clanak False

Grad Zagreb u užem izboru za Nagradu Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti

18.04.2024.
Gotovo 70 regija i gradova diljem Europske unije prijavilo se za treće izdanje Nagrade Europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti, pri čemu je njih 15 ušlo u uži izbor za osvajanje jedne od devet nagrada.

Prijavitelji su predstavili svoje politike, planove i inicijative za promicanje uključenosti i raznolikosti u svojim zajednicama.

Grad Zagreb se prijavio s inicijativama koja potiču pravednost, jednakost, uključenost i sigurnost kroz sustavne, obuhvatne i inovativne programe, a koji se bave ženama žrtvama nasilja, beskućnicima, osobama s invaliditetom, LGBTIQ+ osobama, migrantima i Romima. Ove aktivnosti su podcrtane strategijama koje pokrivaju područja invaliditeta, spola i ravnopravnosti i integracije, kao i siromaštva i socijalne isključenosti.

Jedini je prijavitelj iz Hrvatske koji je ušao u uži izbor u kategoriji Lokalne vlasti s više od 50.000 stanovnika, dok ostali finalisti dolaze iz sedam europskih zemalja: Italije, Grčke, Poljske, Portugala, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Svi gradovi koji su ušli u uži izbor mogu se pregledati na stranici.

Kandidati će proći kroz finalnu fazu procjene kako bi osvojili zlatne, srebrne i brončane nagrade u tri kategorije:
• Lokalne vlasti s više od 50.000 stanovnika
• Lokalne vlasti s manje od 50.000 stanovnika
• Lokalne vlasti koje omogućuju sigurne gradove, gradove i regije za žene u svoj njihovoj raznolikosti, baveći se nasiljem nad ženama
 
Dobitnici ovogodišnje nagrade bit će objavljeni na svečanoj dodjeli koju će europska povjerenica za ravnopravnost, Helena Dalli, organizirati u Bruxellesu 25. travnja 2024., a na kojoj će se ujedno službeno otvoriti Europski mjesec raznolikosti 2024., koji se održava u svibnju.

Nagrada priznaje rad koji gradovi i regije u Europskoj uniji ulažu u promicanje inkluzije i stvaranje društava bez diskriminacije kao i priliku za lokalne vlasti da predstave politike i inicijative koje stvaraju raznolikije i inkluzivnije prostore za svoje građane.

Više o inicijativi i nagradi možete naći na stranici https://eudiversity2024.eu/

Aktualno