clanak False

140. obljetnica Klinike za psihijatriju Vrapče

15.11.2019.

U Edukacijskom centru Klinike za Vrapče, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je danas svečanosti u povodu obilježavanja 140. obljetnice osnutka Klinike.

U okviru svečanosti, otvoren je i Centar za dnevno-bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, koji se nalazi u starom dijelu zgrade, a adaptiran je i obnovljen uz pomoć Grada Zagreba.

Bolnica Vrapče za liječenje psihijatrijskih najtežih slučajeva traje punih 140 godina i prešla je okvire Zagreba i Hrvatske, ona je europska i svjetska institucija, rekao je gradonačelnik Bandić. Profesor Vlado Jukić, koji je upravljao 20 godina ovom bolnicom ostavio je veliki doprinos  i zahvaljujem Upravnom vijeću koje je donijelo odluku da se upravo Zavod za forenziku nazove njegovim imenom. Radio je s puno pažnje i ljubavi, a ovu kliniku u kojoj se nalaze i biblioteka, muzej i kapelica učinio je ujedno i kulturnom institucijom, kazao je gradonačelnik Bandić.  

Naša klinika danas slavi veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada, a tijekom cijele svoje povijesti klinika je bila i ostala stožerna hrvatska psihijatrijska ustanova. Bolnica Vrapče je najznačajnija i najveća psihijatrijska institucija kroz koju su praktički inaugurirana gotova sva psihijatrijska znanja, istaknula je ravnateljica Petrana Brečić.  Naša bolnica u kojoj  dosada liječeno više od 200 000 bolesnika odrađuje svoju najvažniju prvotnu misiju, a to je briga i liječenje duševnih bolesnika te borba za njihova prava.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku u obnovi Centra za dnevno bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, ravnateljica je naglasila da će pacijenti od sada moći svoje vanbolničko liječenje provoditi u  ugodnom i lijepom ambijentu. U želji da formaliziramo naša sjećanja na bivšeg ravnatelja Vladu Jukića te mu se zahvalimo uz veliko poštovanje i čast što smo imali priliku baštiniti njegovo znanje, odlučili smo da naš Zavod za forenzičku psihijatriju nazovemo njegovim imenom.  

Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.
 
 


Gradske vijesti - 2019.