clanak False

Više...(Hina)

19.04.2017.

(Hina) - Četrnaestu konferenciju Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe koja se s temom "Urbano siromaštvo - Politike gradova u promoviranju socijalne uključenosti" do 23. listopada održava u Zagrebu, otvorio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Doista, na recesijskom valu posvemašnje globalne krize i vremenu kada se svi glavni gradovi ovoga dijela Europe nose s velikim strukturnim i urbano-komunalnim problemima, raspravljati i smanjivati siromaštvo te promovirati socijalnu uključenost svih skupina, naša je primarna i moralna dužnost i politička obveza", istaknuo je Bandić. Rekao je da su za to dobili mandat od građana te su obavezni gradskim budžetima osiguravati i radnu sigurnost i političku stabilnost, i urbani standard i socijalna prava svih sugrađana.

"To su naše zajedničke teme i svakodnevne preokupacije, jer ranjivih društvenih grupa imamo i u Beču i u Beogradu, takve urbane skupine kod zapošljavanja susreću se s istim ili sličnim problemima i u Ljubljani i u Kijevu; a uloga civilnog društva u borbi protiv siromaštva zacijelo nije ista u Ateni ili npr. u Sarajevu", rekao je.

Istaknuo je da se grad Zagreb kroz svoj socijalni program koji demonstrira u zadnjih 10, odnosno 11 godina svrstao u sam vrh europskih metropola sa socijalnom osjetljivošću i socijalnom odgovornošću te poručio da će tako biti i ubuduće.

Izvršna tajnica Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe dr. Kalliopi (Kelly) A. Bourdara istaknula je kako "danas, više nego ikad, usred aktualne krize, ne samo u ekonomskom smislu, nego i u principima i vrijednostima, komunikacija i dijalog za rješenje problema koji se nalaze ispred srednje i jugoistočne Europe su prioritet".

Konferencija je okupila izlaslanstva 15 gradova članova Unije, a koncipirana je na bazi prezentacija i paralelnih radionica s tri podteme - Ranjive društvene grupe u procesu osiromašivanja i socijalnog isključivanja, Gospodarska politika i mjere zapošljavanja u ostvarivanju jednakih mogućnosti i Uloga civilnog društva u borbi protiv siromaštva. Tema 14. konferencije, koju je organizirao Grad Zagreb u suradnji s Glavnim tajništvom Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe je na tragu odluke Europskog parlamenta koji je na prijedlog Europske komisije 2010. proglasio Godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.