clanak False

Gradonačelnik na otvorenju Europskog centra judaizma u Parizu

30.10.2019.
Na poziv predsjednika Središnjeg konzistorija Zajednice židovskih udruga u Francuskoj Joëla Merguia, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je prisustvovao otvorenju Europskog centra judaizma u Parizu.

Centar, a čija je misija da otkriva i da širi istinu o bogatstvu židovskog identiteta oblikovana poviješću i suživotom s brojnim narodima, otvorio je predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron.
 
Kako je objašnjeno, Židovska zajednica Francuske je predložila osnivanje Europskog centra židovstva (CEJ) u Parizu gdje živi najveća židovska populacija u Europi, a kako bi glavni francuski grad postao velikim središtem francuskoga i europskog židovstva – institucionalnoga, kulturnog i religijskog. Židovski duh, umjetnost i kultura će se predstaviti svojom poviješću, tradicijom, načinom života i mišljenjem što su ih oblikovali vrijeme i vjernost izvornim vrjednotama.

U delegaciji Grada Zagreba su bile Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i Nataša Jovičić, posebna viša savjetnica gradonačelnika za kulturu.

Gradske vijesti - 2019.