clanak False

Treći dan Zagrebačkog energetskog tjedna otkrio put do energetske tranzicije gradova

09.05.2018.
Međunarodna konferencija pod nazivom Gradovi – predvodnici u energetskoj tranziciji u sklopu 9. Zagrebačkog energetskog tjedna, okupila je ključne ljude iz svijeta politike, gospodarstva, obrazovanja i zaštite okoliša. Kroz zanimljive panel rasprave i izlaganja otkrili su kako izvući dugoročne koristi za gradove i njihove stanovnike kroz suradnju lokalne i nacionalne politike. Uz to, tražili su načine kako promišljenim recikliranjem i čistom energijom razvijati poduzetništvo.

Zagrebački energetski tjedan održava se već devetu godinu zaredom u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, a ove godine od 7 do 12. svibnja s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena te podizanja svijesti o ključnim problemima iz područja energetike i zaštite okoliša. Ovogodišnji Zagrebački energetski tjedan uključuje niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara, radionica, predavanja te specijaliziranih satova nastave na brojnim lokacijama grada Zagreba.

U okviru međunarodne konferencije Gradovi – predvodnici u energetskoj tranziciji, koja je okupila preko stotinu domaćih i stranih sudionika, održane su tri panel rasprave na kojima su sudjelovali ključni ljudi iz svijeta politike, učinkovitog upravljanja energijom te zaštite okoliša, a koji su raspravljali o važnim pitanjima za budućnost energetske neovisnosti Hrvatske i njenih građana. Okupljenima su se tom prigodom obratili Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Zaključili su kako su pravovremena i pravilna provedba strategije gospodarenja otpadom i učinkovito raspolaganje energijom presudni za razvoj, ne samo gradova već i cijele države. „Provedba energetske strategije Republike Hrvatske te usklađivanje naših zakona i propisa sa zakonima Europske unije, preduvjet su i prvi korak učinkovitog gospodarenja energijom. Također, iskorištavanje prirodnih i obnovljivih izvora energije temelj su energetske neovisnosti Hrvatske i zaštite okoliša te prirodnih bogatstava Hrvatske“, istaknuo je državni tajnik Milatić.

Suradnja je ključ uspjeha svih projekata
Prvi panel pod nazivom Gradovi i Vlade, održan je u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-e. Na panelu su sudjelovali Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i okoliš, Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice i Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika Grada Rijeke. Zaključili su kako se posljednjih godina suradnja gradova, županija i Vlade, odnosno razina nacionalne politike, poboljšala te da upravo gradovi postaju središta u kojima se problemi prepoznaju i rješavaju. Također, složili su se kako je za učinkovitu realizaciju brojnih projekata, prije svega potrebno vremena i volja za suradnju svih razina kako bi se realizirao ugodniji i lakši život građana.

O uspješnosti recikliranja ovisi budućnost
Panel pod nazivom Zašto je energetska oporaba otpada tabu tema u Republici Hrvatskoj okupio je vodeće ljude iz industrije učinkovitog gospodarenja otpadom. Kroz konstruktivan razgovor do zajedničkog zaključka stigli su dr. sc. Zlatko Milanović, glavni urednik Tehnoeko-a, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom te prof. dr. sc. Slaven Dobrović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Predmet rasprave je bila dvojba: recikliranje ili spaljivanje? Kroz dinamičnu i konstruktivnu raspravu panelisti su došli do zaključka da je odvojeno skupljanje otpada preduvjet uspješnog gospodarenja otpadom. Energetska oporaba otpada (spaljivanje u energanama) iznimno je kompleksan proces kojem je potrebno sistematično pristupiti te ga sagledavati jedino kao dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Također, složili su se i kako je recikliranje daleko isplativije od oporabe otpada te da o recikliranju ovisi budućnost zaštite prirode.

Pravilno iskorištavanje otpada predstavlja priliku poduzetništvu
U posljednjem panelu odgovor na pitanje Kako može čista energija potaknuti gospodarstvo i poduzetništvo? odgovor su ponudili Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Marko Sučić, član uprave Signalgrad, Mario Panjičko iz Centra za razvoj održivih tehnologija, Bojan Ribić iz zagrebačke Čistoće te Ivan Bartoniček iz Byte Laba. Predstavili su tehnološke trendove prikupljanja i obrade komunalnog i biološkog otpada te otpadnih voda, u industrijama koje koriste tekuće tehnologije poput pivarske. Istaknuli su pozitivne primjere europskih zemalja i tvrtki, no istaknuli su i kako su se brojne domaće tvrtke odvažile i utrle put sigurnoj tehnologiji za bezbrižniju budućnost.

Informacije o programu Zagrebačkog energetskog tjedna možete pronaći na www.zagreb-energyweek.info. 

Aktualnosti