clanak False

U Westinu započeo samit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine kod djece

10.05.2023.
Danas se u hotelu Westin održava summit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine kod djece, u organizaciji Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. 

U ime grada domaćina ovog međunarodnog skupa prisutnima se obratio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo kako Grad Zagreb brojnim aktivnostima neprekidno radi na prevenciji i promicanju zdravih navika, zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece. 

Grad Zagreb je osnovao savjetovališta za dojenje i poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta pri domovima zdravlja na čak šest lokacija, a sve kako bi usluge Grada bile što dostupnije roditeljima i našim najmlađim sugrađanima. Usluge koje se nude u savjetovalištima su besplatne te za njih nije potrebna uputnica“, istaknuo je gradonačelnik. 

Između ostalog, izdvojio je i da je nedavno otvoren novi Dijabetološki centar Doma zdravlja Zagreb – Centar u Sigetu, da Grad provodi postupak objedinjene nabave namirnica za sve dječje vrtiće, osnovne i srednje škole s ciljem uvođenja ekološke, lokalno i sezonski proizvedene hrane te da se provode brojne javnozdravstvene akcije s ciljem educiranja građana svih dobnih skupina o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti. 

U uvodnom govoru organizatora istaknuto je da pretilost i prekomjerna težina imaju dalekosežne posljedice jer su povezane s povećanim rizikom kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma i smanjenom kvalitetom života te zbog toga što značajno opterećuju sustave zdravstvene skrbi. Uz narušeno tjelesno zdravlje, osobe s debljinom često se suočavaju sa stigmatizacijom i imaju narušeno mentalno zdravlje, a debljina može biti povezana i s lošijim obrazovnim ishodima i ograničenim mogućnostima zapošljavanja.

Na summitu je predviđeno i donošenje Zagrebačke deklaracije koja poziva na uspostavu novog Europskog centra Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece. 

Osim gradonačelnika Tomaševića, okupljenima su se obratili i supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović, izvršni direktor Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Robb Butler, španjolska kraljica Leticija te ministar zdravstva Vili Beroš. 

Gradske vijesti - 2023.