clanak False

Grad Zagreb u užem izboru za Zero Project 2022

10.08.2021.
Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom prijavio je online servis Pristupačni Zagreb na Poziv za nominacije Zero Project 2022 za područje pristupačnosti u kategoriji inovativne tehnologije.

Servis Pristupačni Zagreb razvojni je projekt čiji je cilj mapiranje i pružanje informacija o pristupačnosti površina i objekata u gradu Zagrebu. Trenutno je u bazi otprilike 2500 objekata koji su kategorizirani, ovisno o razini pristupačnosti, kao pristupačni, nepristupačni ili djelomično pristupačni. Servis se trenutno nadograđuje sa navigacijskim algoritmom specifičnim za potrebe osoba s invaliditetom, koji će na kartiranom području (trenutno širi centar grada) prepoznavati prepreke ili smetnje pri kretanju po pločnicima kao što su stube, visoki rubnjaci, neravnine na površini tla i drugo. Servis će se dugoročno razvijati u skladu s potrebama osoba s invaliditetom.

Nominacija Grada Zagreba je nakon prvog kruga međunarodnog recenziranja ušla u uži izbor projekata za 2022. godinu.

Uži izbor je sljedeći korak u izboru dobitnika nagrade Zero Project 2022. Ove godine na Poziv prijavljena je 381 nominacija iz 86 zemalja, pri čemu je Grad Zagreb jedini prijavitelj iz Hrvatske. Prijave su pristigle iz četiri sektora, civilnog društva, javnog, poslovnog i ICT sektora, od čega je 160 inovativnih praksi i politika iz 54 zemlje izabrano u uži izbor.

Ulazak u uži izbor ujedno predstavlja i međunarodni fond inovacija od kojih će deset iznimnih inovacija biti odabrane i pozvane pridružiti se projektu Zero Project Impact Transfer - prvom globalnom programu koji podržava internacionalizaciju inovativnih rješenja za osobe s invaliditetom za svijet bez prepreka.

Svi projekti koji su ušli u uži izbor mogu se pregledati na Zero Project stranici: https://zeroproject.org/shortlist2022/.

Opći cilj Zero Project poziva je izdvojiti 75 inovativnih praksi i politika koje će biti objavljene u Izvješću o pristupačnosti 2022. i koje će biti nagrađene na godišnjoj Zero Project 2022 konferenciji.
Također, u užem krugu je i Obzor2020 projekt „Transport innovation for vulnerable to exclusion people needs satisfaction“ čiji je cilj osmišljavanje i testiranje digitalnih rješenja za prijevoz osoba s invaliditetom i njihovih skrbnika, u koordinaciji s osobama s invaliditetom. Grad Zagreb je partner na projektu.

Više o pozivu i Zero Project organizaciji možete naći na stranici: https://zeroproject.org/

 

Aktualno