clanak False

Backo mini express opet na Adventu

Advent u Zagrebu će i ove godine nuditi jedinstvenu atrakciju u Gundulićevoj 4,  Backo Mini Express, najveću maketu željeznice u jugoistočnoj Europi.
25.11.2016.
Advent u Zagrebu će i ove godine predstaviti jedinstvenu atrakciju u Gundulićevoj ulici 4,  Backo Mini Express – golemu maketu po kojoj istovremeno može voziti stotinu vlakova i koja se proteže na 75 kvadratnih metara i na osam razina, a u nekim je dijelovima visoka 280 centimetara.

S Antunom Urbićem – Backom,  idejnim začetnikom makete te Martinom Bienenfeld, direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba, otvorenju adventske bajke o najvećoj željezničkoj maketi u jugoistočnoj Europi je nazočio gradonačelnik Milan Bandić.

Zbog kreativnog doprinosa zagrebačkomu adventu gradonačelnik Bandić je maketarima zahvalio te čestitao na izradi jedinstvenoga ukrasa jer će zasigurno oduševiti posjetitelje. Izdvojio je osobito uspjele maketarske kreacije skijališta na Sljemenu i klizališta na Zrinjevcu.
Očekujemo veći broj posjetitelja negoli ih je danas na premijernome izlaganju. Prošle godine je ovu atrakciju vidjelo 7 000 posjetitelja, a ove godine ih očekujemo preko 10 000. Ova atrakcija najboljemu europskomu božićnom sajmu daje dodatnu dimenziju, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Ovo je jako važan projekt ne samo za naše najmlađe sugrađane već i za turiste iz svih krajeva svijeta, ali i za sve nas koji volimo željeznice i koji se vraćamo u djetinjstvo dok gledamo ovaj prekrasan uradak, rekla je Martina Bienenfeld napominjući kako je riječ o remek-djelu maketarstva.

Kako se čulo, po prvi put će na posebnim maketama posjetitelji moći samostalno voziti vlakove preko tableta te saznati kako se prometuje u umanjenome svijetu željeznice.

Ove će godine  u blagdanskim bojama i dekoracijama uz zvučne kulise božićnih pjesama prometovati nekoliko vlakova. Samo za advent će na mini-tračnicama prometovati Agram Advent Express – posebni vlak u bojama Zagreba i s blagdanskom dekoracijom. Blagdansko ozračje će biti pojačano prigodnom glazbom, posebice hrvatskim narodnim božićnim pjesmama.

U vrijeme adventa, Backo Mini Express svoje posjetitelje očekuje svakodnevno od 10 do 22 sata.

Gradske vijesti - 2016.