clanak False

100. obljetnica Fakulteta strojarstva i brodogradnje

11.11.2019.
Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje održana je danas u povodu 100. obljetnice Fakulteta, a okupljeni skup je u ime gradonačelnika Grada Zagreba pozdravila zamjenica doc.dr.sc. Olivera Majić.

Nakon izraza dobrodošlice, dekan prof. dr.sc. Dubravko Majetić podsjetio je kako je Fakultet strojarstva i brodogradnje utemeljen 1919., kao Visoka kraljevska tehnička škola. Rekao je kako je u svojih 100 godina, Fakultet iznjedrio 18.400 inženjera, 894 magistra znanosti i specijalista struke te 551 doktora znanosti. Naš moto je vrlo jednostavan: FSB želi biti, FSB može biti i FSB jest svakim danom sve bolji u svim područjima svog djelovanja te od svog osnutka do danas doprinosi razvoju društva u cjelini, zaključio je Majetić.

Zaželjevši uspjeh studentima i zaposlenicima i u budućih 100 godina rada Fakulteta, zamjenica Majić istaknula je važnost djelovanja FSB-a: Grad Zagreb kao obrazovno, akademsko i sveučilišno središte u 350. godini postojanja Sveučilišta u Zagrebu svjestan je doprinosa koji je Fakultet strojarstva i brodogradnje, kao najrespektabilnija znanstvena i obrazovna institucija u području strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva razvoju RH ali i Grada.

Zamjenica se posebice osvrnula na činjenicu kako je suradnja visokoškolskih institucija i javne uprave, u smislu integracije znanosti i gospodarstva, iznimno bitan faktor u realizaciji projekata, a sve u interesu građana Zagreba: Današnji se svijet, tzv. globalno društvo temelji na znanju, suvremenim tehnologijama, inovacijama, brzim promjenama na koje je potrebno ne samo reagirati već, što je možda još i važnije, proaktivno djelovati, pa nam je pomoć visokoškolskih institucija u tom procesu neophodna, prije svega preko suradnje i istinske integracije znanosti i gospodarstva. U tom smislu, Grad Zagreb, iako nema formalne ingerencije u području visokoškolskog obrazovanja, nastoji graditi partnerske odnose sa visokoškolskim institucijama te realizirati moguće zajedničke projekte na dobrobit naših sugrađana.

Uzvanike su pozdravili i državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Gradske vijesti - 2019.