clanak False

Zamjenik Korlaet na otkrivanju murala posvećenog izbjeglicama

10.03.2023.
Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet danas je u društvu predstavnice UNHCR-a u Hrvatskoj Anne Rich, pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, zamjenice pučke pravobraniteljice Tatjane Vlašić i ravnateljice Festivala tolerancije Nataše Popović prisustvovao svečanom otkrivanju murala „Nada“ posvećenom integraciji izbjeglica.

Zamjenik Korlaet istaknuo je kako je integracija izbjeglica jedno od prioritetnih područja ove gradske vlasti, što potvrđuje činjenica da je Grad Zagreb prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja je donijela Akcijski plan Grada Zagreba za integraciju tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za 2022. godinu kroz čiju su provedbu učinjeni značajni pomaci u integraciji migranata.

Mural „Nada“, na pročelju zgrade Slave Raškaj u Ilici 83, oslikao je street artist Boris Bare s ciljem osvještavanja zajednice o pravima i potrebama izbjeglica i stvaranja otvorenog društva dobrodošlice.

„Nada je nešto što nas gura da ustrajemo u najtežim trenucima, što nam daje snagu, nešto zbog čega, u vremenima u kojima se i dalje vode besmisleni ratovi, vjerujemo kako možemo postići mir. Siguran sam kako će ovaj mural osnažiti cjelokupnu zajednicu i uljepšati ovaj kvart. Neka stoji kao jasan podsjetnik da je Zagreb otvorenih ruku i srca uvijek uz izbjeglice“, zaključio je Korlaet.

Mural je nastao uz podršku Grada Zagreba i UNHCR-a. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode pomogao je organizatoru u odabiru lokacije, a UNHCR je financijski podržao realizaciju.

Gradske vijesti - 2023.