clanak False

Domu zdravlja Zagreb-Centar dodijeljen status Referentnog mjesta Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje

26.09.2019.
U sklopu održavanja AAL Foruma, na svečanoj ceremoniji i dodjeli nagrada, u gradu Aarhusu u Danskoj, 25. rujna, Domu zdravlja Zagreb-Centar dodijeljen je status Referentnog mjesta Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje (EIP on AHA) s tri zvjezdice. Ova vidljivost i pripadnost jednoj EU mreži regija veliki je zajednički uspjeh nadležnih Ureda, ustanova i udruga koje provode aktivnosti oko starije populacije u Zagrebu te je svakako dodatna motivacija za daljni rad i ulaganje u zdravstvenu i socijalnu politiku grada Zagreba.

U svojstvu predstavnice grada Zagreba između tri istaknute EU regije, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, zahvalila se organizatorima i stručnom povjerenstvu te kratkim izlaganjem predstavila različitosti i sustav prepoznatog i nagrađenog zagrebačkog modela.
 
Istaknula je kako je suvremena Europa inkluzivna Europa u kojoj se posebna pažnja posvećuje očuvanju zdravlja i unapređenju kvalitete života svih skupina društva, pojedinaca, obitelji i zajednice. Suvremena Europa je i mreža koju odlikuje suradnja, društveni i tehnološki napredak te razmjena primjera dobre prakse.

Zdravstvena i socijalna politika Grada Zagreba temelji se na načelima strategije «Zdravlje za sve» te osim javnih politika u području zdravstva i socijalne zaštite uključuje i politike u području obrazovanja, zaštite okoliša, energetike, prometa, prostornog uređenja i druge.

Grad Zagreb ponosan je dionik ove Europske mreže referentnih mjesta te je svoj nagrađeni status u tom programu zaslužio razvijajući i dijeleći inovativna rješenja okrenuta dobrobiti starijih osoba.

Uvažavajući činjenicu da na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske bilježimo porast udjela starije populacije istaknuto je posebno ulaganje u razvoj tehnoloških inovacija i opću pristupačnost digitalnih alata poput mHealth Solutions i eHealth.

Biti dio mreže EU inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje za Grad Zagreb je dodatna prilika za učenje od najboljih, testiranje primjera vlastite dobre prakse te implementacije najboljih rješenja prilagođenih potrebama starijih osoba u našoj lokalnoj zajednici. Ovakvim pristupom Grad Zagreb potiče daljnji razvoj modela kombinirane socijalne politike (welfare-mix), a u cilju smanjenja siromaštva te unapređenja socijalne kohezije ne samo na razini Grada Zagreba, već i na razini Republike Hrvatske. 

Gradske vijesti - 2019.