebali potrajati do svibnja sljedeće godine.

Nakon puštanja u promet novoizgrađenog južnog nadvožnjaka, u tijeku je druga od tri faze radova u sklopu koje je izvden donji ustroj sjevernog nadvožnjaka i upravo se dovršava montaža uzdužnih nosača. Prema informaciji s lica mjesta, na objektima nadvožnja ka do sada je ugrađeno preko 3900 kubika betona i 440 tona armature.

Izgrađeno je i oko 400 metara dodatnog kolektora s uljevnom građevinom u postojeće korito GOK-a, što se i dalje ocjenjuje najsloženiji djelom gradilišta, jer, kako je rečeno, radovi ni u jednom trenutku ne smiju zaustaviti funkcioniranje postojećih kolektora.

U skladu s planovima, dovršeni su radovi na vodovodnoj instalaciji, pa je puštena u promet novoizvedena trasa magistralnog vodovoda na potezu Radničke do Slavonske, kao i trasa koja preolazi gradilištem u smjeru sjever – jug. Ukupno je položeno 480 metara cjevovoda, a u sklopu druge faze radova, završena je i trasa visokotlačnih plinovoda.
2. listopada na Žitnjaku

Dan otvorenih ateliera

Nepunu godinu nakon što je obnovljena stara škola na Žitnjaku i prenamijenjena za potrebe umjetnika, 2. listopada, Atelieri Žitnjak i službeno su otvorili vrata javnosti.

Riječ je o prostoru u kojemu je , na inicijativu gradonačelnice, ateliere organiziralo 14 umjetnika, koji su zadovoljili kriterije i obvezali se da će osmisliti programe za mlade, te time potaknuti njihov interes za kulturnim sadržajima.
2. listopada, obilazak GČ Podused – Vrapče

Nakon 14 godina - nova multifunkcionalna dvorana u Argentinskoj

Neizgrađenost komunalne infrastrukture i loše stanje prometnica, ključni su problemi koji muče stanovnike gradske četvrti Podsused – Vrapče, u što su se, u subotu 2. listopada, u redovitom subotnjem obilasku uvjerili prvi ljudi grada vođeni predstavnicima četvrti.
Predsjednica te četvrti Andrea Kralj u jedan od prioriteta uvrstila je potrebu rekonstrukcije Ul. Dominika Mandića u kojoj je izgrađena plinska i kanalizacijska mreža i kojom bi, u konačnici, prolazila i redovita autobusna linija ZET-a.

Inače, u Vrapčanskoj ulici u tijeku je sanacija prometnice i proširivanje nogostupa, Kukoljina je ulica dobila vodovodnu i plinsku mrežu, pa je sada u tijeku asfaltiranje prometnice. Plin je stigao i u Podolničku ulicu, Belinin put i Belinin odvojak, a ovih se dana uređuje potok Medpotoki .

Kako se čulo, slijede radovi na izvanrednom održavanju cesta u toj gradskoj četvrti. Upravo se radi u Vrapčanskoj ulici, u studenom počinje uređenje ulica Bizek III i V, a za uređenje Dominika Mandića, od Jačkovine do Perjavice i od Perjavice do ulice Borčec, raspisan je javni natječaj za ustupanje radova.

Tijekom srpnja, rekonstruirano je 39 tisuća četvornih metara kolnika na Aleji Bologne, od Vrapčanske do ulice Dubravica.Nova dvorana u Argentinskoj

Kompleks bivše cementare

Ul. Dominika Mandića

Nakon punih 14 godina, tamošnji će stanovnici uskoro dobiti multifunkcionalnu dvoranu, kao središnji sadržaj sadašnjeg Centra za kulturu i obrazova nje Susedgrad u Argentinskoj ulici. Posused – Vrapče, tako će dobiti nove kulturne sadržaje, među kojima su najavljene kazališne i glazbene predstave, predavanja, radionice, filmske projekcije i sl., a u koju je Ured za izgradnju ivnestirao šest milijuna kuna.

Riješiti odvoz otpada iz bivše cementare

Zadnja točka obilaska bila je bivša Tvornica cementa u Podusedu u kojem kompleksu treba riješiti problem odvoza otpada sklapanjem ugovora s Čistoćom. Prema informacijama s lica mjesta, kupnjom zemljišta od CIOS-a (koji uskoro seli na novu lokaciju), ostvarile su se pretpostavke za sanaciju tamošnjega klizišta Kostanjek.
1. listopada na Trgu bana Jelačića

Međunarodni dan starijih ljudi

Uz nastup maksimirskih mažoretkinja, besplatno mjerenje tlaka, predstavljanje gerontoloških centara, dijeljenje informativnih letaka i prigodni program, u organizaciji Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Zavoda za javno zdravstvo i Centra za gerontologiju, 1. listopada, na Trgu bana Jelačića, obilježen je Međunarodni dan starijih ljudi.

Obilježavanju Međunarodnog dana starijih ljudi pridružili su se i prvi ljudi grada - gradonačelnica Vlasta Pavić i njen zamjenik Milan Bandić koji su izmjerili tlak nekolicini od brojnih Zagrepčana što su se okupili na obilježavanju njihova dana.

Zanimljivi su podaci iz letka po kojima je danas svaki šesti hrvatski stanovnik stariji od 65 godina, najstarija gospođa na svijetu koja ima 122 godine u stotoj je još vozila bicikl, a naš znameniti pjesnik Dragutin Tadijanović stvara i na pragu stotog rođendana.
Od 1. do 22. listopada u Gradskom poglavarstvu

Izložba Zagrebu u pohode

Članica Poglavarstva za kuluturu Andrea Zlatar, otvorila je, 1. listopada, u auli Gradskog poglavarstva, samostalnu izložbu mladog kaštelanskog fotografa Zvonimira Barišina Zagrebu u pohode.

Kako se čulo, u organizaciji Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, te Foto klubova Brodosplit – Split i Foto klub Zagi foto – Zagreb, izložba je rezultat suradnje mladih umjetnika Zagreba i Splita koji su, boraveći u Zagrebu načinili brojne snimke pokušavajući dohvatiti zanimljive detalje grada kojega jedva poznaju, a Zvonimir Barišin je predstavljen kao jedan od talentiranih polaznika što je iskoračio umjetničkom razinom i pedantnim radom.


30. rujna u Klovićevim dvorima

Dodir pogledima Dore Maar i Pabla Piccasa

U nazočnosti predsjednika RH Stjepana Mesića, predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, gradonačelnice Zagreba Vlaste Pavić i drugih visokih uzvanika iz života Grada i Države, ministar kulture Božo Biškupić, otvorio je u, 30. rujna, u Klovićevim dvorima velebnu izložbu fotografija i slika znamenitog umjetničkog para Dore Maar i Pabla Picassa nastalih u periodu od 1935. do 1945., u vrijeme njihove desetljetne veze.

Izložba autorice Anne Baldassari kustosice Muzeja Picasso, osmišljena je upravo za Galeriju Klovićevi dvori i biti će otvorena do 28. studenog.