clanak False

Grad Zagreb sudjelovao na Zero Project 2022 konferenciji

11.03.2022.
Grad Zagreb je sudjelovao na svečanom otvaranju konferencije Zero Project koja se održala 22. veljače 2022. u Austrijskom parlamentu. Zero Project je neprofitna organizacija koju je pokrenula ESSL fundacija 2008. godine, sa misijom podržavanja provedbe Konvencije o pravima osoba.
Ovogodišnja Zero Project 2022. konferencija promovirala je 76 inovativnih praksi i politika iz cijelog svijeta koje će biti objavljene u Izvješću o pristupačnosti 2022. i koje su dobile priznanje za uklanjanje barijera u pristupačnosti. Na konferenciji su ispred Grada Zagreba sudjelovali dr. sc. Marinka Bakula – Anđelić i Mustafa Sharifi iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.
Na svečanom otvorenju predstavljeno je pet inovacija koje su neposredno izabrali članovi parlamenta Austrije za daljnju suradnju i razvoj. Uz četiri inovacije iz Danske, Australije, Grčke i Izraela, predstavljen je servis Pristupačni Zagreb, razvojni projekt Grada Zagreba čiji je cilj mapiranje i pružanje informacija o pristupačnosti površina i objekata u gradu Zagrebu. Nakon predstavljanja servisa održana je i kratka rasprava s članovima parlamenta koji zagovaraju prava osoba s invaliditetom. 
Članovi parlamenta odabrali su servis Pristupačni Zagreb kao inovaciju kojoj žele pružiti podršku u daljnjem razvoju te povezati Grad Zagreb s drugim gradovima u Austriji na razvoju modela. Najavljena je službena posjeta Gradu Zagrebu u četvrtom ili petom mjesecu gdje će se razgovarati o daljnjim koracima razvoja i mogućoj suradnji s predstavnicima osoba s invaliditetom Austrije.
Također, Grad Zagreb sudjelovao je na dvije panel rasprave na konferenciji, 25. 2., Accessibility of public transportation i Cities and the Countdown to Zero gdje su predstavljene najbolje prakse iz svijeta za uklanjanje barijera pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Panel rasprave možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Accessibility of public transport

https://www.youtube.com/watch?v=XWI7w1SPJQw

Cities and countdown to Zero

https://www.youtube.com/watch?v=IZkj7lgR3Ds

Pristupačni Zagreb servis

https://pristupacni.zagreb.hr/
 

Aktualno