clanak False

Simpozij Bolnica Vrapče kao učilište

U povodu Dana  Klinike za psihijatriju Vrapče i 137. obljetnice Bolnice, danas se održava simpozij pod nazivom Bolnica Vrapče kao učilište
15.11.2016.

U povodu Dana  Klinike za psihijatriju Vrapče i 137. obljetnice Bolnice, danas se održava simpozij pod nazivom Bolnica Vrapče kao učilište. Podsjetiti na ulogu i značenje Bolnice u edukaciji svih profila kadrova koji rade i koji se susreću s osobama s duševnim smetnjama jedan je od ciljeva održavanja ovog Simpozija.

Znanstvena povijest hrvatske psihijatrije započela je 15. studenoga 1879., kada je otvorena psihijatrijska bolnica Vrapče, najstarija i jedna od najvećih ustanova ovakvog tipa u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju Simpozija.
U svom razvoju, osim opskrbilišta, lječilišta i učilišta, postala je i znanstvena ustanova, ali i na neki način kulturna ustanova u kojoj se njezini bolesnici likovno izražavaju, održavaju koncerte i izvode kazališne i kino predstave.

Gradonačelnik je posebno zahvalio osoblju Bolnice Vrapče na trudu koji ulažu u destigmatizaciju duševnih bolesti jer, kako je naglasio, one mogu pogoditi svakoga od nas, ali na ljudskosti mogu izgubiti samo oni koji osuđuju tuđu patnju.

 

Gradske vijesti - 2016.