clanak False

Završetak ciklusa edukacije građana "Odvojeno skupljanje otpada - Mijenjajmo navike!"

26.10.2019.
Zagrebački holding - podružnica Čistoća je početkom rujna započeo s provođenjem dvomjesečne edukacije pod sloganom Odvojeno skupljanje otpada — Mijenjamo navike! po zagrebačkim parkovima i gradskim trgovima, s ciljem informiranja i educiranja građana o sprječavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom.
Na Trgu Petra Preradovića održava se završna dvodnevna edukacija građana kojoj se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić. 

Prvi smo u Hrvatskoj, prije deset godina krenuli s akcijom odvojenog prikupljanja otpada pod sloganom Stavi pravu stvar na pravo mjesto. Do konca godine ćemo podijeliti svu ekološku infrastrukturu,, ali edukacija građana će trajati godinama. budući da se desetljećima stvarao sustav da je otpad smeće i nekorisna sirovina, rekao je gradonačelnik te istaknuo važnost edukacije građana i ukazivanja na značaj odvojenog prikupljanja otpada. Također je pozvao sve zainteresirane građane grada Zagreba, posebice obitelji s djecom, da dođu na Cvjetni trg i kroz igru i razgovor saznaju kako zajedno možemo biti odgovorniji u postupanju s otpadom.Krenuli smo od dječjih vrtića da od malih nogu uče savjesno odvajati otpad, naglasio je gradonačelnik.

Edukacije, koje su organizirane tijekom rujna i listopada, imaju za cilj informirati građane o sprječavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom kroz edukaciju o načinu korištenja dodijeljenih spremnika  Radionice su prilagođene i djeci koja se mogu zabaviti crtajući u eko kutku male škole čistoće  i igrajući društvenu didaktičku igru „Ekodrom“ i računalnu igru „Ekoforija“.

To je nastavak edukacija koje su započele ciklusom javnih edukativnih tribina po mjesnim odborima Grada Zagreba 2018. godine. Održano je ukupno 78 javnih tribina  koje je posjetilo više od 3000 građana. Nakon toga uslijedile su edukacije po gradskim tržnicama. Održano je 27 edukacija na 8 tržnica po cijelom gradu Zagrebu o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom.

Gradske vijesti - 2019.