clanak False

121. obljetnica Šumarskog fakulteta

22.10.2019.
Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas slavi 121. obljetnicu utemeljenja. Svečanost u velikome fakultetskom amfiteatru je započela pozdravnim govorom dekana i uzvanika, a nastavljena je dodjelom nagrada studentima i zaposlenicima te Nagrade za hrvatsko stablo godine.

Prisutne je uime gradonačelnika Milana Bandića pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Nakon što je zaposlenicima i studentima čestitala vrijednu obljetnicu, istaknula je da je  Zagreb obrazovno, akademsko i sveučilišno središte u kojem već 350. godina  djeluje Sveučilište sa znanstveno-obrazovnom ustanovom duge tradicije i uskospecijalizirane za obrazovanje stručnjaka u području šumarstva i drvne tehnologije. Vjerujem da svoj studij koji inovativno oživotvoruje interakciju znanosti i naprednih procesnih i proizvodnih tehnologija usklađujete sa zahtjevima gospodarstva te sa standardima očuvanja okoliša i održivog razvoja i da svake godine prepoznajete sve više mladih ljudi spremnih za studij, ali i tvrtki koje trebaju stručnjake s kompetencijama iz navedenih područja.

Dekan Šumarskog fakulteta prof. dr. sc. Tibor Pentek je objasnio da svečanom sjednicom zaposlenici i uzvanici obilježavaju dan kada je šumarska nastava 1898. u Hrvatskoj dobila sveučilišni status i kada je otvorena Šumarske akademije pri onodobnom Mudroslovnom, a danas Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujući unaprjeđenju stručnog rada, usavršavanju studijskih programa, objavljivanju znanstvenih radova i knjiga te razvijanju suradnje s mnogim domaćim i međunarodnim institucijama i pojedincima, Šumarski fakultet od svojih početaka daje izniman doprinos razvoju šumarske i drvnotehnološke struke te će s jednakim naporima i u budućnosti sudjelovati u unaprjeđenju šumarstva i drvne tehnologije.

Osim zamjenice gradonačelnika Pavičić Vukičević i dekana Penteka, uzvanike svečane sjednice su pozdravili:  ministrica poljoprivrede Marija Vučković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, izaslanik predsjednika HAZU-a i predsjednik Akademije šumarskih znanosti akademik Igor Anić, predsjednik Hrvatskoga šumarskog društva Oliver Vlainić, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec, ravnateljica Hrvatskoga šumarskog instituta Sanja Perić i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupči.

Na sjednici je dodijeljena Nagrada za hrvatsko stablo godine, a  tim svečanim činom se naglašava važnost starih stabala za našu prirodnu i kulturnu baštinu. Ovogodišnji pobjednik je ginko iz Daruvara, a bili su nominirani  hrast lužnjak iz prašume Prašnik kod Stare Gradiške, hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, hrast lužnjak iz zagrebačke park-šume Maksimir, velelisna lipa iz Visokog te bijela murva iz Brtonigle.

Gradske vijesti - 2019.