clanak False

Donacija Bogdana Bogdanovića Muzeju suvremene umjetnosti i Gradu Zagrebu

27.09.2019.
Potpisivanjem ranije predviđene i pripremljene dokumentacije, u Beču su 26. rujna završen postupak doniranja bečke ostavštine međunarodno priznatog arhitekta, urbaniste, kipara, pisca i filozofa profesora Bogdana Bogdanovića zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i Gradu Zagrebu.

Donacija, koja je našoj javnosti predstavljena na izložbi u lipnju ove godine, svjedoči o vremenu bečkog egzila profesora Bogdanovića koji je nakon dramatičnog sukoba sa Slobodanom Miloševićem tijekom rata 1993., na tlu nekadašnje države, emigrirao u glavni austrijski grad, gdje je i umro 2010. godine.

Autor jasenovačkog spomenika žrtvama tamošnjeg logora i istinski pobornik mira, dolazio je u Hrvatsku i njegovao prijateljske odnose s krugom svojih ovdašnjih štovatelja, a zahvaljujući tom prijateljstvu, utemeljenom u danima teških iskušenja, MSU i Zagreb dobili su donaciju.

Grad Zagreb i Muzej suvremene umjetnosti na ovom je događaju predstavljala posebna viša savjetnica za kulturu gradonačelnika Grada Zagreba specijalistica Nataša Jovičić.

Pismo okupljenih potpisnika navedene dokumentacije (Boris Podrecca, Ivan Ristić, Anica Matzka i Nataša Jovičić)
 

Gradske vijesti - 2019.