clanak False

Bicikliraj, rak vrata maternice preveniraj

16.06.2019.
Gradonačelnik Milan Bandić pridružio se javnozdravstvenoj akciji pod motom Bicikliraj – rak vrata maternice preveniraj.
 
Pozdravivši sve sudionike ove inicijative, i zaželjevši im uspješnu utrku i ostvarenje cilja putovanjem kroz Europu, gradonačelnik je dodao kako će Grad Zagreb uvijek podržavati ovu akciju tijekom koje se potiču žene na češće preglede i poduzimaju obrazovne akcije s ciljem informiranja javnosti o karcinomima kod žena te pružaju savjeti o prevenciji.

Riječ je o edukativnoj biciklijadi Ride4Women u kojoj zdravstveni stručnjaci iz Austrije, Grčke, Engleske, Litve, Poljske, Njemačke i Češke bicikliraju kako bi upozorili na važnost prevencije četvrtog najčešćeg raka kod žena – raka vrata maternice. U druženju s građanima podijelili su najvažnije savjete kada je u pitanju sprečavanje i liječenje ove bolesti. Nakon Zagreba, biciklisti kreću put Maribora, nakon kojeg slijedi deveti europski grad i finalni cilj– Graz. Do sada su bili u Ateni, Skopju, Tirani, Podgorici, Sarajevu i Banja Luci.
 
“Od raka vrata maternice, gotovo potpuno izlječive bolesti, svakog sata u Europskoj uniji umru dvije žene što se godišnje penje na zastrašujuću brojku od 24 tisuće, a u Hrvatskoj više od 100 umrlih koje možemo spriječiti. Upravo zbog toga, pozivam sve da nam se pridruže 16. lipnja na Trgu kako bismo zajedno upozorili na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.” – istaknuo je u ime domaćina biciklijade Ride4Women, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga.
Bicikliranje je jedna od najzdravijih vrsta rekreacije, a upravo projekt Ride4Women pravi je poticaj za početak tjelesne aktivnosti i brige za vlastito zdravlje.
“Vjerujem da će ovaj projekt zasigurno iznjedriti pozitivne rezultate te u budućnosti utjecati na smanjivanje broja oboljelih i umrlih od ove bolesti.“– zaključio je glavni organizator, doc.dr.sc. Mario Puljiz, dr.med., voditelj odjela za ginekološku onkologiju Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.
 
Akcija se održava u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo i Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Gradske vijesti - 2019.