clanak False

107. godišnjica Hitne pomoći u Zagrebu

Prigodnom vježbom i demonstracijom vozila i motocikala Hitne pomoći na Cvjetnom trgu obilježena je 107. godišnjica osnutka Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.
16.10.2016.

Danas je na Cvjetnom trgu, prigodnom vježbom i demonstracijom vozila i motocikala Hitne pomoći, obilježena 107. godišnjica osnutka Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

Moja čestitka svim djelatnicima Hitne pomoći koji su 24 sata u funkciji i na raspolaganju našim sugrađanima. Oni su najveće bogatstvo ove kuće, bez njih ni ova zgrada, koja je jedna od najljepših u Europi, ni ova vozila ne bi značili ništa, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Želim vam da imate što manje intervencija i da uvijek budete tamo gdje treba, dodao je gradonačelnik.

Na današnji dan na inicijativu Emilija pl. Laszowskog, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ osnovala je Društvo za spasavanje. Krenuli smo s dvoja kola s konjskim zapregom i četiri zaposlenika, a sada imamo 430 djelatnika i oko 100 vozila, rekao je ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Dubravko Huljev, dodavši kako zahvaljujući razumijevanju Grada i Gradonačelnika jedini u Hrvatskoj imaju izvanbolničku ambulantu za hitnu pomoć i laboratorij koji radi 24 sata 365 dana. Osim toga, uz sufinanciranje Grada, prvi smo započeli s projektom hitne medicinske pomoći na motociklima. Rezultati su fantastični, u prosjeku motocikl stiže na mjesto nesreće 4 minuta prije nego kola hitne pomoći.

Kako se čulo, u svojim početcima Društvo je pružalo oko 400 intervencija godišnje dok danas, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba pruža više  od 206.000 usluga godišnje. Od tog broja oko 85.000 usluga odnosi se na hitnu medicinsku pomoć, a što je približno jedna intervencija svakih šest minuta te oko 120.000 usluga sanitetskog prijevoza, odnosno jedan prijevoz svakih četiri minute.

Zavod je i nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu u kojem se provodi edukacija iz hitne medicinske pomoći za prosječno 1.200 polaznika godišnje, kako studenata i zaposlenika Zavoda, tako i ostalih djelatnika različitih ustanova i institucija, od vatrogasnih postaja do veleposlanstava.


Gradske vijesti - 2016.