clanak False

59. Teološko-pastoralni tjedan

22.01.2019.
Tradicionalni Teološko-pastoralni tjedan što ga organizira Katolički bogoslovni fakultet jutros je otvoren u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te brojnih visokih gostiju iz vjerske i znanstvene zajednice.
 
Inače, taj znanstveni i pastoralni skup teologa o aktualnim temama što dotiču život Crkve se organizira radi trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi, a  ovogodišnja tema trodnevnog skupa što se 59. godinu zaredom održava u Zagrebu je Proročka dimenzija kršćanina u životu crkve i društva.
 
Ističući kako ovaj znanstveni i pastoralni skup punih šest desetljeća povezuje edukaciju i formaciju, odnosno znanost i pastoralnu praksu s druženjem i zajedništvom, gradonačelnik Bandić je naglasio da je Teološko-pastoralni tjedan istinski brend Crkve u Hrvata, ali i Zagreba. Moramo djelovati zajednički kako bismo odgojni savez društva s obitelji kao temeljne zajednice koja ima povlaštenu ulogu u odgajanju djece izbavili iz krize u kojoj se nalazi te kako bismo odgojno-obrazovne programe i ciljeve stavili u službu temeljnih obiteljskih vrjednota i cjelokupna razvoja mlade osobe.
 
Nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić, ujedno i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta se osvrnuo se na ovogodišnju temu skupa i naglasio da kao društvo mlađe naraštaje trebamo učiti vrijednostima i znanju kako ne bi postali usamljeni i izgubljeni u tehnologiji koja ih često otuđuje od ostatka društva. Kardinal Bozanić je podsjetio na riječi pape Franje: Papa Franjo pred nas stavlja konkretan zadatak, a to zahtijeva poniznost jer  logika samoočuvanja i samoopstojnosti ne postoji. Papa često naglašava da će budući naraštaji prorokovati i imati vizije budu li stariji znali dijeliti nadu, poručio je kardinal Bozanić.
 
Okupljenima je blagoslov pape Franje prenio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Guiseppe Pinto, a skupu su uspješan rad poželjeli vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras i predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt.

Gradske vijesti - 2019.