clanak False

130. obljetnica Hrvatskoga učiteljskog doma

03.10.2019.
Danas je u Hrvatskome školskom muzeju održana svečanost obilježavanja 130 godina od utemeljenja Hrvatskoga učiteljskog doma, a sve prisutne je pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević. 

Svjetski dan učitelja je idealna prilika za čestitanje i zahvalu svim učiteljima. Njihov dan ne treba biti samo 5. listopad već svaki dan što ga provedu na poslu, a koji vole i kojemu su posvećeni, istaknula je.
Zadatak svih nas je da dobro skrbimo o zgradi Muzeja. Nećemo zaboraviti ovu zgradu koja je jako važna u memoriji Zagreba i hrvatskog učiteljstva te ćemo se kao Gradska uprava truditi da sve ustanove koje su obilježile život Zagreba u protekla dva stoljeća nikako ne zaboravimo, napomenula je. 

Podsjetivši kako je kamen temeljac za izgradnju Doma položen 13. svibnja 1888., ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja Štefka Batinić je kazale da je zgrada Muzeja danas važan spomenik kulturne baštine, ali i da predstavlja snagu hrvatskog učiteljstva. Također, ključna  je i uloga u afirmaciji i emancipaciji učiteljskog staža koju je imao Hrvatski pedagoško-književni zbor, zaključila je. 

Ovo je prva svečanost u ovoj godini koja je obilježena velikim obljetnicama u prosvjeti, školstvu i učiteljstvu, rekao je predsjednik Nadzornoga odbora Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Ante Bežen. Istaknuo je 350. obljetnicu Zagrebačkog sveučilišta, 170. obljetnicu osnivanja prve Učiteljske škole u Zagrebu, 150. obljetnicu smrti nadbiskupa i kardinala Juraja Haulika koji je utjecao na razvoj učiteljstva i cijeloga hrvatskog društva te 100. obljetnicu visokoškolskog obrazovanja učitelja u Hrvatskoj. Ove obljetnice su dokaz snažnog kontinuiteta kojim se razvijala učiteljska struka, zaključio je. 

Hrvatski učiteljski dom je sagrađen 1889. na Sveučilišnome trgu, današnjem Trgu Republike Hrvatske, a 1901. u zgradi ovog spomenika kulture je otvoren Hrvatski školski muzej – jedini specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj, a koji je i danas tamo. Bio je to prvi učiteljski dom u ovim krajevima, a drugi u cijeloj Europi.


 

Gradske vijesti - 2019.