clanak False

Izložba Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji u Muzeju za umjetnost i obrt

17.06.2019.
(Hina/www.zagreb.hr) - Izložbu jednog od najvažnijih predstavnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka Revolucija u fotografiji, koja se održava u sklopu programa Dana Moskve u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorio je gradonačelnik Milan Bandić. Svečanosti otvorenja prisustvovao je i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Nj.E. Anvar Azimov.

Uz čestitke Muzeju za umjetnost i obrti i Multimedijskom umjetničkom muzeju iz Moskve što su Zagrepčankama i Zagrepčanima, kao i turistima, omogućili ovu poslasticu kojom se dodatno obogaćuje kulturna i turistička ponuda Zagreba, gradonačelnik Bandić je istaknuo da je ovo plod dugogodišnje suradnje Moskve i Zagreba. Meni kao gradonačelniku radost je i čast poticati gostovanja ruskih kulturnih institucija u Zagrebu, kao i gostovanja zagrebačkih kulturnih institucija u Rusiji. Upravo je kultura most koji nam omogućuje kretati se u oba smjera.

Zamjenik ravnateljice Multimedijskoga umjetničkog muzeja u Moskvi Sergej Burasovski istaknuo je kako je Rodčenko bio jedan od glavnih pokretača kreativnih ideja i nositelj duhovne aure vremena.

Slikarstvo, dizajn, kazalište, film, tipografija i fotografija, naglasio je, područja su koje je transformirao njegov talent te im otvorio nove putove razvoja. Kao mišlju vodiljom svoje estetike Radčenko 1924. stupa na fotografsku pozornicu sa sloganom "naša dužnost je eksperimentirati", napomenuo je. 

U fotografiju se uvodi konceptualno razmišljanje, istaknuo je Burasovski dodavši kako umjesto odraza stvarnosti, fotografija postaje sredstvom vizualnoga predstavljanja dinamičnih intelektualnih konstrukcija. 

Ocijenio je kako je Rodčenko uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Njegove metode širile su se brzo, koristili su ih učenici i njegovi istomišljenici, ali i estetski i politički rivali, napomenuo je. Dodao je i kako je njegova metoda uključivala dijagonalnu kompoziciju i perspektivna kraćenja. No, sama njezina primjena nije jamčila umjetničku dimenziju rada. Rodčenkove fotografske metode bile su i osporavane, ne samo i ne toliko zbog formalnih elemenata zbog kojih je bio oštro kritiziran, već i zbog romantičarskih značajki koje je njegov rad imao još u studentskim danima.Zastupao je, smatra, snažan utopistički stav vjerujući u mogućnost pozitivne promjene svijeta i čovječanstva.

Pisao je i manifeste o tome kakvi bi fotografija i život trebali biti nakon transformacije prema konstruktivističkim umjetničkim načelima dodao je. 

Više od 150 fotografskih radova A. Rodčenka

Kustosica za izložbe MUO-a Adriana Prlić naglasila je kako izložba prvi put predstavlja hrvatskoj javnosti više od 150 fotografskih radova Aleksandra Rodčenka.
Ocijenila je kako se radi o jednom od najznačajnijih europskih fotografa i umjetnika uopće te dodala kako je izložba rezultat međuinstitucionalne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i  Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi.

Aleksandar Mihailovič Rodčenko (1891.-1956.) ruski umjetnik poznat kao jedan od osnivača konstruktivizma i ruske škole dizajna. Bio je jedan od najaktivnija pripadnika konstruktivističkoga i produktivičkog pokreta, koji su nastali nakon ruske revolucije. Bavio se slikanjem i grafičkim dizajnom prije nego što se okrenuo fotografiji i fotomontaži.

Izložba je otvorena je do 8. rujna.

Gradske vijesti - 2019.