clanak False

U ožujku započinje akcija besplatnog cijepljenja protiv HPV-a

Drugu godinu zaredom, u ožujku, započinje akcija prevencije raka vrata maternice kroz pojačanu edukaciju i besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenice 7. razreda...
19.01.2010.

Drugu godinu zaredom, u ožujku, započinje akcija prevencije raka vrata maternice kroz pojačanu edukaciju i besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenice 7. razreda, najavili su
na konferenciji za novinare, održanoj u zgradi Gradske uprave, u okviru Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om, Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. Andrija Štampar i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Nastavak je to zahtjevne javnozdravstvene akcije prevencije protiv vrlo raširene bolesti današnjice - raka vrata maternice, koja će se provoditi edukacijom roditelja i djece i cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom koje štiti od zaraze najopasnijih HPV tipova 6, 11, 16 i 18., naglasio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar. Grad Zagreb će, kao i prošle godine kada je za cijepljenje izdvojio oko 1,3 milijuna kuna, i ove godine u cijelosti pokriti troškove cijepljenja.

Prema riječima predsjednice Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om prof.dr.sc. Adriane Vince, ova se bolest može spriječiti dobrom edukacijom, primarnom prevencijom – cijepljenjem i sekundarnom prevencijom, odnosno redovitim pregledima kako bi se bolest, ako do nje dođe, detektirala što ranije. Zbog velikog broja oboljelih i visokog postotka smrtnosti Povjerenstvo preporuča četverovalentno cjepivo koje sprečava i maligne i benigne tumore izazvane infekcijom HPV-om.

Konferenciji za novinare, osim stručnjaka, prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je zahvalila na trudu svim sudionicima ove hvalevrijedne akcije kojoj je svrha spasiti što više života i poboljšati kvalitetu života mladih, ujedno naglasivši da je ovo samo jedan oblik brige Gradske uprave za svoje građane, a i nešto po čemu se Zagreb ravnopravno svrstava uz bok drugih europskih gradova.

Svi sudionici su se složili i naglasili da cijepljenje nije poziv mladima na neodgovorno spolno ponašanje, nego samo jedan od potrebnih oblika prevencije i načina za smanjenje broja oboljelih.


Gradske vijesti - 2010.