clanak False

Intenzivna suradnja s Ankarom / Deklaracijom CIVITAS + Zagrebu oko tri milijuna eura

Nakon prošlotjednog posjeta zagrebačkog izaslanstva Ankari i potpisivanja Deklaracije CIVITAS + u Ljubljani, gradonačelnik Milan Bandić održao je, sa suradnicima, konferenciju za novinare u Gradskom poglavarstvu.
04.11.2008.

Nakon prošlotjednog posjeta zagrebačkog izaslanstva Ankari i potpisivanja Deklaracije CIVITAS + u Ljubljani, gradonačelnik Milan Bandić održao je, sa suradnicima, konferenciju za novinare u Gradskom poglavarstvu.

Gradonačelnici Melih Gökcek i Milan Bandić, tijekom posjeta glavnome gradu Turske, potpisali su Povelju o razumijevanju i prijateljstvu između Ankare i Zagreba koja se, prvenstveno, odnosi na suradnju na području javnog prijevoza, planiranja grada, zaštitu okoliša, zaštitu od požara, te na zdravstvo i socijalne projekte.
U društvu s gradonačelnikom Ankare zagrebačko je izaslanstvo obišlo Ankaru koja se intenzivno razvija i gradi te suvremeni sportski centar koji bi trebao biti gotov za tri mjeseca, a posjetilo je i Prihvatilište za skrb o djeci slabijeg ili lošeg socijalnog stanja, odnosno o djeci beskućnicima, a njihov se program, prema riječima domaćina, pokazao kao rješenje za smanjivanje kriminala među mladom populacijom. Prigodom posjeta Sveučilištu Hacettepe izaslanstvo Zagreba susrelo se i s rektorom Ugurom Erdenerom i prisustvovalo Izložbi fotografija s motivima Zagreba, autora Ivana Pervana.

Gradonačelnik Bandić naglasio je da je posjet bio vrlo koristan, a istaknuo je i susret s predsjednikom Gospodarske komore Ankare Nurettinom Gurgurom, na kojem je dogovoreno intenziviranje suradnje na tom planu kao i uzvratni posjet Zagrebu, a i mogućnost njihova predstavljanja na Zagrebačkom velesajmu. Dogovorena je i intenzivna suradnja na području kulture – Dani Zagreba u Ankari 2009., nakon čega će uslijediti Dani Ankare u Zagrebu, te izložba suvremene umjetnosti i koncert Zagrebačkih solista u Ankari.

Na povratku iz glavnoga grada Turske zagrebački je gradonačelnik u Ljubljani, u okviru Civitas Elan+ sastanka, potpisao Deklaraciju CIVITAS+ zajedno s predstavnicima Ljubljane, Ghenta, Porta i Brna, kao gradonačelnik jedinoga glavnoga grada kojega zemlja nije članica Europske Unije.
Uključivanjem u taj program koji traje četiri godine Zagreb je dobio oko tri milijuna eura za postizanje održive mobilnosti te za promicanje i postizanje čistog transporta. Sredstva su raspoređena na Grad (oko milijun eura), ZET (1,1 milijun eura), HŽ (70 tisuća eura), Čistoća (260 tisuća eura), Udruga Odraz za praćenje projekta (oko 200 tisuća eura), Udruga Bicikl (65 tisuća eura) i Fakultet prometnih znanosti (oko 340 tisuća eura). ZET će sredstva koristiti za nabavu autobusa na biodiesel, autobusa na plin, izradu i održavanje plinske stanice, te za Projekt sustava povratka energije na novim tramvajima.
Prema riječima gradonačelnika Bandića Grad će još intenzivnije nastojati ostvariti ili započeti projekte koji će pridonositi rješavanju prometne situacije u gradu što će rezultirati čišćim prijevozom i boljim uvjetima za život u gradu.


Gradske vijesti - 2008.