clanak False

Djela velikog Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu

25.09.2019.
Mobili, stabili i likovni radovi – djela slavnoga američkog kipara Alexandera Caldera bit će izloženi u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu naredna tri mjeseca, najavila je danas na konferenciji za medije ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić s gradonačelnikom Milanom Bandićom i članom Uprave INA-e Nikom Dalićem. Izložba Magija skulpturalnog pokreta se održava u okviru ciklusa Najveći kipari XX. stoljeća.

Riječ je o jednome od najslavnijih američkih kipara 20. stoljeća, predstavniku kinetičke umjetnosti i umjetnosti apstrakcije, rekla je ravnateljica Poklečki Stošić te je napomenula kako Calder nije bio prvi koji je u skulpturu unio pokret, ali je zasigurno najvažniji inovator na tome polju. Ravnateljica je zahvalila Gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici grada Zagreba te INA-i, bez kojih, kako je rekla, ove izložbe ne bi bilo.

Zagrebački gradonačelnik je istaknuo da se ovom izložbom nastavlja sjajan niz prezentacija svjetski priznatih umjetnika u Umjetničkome paviljonu – Miroa, Rodina i Giacomettija te je pohvalio tim Jasminke Poklečki Stošić, autorice ove izložbe. Također je konstatirao da Umjetnički paviljon potvrđuje status reprezentativnoga izložbenog prostora u Zagrebu i da je središnje mjesto za velika likovna događanja.

Okupljene je pozdravio član Uprave INA-e Niko Dalić. Izrazio je vjeru u uspješnost projekta i u veliku posjećenost izložbe, a svim njezinim posjetiteljima je poželio da u prekrasnim eksponatima uživaju.

Ovo je prvi put da su velika djela najslavnijega američkog kipara 20. stoljeća izložena u Hrvatskoj, a posuđena su iz renomiranih europskih muzeja i galerija. Izložbu čini 35 umjetnina – 15 skulptura i 20 slika, a Zagrepčani i njihovi gosti će je moći razgledavati od 26. rujna do 5. siječnja naredne godine.

Gradske vijesti - 2019.